Τέρμα στην αλόγιστη χρήση πυροτεχνημάτων επιχειρεί να βάλει η Βουλή
Τέρμα στην αλόγιστη χρήση πυροτεχνημάτων, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια καθώς και στην κακοποίηση των ζώων, επιχειρεί να επιφέρει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία συζητά αυτό το διάστημα δύο σημαντικά νομοσχέδια. Το ένα αφορά τον Περί Εκρηκτικών Υλών Τροποποιητικός Νόμος και το άλλο τον Νόμο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων. Στα δύο αυτά νομοσχέδια προτείνονται κυρίως ως αποτρεπτικό μέτρο η αύξηση των χρηματικών προστίμων.
Μιλώντας μετά την Επιτροπή, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου είπε πως η αύξηση των περιστατικών παράνομων ρίψεων πυροτεχνημάτων κυρίως τις βραδινές ώρες προκαλεί αναστάτωση και δημιουργεί οχληρία, ενώ απειλεί τη δημόσια ασφάλεια και υγεία των πολιτών. Όπως είπε, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η Επιτροπή συζήτησε το θέμα σε δύο συνεδρίες και σκοπός είναι η τροποποίηση του Νόμου και των κανονισμών για να μετριαστούν και να αποτραπούν τα αδικήματα που σχετίζονται με την παράνομη εισαγωγή, κατασκευή, πώληση, μεταφορά και χρήση οποιασδήποτε εκρηκτικής ύλης αλλά και την πώληση και αγορά φυσιγγίων και άλλων πυρομαχικών.
Όπως ανέφερε η κ. Σταύρου, με το νομοσχέδιο προτείνεται η αύξηση των ποινών φυλάκισης ή και των προστίμων, και παράλληλα η αύξηση του ανώτατου ορίου των δύο αυτών ποινών. Επίσης, προτείνεται να αυξηθούν οι ποινές φυλάκισης και προστίμου που αφορούν μεταξύ άλλων, την άδεια εισαγωγής, κατασκευής, μεταφοράς, αποθήκευσης, φύλαξης, πώλησης και χρήσης εκρηκτικών υλών από 12 μήνες και 17098 ευρώ, σε 3 χρόνια φυλάκισης και 2 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα. Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας για πιστοποιητικό ικανότητας για κατοχή, μεταφορά και χρήση εκρηκτικών υλών από τα 16 χρόνια στα 21.
Η κ. Σταύρου είπε πως σήμερα ολοκληρώθηκε και το Νομοσχέδιο για την προστασία και ευημερία των ζώων. Οι κυριότερες αλλαγές που προωθούνται είναι η αποσαφήνιση όρων και προνοιών με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου, η ενίσχυση των επαρχιακών επιτροπών ευημερίας των ζώων, η ενίσχυση της παγκύπριας συντονιστικής ευημερίας των ζώων. Πρόσθεσε πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αυξηθούν σημαντικά οι χρηματικές ποινές που μπορούν να επιβληθούν από το Δικαστήριο, παράλληλα με την ποινή φυλάκισης, σε άτομα που καταδικάζονται για παράβαση της νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, σε περίπτωση πρώτης καταδίκης, η χρηματική ποινή που μπορεί να επιβάλει το Δικαστήριο είναι από 1700 ευρώ σε 10 χιλιάδες ευρώ, σε περίπτωση 2ης ή μεταγενέστερης καταδίκης από 3400 ευρώ σε 20 χιλιάδες ευρώ.
Επίσης, με βάση το νομοσχέδιο θα απαγορεύεται η μόνιμη πρόσδεση σκύλων εκτός ειδικών περιπτώσεων, θα απαγορεύεται η κράτηση, απομόνωση ή ο περιορισμός σκύλων και γάτων σε ταράτσες, μπαλκόνια και βεράντες και θα απαγορεύεται η κράτηση σε συνθήκες αιχμαλωσίας θαλάσσιων θηλαστικών.