Αλαλούμ με τους δικαιούχους οικοπέδων αυτοστέγασης και αριθμό εκ μητρογονίας
Ενημέρωσης σχετικά με την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, σχετικά με την απόφαση να μην παραχωρηθεί χρηματική βοήθεια σε εκτοπισθέντες που έχουν ήδη εγκριθεί για παραχώρηση κρατικών οικοπέδων για την ανέγερση κατοικίας, έτυχε σήμερα η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ενώ στη συνέχεια συζητήθηκε το ζήτημα των δικαιωμάτων των εκ μητρογονίας προσφύγων που δεν έτυχαν οποιασδήποτε στήριξης εξαιτίας της νομοθεσίας που ίσχυε μέχρι το 2013.
Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, σχετικά με το πρώτο ζήτημα, ανέφερε, «συζητήσαμε σήμερα δύο Εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως σε σχέση με τα προσφυγικά στεγαστικά σχέδια που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση.
Στην ουσία, συζητήσαμε την πρώτη Έκθεση με την οποία παράνομα η Κυβέρνηση έχει αποκόψει την οικονομική χορηγία που προβλεπόταν στο σχέδιο παραχώρησης οικοπέδων σε Συνοικισμούς αυτοστέγασης».
Όπως σημείωσε, σύμφωνα με τη Νομοθεσία που συνεχίζει να υπάρχει, παρά το γεγονός ότι δεν γίνονται διαχωρισμοί οικοπέδων, προβλεπόταν ότι στην παραχώρηση προσφυγικών οικοπέδων θα παραχωρείτο και οικονομική βοήθεια, γιατί τέτοια ήταν τα κριτήρια τα εισοδηματικά και άλλα, που μαζί με το οικόπεδο παραχωρείτο και οικονομική βοήθεια.
Με απόφαση της Κυβέρνησης το 2016, τόνισε, «τερματίστηκε η οικονομική βοήθεια μονομερώς και σύμφωνα και με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, φαίνεται ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς εξουσιοδότηση από το Νόμο».
Όπως πρόσθεσε η κα. Κουκουμά, «είναι ξεκάθαρο ότι έχει γίνει μια κατάφορη παραβίαση και της Νομοθεσίας αλλά και των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι από το 2012 περιμένουν να πάρουν τα οικόπεδα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του διαχωρισμού τους και δεν θα πάρουν την οικονομική βοήθεια».
«Δεν έχουν λάβει υπόψη ούτε τις Εκθέσεις, ούτε τις Εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, ούτε και την ίδια τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα», είπε.
Για το θέμα, όπως σημείωσε, θα αποσταλεί επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών για να τύχει ενημέρωσης η Επιτροπή για τις αποφάσεις επί του ζητήματος.
Οι δικαιούχοι οικοπέδων σήμερα είναι 350 ενώ όπως σημείωσε η κα. Κουκουμά, λόγω της καθυστέρησης του διαχωρισμού των οικοπέδων, πολλοί ήταν αυτοί που και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 2013, επέστρεψαν πίσω τα οικόπεδα.
Από τους 350, είπε, η υπηρεσία ενημέρωσε ότι μόνο 183 υπέγραψαν συμβόλαιο και μόνο αυτοί θα είναι δικαιούχοι.
Την προηγουμένη περίοδο λειτουργήσαν εκβιαστικά, ενημέρωναν κόσμο ότι αν δεν υπογράψουν συμβόλαιο που να λέει ότι αποποιούνται της οικονομικής βοήθειας, δεν θα τους παραχωρείτο ούτε το οικόπεδο, ανέφερε η κα. Κουκουμά.
«Μας έχουν ενημερώσει σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι προωθούν τροποποίηση της νομοθεσίας που αντιλαμβάνεστε ότι και να γίνει αυτό, δεν είναι δυνατό να ισχύει αναδρομικά», ανέφερε. Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον ΥΠΕΣ για ενημέρωση για τις αποφάσεις τους, «γιατί δεν μπορούμε να αναμένουμε άλλο, ούτε να συνεδριάζουμε και να χάνουμε το χρόνο μας χωρίς αποτέλεσμα, γιατί ήδη η Επίτροπος Διοικήσεως έχει κάνει υπενθυμίσεις για το θέμα αυτό».
Αντίστοιχη, είπε, είναι και η αντιμετώπιση που αφορά τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες οι οποίοι δεν έτυχαν οικονομικής βοήθειας πριν το 2013.
Τη συζήτηση απασχόλησε ο αριθμός των εκ μητρογονίας προσφύγων που ενδεχομένως σήμερα να είναι δικαιούχοι για στεγαστικά σχέδια, καθώς υπήρξε διαφωνία στον αριθμό μεταξύ εκπροσώπου της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων και της Προέδρου της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων.
Η Υπηρεσία σημειώνει πως ο αριθμός ανέρχεται στις 40.000 με την Πρόεδρο της Κίνησης να αναφέρει ότι πρόκειται μόλις για 1700.
Η συζήτηση για το εν λόγω θέμα διεξήχθη σε έντονο κλίμα, με την πρόεδρο της Κίνησης να σημειώνει πως απευθύνθηκε πολλές φορές προς το Υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να λάβει απάντηση.
Και για αυτό το ζήτημα θα αποσταλεί επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών.