Δρ. Πάνος: Χαλά η εικόνα – Πολλοί δεν πιστεύουν στον ιό και στα μέτρα (ΒΙΝΤΕΟ)
Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο δρ. Γιώργος Πάνος, καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Πατρών. Ο δρ. Πάνος είπε εισαγωγικά ότι τώρα βλέπουμε το αποτέλεσμα της πανδημίας η οποία άρχισε εδώ και καιρό. «Χαλά τώρα η εικόνα στη χώρα μας κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με την απειθαρχία και τον μη σεβασμό στα μέτρα. Υπάρχει μεγάλη κίνηση πολιτών που θεωρεί ότι ο ιός δεν υπάρχει κι ότι τα μέτρα είναι υπερβολικά.
Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε», είπε, συμπληρώνοντας ότι «τα Νοσοκομεία γεμίζουν σιγά σιγά. Πρέπει να συνετιστούμε και να δούμε πώς είναι τα πράγματα στην πραγματικότητα. Να σκεφτούμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας. Πρέπει να σκεφτούμε και τι μπορεί να πάθει ο καθένας που είναι δίπλα μας».
Αναφορικά με το θέμα του εμβολίου ο δρ. Πάνος είπε ότι θέλει χρόνο μέχρι να το έχουμε και να είναι αποτελεσματικό. «Τα εμβόλια κατασκευάζονται από πολλές εταιρείες και οργανισμούς με διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπήρξε ποτέ εμβόλιο για κορωνοιούς. Πρέπει να περιμένουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες. Δεν πρέπει να κάνουμε καμιά πρόγνωση. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα μέχρι να έχουμε το εμβόλιο».
Υπάρχουν συγκεκριμένοι και απλοί τρόποι που μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία είπε ο καθηγητής.
– Να γίνουν πολλοί μοριακοί έλεγχοι για να εντοπίσουμε τους θετικούς στην κοινωνία μας. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνεται ταχεία ιχνηλάτηση για εντοπισμό των επαφών του κρούσματος και να μην χάνουμε χρόνο μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσης.
– Να ελέγχονται με μεγαλύτερη επίταση άτομα που είναι σε εργασίες πρώτης γραμμής. Ταυτόχρονα να ελέγχουμε όσους έρχονται στη χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχουμε κάθε μέρα τα θετικά περιστατικά.
– Να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Η μέθοδος αυτή αποδίδει. Είναι σίγουρο ότι αποδίδει από άλλα μέτρα.
– Ο καθένας μας θα πρέπει να αξιολογείται κάθε πρωί πριν πάει δουλειά. Να βάζει το θερμόμετρό του και όσοι έχουν οξύμετρο επίσης να μετρούν το οξυγόνο τους. Αν νομίζουμε ότι έχουμε κάτι δεν πρέπει να πηγαίνουμε στη δουλειά μας.
Κληθείς να απαντήσει για το πώς ο γιατρός θα ξεχωρίσει τι έχουν τα παιδιά μας, ο δρ. Πάνος είπε ότι υπάρχει τρόπος να γίνουν πολλές εξετάσεις ταυτόχρονα και να ανιχνεύσει κάποιος αν προσβλήθηκε από κορωνοιό ή γρίπη. «Ένας γιατρός γνωρίζει και μπορεί να διαχωρίσει κάποια συμπτώματα. Κάποιος που θα εμφανίσει γρίπη θα έχει έντονο πονοκέφαλο και υψηλό πυρετό», εξήγησε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι το άτομο αυτό πονάει τα κόκαλα και τους μυείς του σώματος. «Στον COVID19 μπορεί να έχουμε κεφαλαλγία αλλά είναι σπάνιο να έχουμε έντονες κεφαλαλγίες και υψηλό πυρετό», ανέφερε.
Καταλήγοντας ο καθηγητής είπε ότι αν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα δούμε και μείωση των περιστατικών γρίπης.