Κορυφώνεται ο σάλος που ξέσπασε από τους πίνακες που δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο καλλιτέχνης και γυμνασιάρχης, Γιώργος Γαβριήλ.
Εξαιτίας της γυμνής αναπαράστασης του Ιησού και της απεικόνισής του ως μηχανόβιου, οπαδού ομάδων, κ.ά., η Επίτροπος Διοικήσεως υπογραμμίζει με τοποθέτησή της ότι ξεπεράστηκαν τα όρια και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και ότι, συνεπώς, προσβάλλονται δικαιώματα τρίτων, όπως εκείνο της θρησκευτικής ελευθερίας.
Παράλληλα, την απόλυση τού εκπαιδευτικού ζητά από τον υπουργό Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος. Από την άλλη πλευρά, όμως, πληθαίνουν οι φωνές που υπερασπίζονται την καλλιτεχνική ελευθερία και τον εκπαιδευτικό. Μάλιστα, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας, ενάντια στην πειθαρχική έρευνα που διεξάγει.
Ότι ξεπέρασε τα όρια στα οποία υπόκειται η άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και ότι προσέβαλε δικαιώματα τρίτων, συμπέρανε για τον καθηγητή Τέχνης η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, υπό την ιδιότητά της ως Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέσω τοποθέτησης, αποσκοπεί, όπως αναφέρει, να προβληματίσει ως προς την προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένου και του «δικαιώματος» της Τέχνης και του εκφραστή της να κρατείται μακριά από την απειλή οποιασδήποτε προσωπικής δίωξης.
«Στην προκειμένη περίπτωση του προσώπου, με την ταυτόχρονη ιδιότητα του εκπαιδευτικού και του καλλιτέχνη, διαφαίνεται ότι ο τρόπος άσκησης της ελευθερίας της έκφρασής του μέσα από την Τέχνη, χρησιμοποιώντας το πρόσωπο του Χριστού αναμφίβολα σόκαρε, προκάλεσε και ενόχλησε μερίδα του πληθυσμού, μα δεν σταμάτησε». Τονίζει ακόμη, ότι προσπέρασε τα θεμιτά όρια της αποδοχής της όποιας πρόκλησης και άγγιξε τα θεία και τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών και προσέβαλε με το τρόπο αυτό, δικαιώματα τρίτων προσώπων που συνδέονται με τη θρησκευτική ελευθερία. «Ξεπέρασε, δηλαδή, τα όρια στα οποία υπόκειται η άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης, με βάση το Νόμο και προσέβαλε τα δικαιώματα τρίτων».
«Αναμφίβολα με τη χωρίς όρια τέχνη του καθηγητή, τα δικαιώματα τρίτων όπως εκφράζονται μέσα από τα θρησκευτικά τους αισθήματα, έχουν πληγεί, όπως ταυτόχρονα έχει πληγεί και η ελευθερία της έκφρασης με την κατάχρησή της», συμπληρώνει η κ. Στυλιανού – Λοττίδη. Παρατηρεί, εξάλλου, ότι «όσο παραβιάζουμε τα όρια στην άσκηση των δικαιωμάτων μας, τόσο δημιουργούμε ευκαιρίες στο κράτος για παρέμβαση και συρρίκνωσή τους». Σημειώνει ακόμη ότι «η ελευθερία δεν θέλει μόνο ”αρετή και τόλμη” προϋποθέτει σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των συνανθρώπων μας». Από τις πράξεις και τις δηλώσεις του καθηγητή Τέχνης, αναφέρει ότι αναφύεται η σύγκρουση δύο μεγάλων αγαθών και θεμελιωδών δικαιωμάτων: της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως αυτά έχουν ερμηνευθεί κατά καιρούς από την νομολογία και αδιαμφισβήτητα συνδέονται με τα δημόσια/ χρηστά ήθη ή αλλιώς την κοινωνική ηθική σε ένα δεδομένο τόπο και χρόνο.
Επιμένει στην πειθαρχική το υπουργείο
Με ανακοίνωσε το υπουργείο ενημερώνει ότι διαπιστώθηκε ότι επιβάλλεται η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας και για τον λόγο αυτό έχει διοριστεί ερευνών λειτουργός, ο οποίος ξεκινά τη διαδικασία. «Η διερεύνηση δεν αφορά την καλλιτεχνική δημιουργία ή την έκφραση ιδεών, αλλά την εφαρμογή συγκεκριμένων κανονισμών που διέπουν την Εκπαιδευτική Υπηρεσία και τα καθήκοντα που προβλέπονται για ένα διευθυντή σχολείου». Δύο ακόμη έρευνες θα διεξαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα σχετικά με διευθύνσεις σχολείων που είτε παρεμπόδισαν τις προετοιμασίες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είτε προέβησαν σε μη εγκεκριμένες και ακατάλληλες διευθετήσεις σε σχολικές αίθουσες.
«Δεν έχει θέση στην Παιδεία της πατρίδας μας»
Την απόλυση του γυμνασιάρχη και καθηγητή της Τέχνης, καθώς «δεν έχει θέση πλέον στην Παιδεία της πατρίδας μας», υπέδειξε με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’. Τονίζεται, μάλιστα, ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, έθεσε συνειδητά τον εαυτό του εκτός Παιδείας. «Είναι ανεπίτρεπτο να εξακολουθεί να ασκεί το λειτούργημα του εκπαιδευτικού – παιδαγωγού. Και παρόλο που του δόθηκε η ευκαιρία να μετανοήσει για τα όσα προσβλητικά προέβαλε, εντούτοις, όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά ακόμη περισσότερο επέμεινε στις ανόσιες θέσεις του, κατηγορώντας επιπλέον και μέσω των ΜΜΕ την Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της για καταχρήσεις και πολυτελή ζωή».
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος, ότι ο εκπαιδευτικός «δεν μεταδίδει ξηρές και τυπικές γνώσεις, αλλά κυρίως οφείλει με το παράδειγμα και την προσωπικότητά του να διαμορφώνει το ήθος των νέων και να τους παραδίδει στην κοινωνία, ως πρόσωπα με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που σέβονται τους εαυτούς τους, τους άλλους ανθρώπους, την ιστορία και τις παραδόσεις τους. Ο συγκεκριμένος, όχι μόνον απέτυχε στα ως άνω, αλλά κατέστησε εαυτόν πηγή σκανδαλισμού πολλών συνανθρώπων του και κυρίως των μαθητών του».
Αναφέρεται ακόμη ότι ο Γιώργος Γαβριήλ ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια του δικαιώματος της ελευθερίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, «αφού αναπαριστώντας με αισχρό τρόπο την Κεφαλή της Εκκλησίας, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό» προσέβαλε τα ιερά αισθήματα του λαού.
«Η τέχνη δεν μπορεί να φιμωθεί»
Με συνθήματα «Η Τέχνη δεν μπορεί να φιμωθεί» και «Αρνιέμαι να έχω σκέψη που σωπαίνει», δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, χθες, έξω από το υπουργείο Παιδείας σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας «κατά της δίωξης εκπαιδευτικού – καλλιτέχνη», που διοργάνωσε το «The Justice Project». Οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για λογοκρισία του κράτους στην εικαστική έκφραση, ενώ τάχθηκαν στο πλευρό του καλλιτέχνη Γιώργου Γαβριήλ. Μάλιστα, ορισμένοι από τους διαμαρτυρόμενους έφεραν μαζί τους εκτυπωμένα σε μεγάλη διάσταση, κάποια από τα σκυλιά που απεικονίζονται στους επίμαχους πίνακες να ουρούν στα άμφια και αφοδεύουν σε άγαλμα του Γεώργιου Γρίβα, τα οποία τοποθετούσαν στα κάγκελα του περίβολου του υπουργείου. Με μάσκες και χειρόγραφα πλακάτ, οι παρευρισκόμενοι τόνισαν: «Δεν θα περάσει ο φασισμός». «Ελευθερία στην έκφραση». «Ήθος; Για ποιο ήθος μιλάτε Αρχιεπίσκοπε;». Την ίδια στιγμή, ένας εκ των διοργανωτών ανέφερε ότι «το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και για αυτό αδιαπραγμάτευτο. Τασσόμαστε ενάντια στην καταπάτηση αυτού του δικαιώματος, ιδιαίτερα όταν αυτή η καταπάτηση προέρχεται από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού».
Παράλληλα, για πρόθεση λογοκρισίας και περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης καταγγέλλουν την Πολιτεία το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ) καθώς και μέλη του Ακαδημαϊκού και Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ.
Επιπλέον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, δήλωσε η πειθαρχική διαδικασία που ενεργοποίησε το υπουργείο Παιδείας εναντίον του καλλιτέχνη – καθηγητή, πρέπει πάραυτα να αποσυρθεί. «Είναι ανεπίτρεπτο για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας και πολιτικές δυνάμεις να ζητούν έρευνες, διώξεις και φίμωση σε βάρος καλλιτεχνών για τα έργα τους».
Πηγή: philenews