Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Με GPS θα γίνονται οι εξετάσεις οδηγών
Με GPS θα γίνονται οι εξετάσεις οδηγών

Με GPS θα γίνονται οι εξετάσεις οδηγών

Φορητό σύστημα GPS που θα δείχνει σε κέντρο ελέγχου όλα τα δεδομένα της εξέτασης υποψηφίων οδηγών θα μπαίνει στα αυτοκίνητα των εξεταζόμενων από τις αρχές του 2021.

Σκοπός, είναι οι εξετάσεις οδηγών να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφες και σε σχέση με τα δρομολόγια που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αλλά και σε σχέση με τον βαθμό δυσκολίας κάθε εξέτασης. Μάλιστα, η ομοιομορφία είναι επιδίωξη του υπουργείου Μεταφορών και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, όχι μόνο σε κάθε επαρχία ξεχωριστά, αλλά και παγκύπρια, παρά τη διαφορετικότητα των δρομολογίων.

Ήδη, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει προχωρήσει σε διαδικασίες εξασφάλισης τόσο των μέσων και του λογισμικού που θα χρησιμοποιηθούν στο κέντρο ελέγχου, όπου θα συγκεντρώνονται και τα δεδομένα όλων των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, όσο και των φορητών συσκευών GPS που θα έχουν οι εξεταστές.

Η εποπτεία λειτουργίας του συστήματος, θα γίνει από ιδιώτες που θα επιλεγούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο ανάδοχος της σύμβασης οφείλει να προμηθεύσει, εγκαταστήσει, ρυθμίσει, προγραμματίσει και εκπαιδεύσει τους λειτουργούς του Τμήματος Οδικών Μεταφορών στο σύστημα, ενώ ο ίδιος θα παρέχει λογισμικό επόπτευσης, κινητές συσκευές στις οποίες θα είναι εγκαταστημένο το εν λόγω λογισμικό.

Τα συστήματα GPS θα ενώνονται με το κέντρο ελέγχου και θα μεταφέρουν συνεχώς δεδομένα μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, με τις φορητές συσκευές GPS, θα εξετάζουν υποψήφιους οδηγούς οι εξεταστές σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, οπότε το ΤΟΜ θα εφοδιαστεί με συνολικά 35 τέτοια συστήματα.

Κατά την εξέταση των υποψήφιων οδηγών οι εξεταστές μέσω κινητών συσκευών, που μπορεί να είναι και τάμπλετ ή ακόμα και κινητά τηλέφωνα, θα συνδέονται σε εφαρμογή και θα καταχωρούν μοναδικό αριθμό εξέτασης. Υπάρχει πρόβλεψη, ώστε ακόμα και στην περίπτωση που σε κάποια περιοχή δεν λειτουργεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, τα δεδομένα να αποθηκεύονται στη συσκευή και να στέλνονται στο κέντρο ελέγχου αμέσως μετά την αποκατάσταση της σύνδεσης.

Με την καταχώρηση του μοναδικού κωδικού εξέτασης η εφαρμογή θα καταγράφει δεδομένα όπως τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί κατά την εξέταση, συνολικός χρόνος εξέτασης, μέση ταχύτητα, απόσταση που διανύθηκε και ο χρόνος οδήγησης. Επίσης, θα υπάρχει ακριβής θέση του οχήματος του εξεταζόμενου σε ψηφιακό χάρτη.

Στις προδιαγραφές του συστήματος λαμβάνεται πρόνοια ώστε η σύνδεση των φορητών συστημάτων με το κέντρο ελέγχου, αλλά και των ίδιων των συστημάτων, όπως και του εξοπλισμού του κέντρου ελέγχου, να διαθέτουν υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας σε σχέση με απειλές ψηφιακών παρεμβάσεων και αλλοιώσεων.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend