Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πίσω στα θρανία πέραν των 107 χιλ. μαθητών
Πίσω στα θρανία πέραν των 107 χιλ. μαθητών

Πίσω στα θρανία πέραν των 107 χιλ. μαθητών

Κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες επέστρεψαν σήμερα πίσω στα θρανία τους πέραν των 107 χιλιάδων μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου, με τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να προσαρμοστούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σημειώνοντας ότι επιβάλλεται να το κάνουν για την ατομική και τη συλλογική προστασία της υγείας τους.

Και ενώ η πανδημία έφερε νέα δεδομένα στη φετινή λειτουργία των σχολείων, με μία μακρά λίστα μέτρων πρόληψης, εκ των οποίων το βασικότερο είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο Υπουργός Παιδείας διεμήνυσε ότι με τη συνεργασία όλων θα γίνει κατορθωτό ώστε και φέτος να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και να μπορέσουν να επιδοθούν όλα τα παιδιά με επιτυχία στον στίβο της μάθησης.

Σε σχέση με τη χρήση της μάσκας από τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρουν τους τρόπους και θα προσαρμόσουν τα παιδιά στο κομμάτι αυτό, παρ’ όλες τις δυσκολίες που φαίνεται να υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα ομαλά λέει ο Προδρόμου, προβλήματα βλέπουν οι συντεχνίες

Η νέα σχολική χρονιά σε αριθμούς

– Περισσότερα από 107 χιλιάδες παιδιά σε όλες τις βαθμίδες έχουν παρουσιαστεί σήμερα στα σχολεία.

– Λειτουργούν συνολικά 735 σχολεία.

– Περισσότεροι από 13 χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στη θέση τους.

– Σε κάθε έναν εκπαιδευτικό αναλογούν 8 παιδιά.

– Περισσότερα από 7 χιλιάδες παιδιά της Α’ Δημοτικού παρουσιάστηκαν σήμερα στα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου.

Προτιμητέα η φυσική παρουσία στο σχολείο

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Γ΄ Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Μακεδονίτισσας, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το σχολικό έτος 2020-21 ξεκίνησε αισίως, για να συμπληρώσει ότι φέτος τα σχολεία είναι επιφορτισμένα και με το έργο της υγειονομικής ασφάλειας.

«Έχουμε καταφέρει με τα σωστά μέτρα, τη διαχείριση της κυβέρνησης, αλλά και με την υπεύθυνη στάση των πολιτών της κοινωνίας, να αντιμετωπίσουμε αρκετά καλά την επιδημία. Μπορούμε εδώ στην Κύπρο τα παιδιά να φοιτούν στα σχολεία με φυσική παρουσία. Αυτό προτιμούμε. Τίποτα δεν υποκαθιστά τη φυσική φοίτηση και θέλουμε να μπορούν τα παιδιά σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, τηρώντας τα μέτρα και για την ατομική προστασία, αλλά και για την συλλογική υγειονομική ασφάλεια, να μπορούν να επωφεληθούν από τη διδασκαλία, από τη ζωή του σχολείου και από το προσοντούχο και πολύ καλό εκπαιδευτικό προσωπικό που ξέρουμε ότι έχουμε», είπε.

Όπως τόνισε ο κ. Προδρόμου «η πολιτεία κάνει μια μεγάλη, αλλά ωφέλιμη και επιθυμητή προσπάθεια στην εκπαίδευση, με τη συνεργασία όλων», διαβεβαιώνοντας ότι για μια ακόμα χρόνια «θα τα καταφέρουμε και θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία».

Πιθανώς να μπορεί να βρεθεί πρακτική διευθέτηση για την ώρα προσέλευσης

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες συνωστισμού έξω από τα σχολεία εξαιτίας της οδηγίας ότι οι πύλες θα ανοίγουν καθημερινά στις 07:30, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η μία βασική οδηγία του υγειονομικού πρωτοκόλλου από τον Μάιο είναι ότι θα πρέπει τα παιδιά να προσέρχονται στο σχολείο και να πηγαίνουν κατευθείαν στην τάξη τους», για να προσθέσει ότι «αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα για τους γονείς που πρέπει να φέρνουν τα παιδιά τους νωρίτερα στο σχολείο».

Ανέφερε ότι από το Μάιο, που λειτούργησαν τα σχολεία με πρωτόκολλα, η διαφοροποίηση που έγινε ήταν αυτή, ότι δηλαδή θα πρέπει τα παιδιά να προσέρχονται την ώρα της έναρξης των μαθημάτων.

«Θα πρέπει να δούμε», σημείωσε, «αν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, για τους γονείς εκείνους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες. Ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά δεν μπορεί να παραμένουν στους εξωτερικούς χώρους σχολείου είναι καθαρά υγειονομικής προστασίας, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε και με τους επιδημιολόγους. Νομίζω ότι πιθανώς να μπορεί να βρεθεί κάποια πρακτική διευθέτηση».

Σε ό,τι αφορά τα μετρά που προνοούνται από τα πρωτόκολλα για τα διαλείμματα, καθώς και τις ανησυχίες που εκφράζονται από τους γονείς αν αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε στους γονείς θα διανέμεται ενημερωτικό φυλλάδιο, ενώ ζήτησε και τη συνεργασία των γονέων.

Είπε πως «το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει συγκεκριμένες συστάσεις τι περιμένουμε από τους γονείς να παρακολουθούν, όμως, η ενημέρωση των παιδιών για το υγειονομικό πρωτόκολλο έχει γίνει και το Μάιο», σημειώνοντας πως «τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη φοιτήσει στο σχολείο τον Μάιο και Ιούνιο και ότι γινόταν τότε θα επαναληφθεί και τώρα».

Εξάλλου, ανέφερε ότι στην Δημοτική Εκπαίδευση μπορεί να διαφοροποιηθούν τα διαλείμματα, για να συμπληρώσει ότι στις περιπτώσεις σχολείων, όπου υπάρχει προσωπικό φύλαξης, έχουν δοθεί οδηγίες οι άνθρωποι αυτοί να συνδράμουν στο έργο των εκπαιδευτικών,  για την τήρηση του πρωτοκόλλου στους εξωτερικούς χώρους.

«Είναι μια συλλογική προσπάθεια που πρέπει να γίνει. Νομίζω ότι το σχολείο έχει δείξει και στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς Μάιο – Ιούνιο ότι μπορεί να τηρήσει τα μέτρα. Στο σχολείο τα παιδιά μαθαίνουν και τα μέτρα που πρέπει να τηρούν και μην ξεχνάμε ότι στη Μέση Εκπαίδευση η προφύλαξη, που έχει υιοθετηθεί τώρα με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, που είναι ένα διάταγμα για όλο τον πληθυσμό από μια ηλικία και πάνω, παρέχει μια πρόσθετη προστασία», είπε.

Εξαίρεση της μάσκας εκεί όπου απαιτείται οπτική επαφή

Σε ερώτηση αν θα δοθεί γραπτή τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργείου στο αίτημα των εκπαιδευτικών για αφαίρεση τη μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος, νοουμένου ότι τηρούνται οι αποστάσεις, ώστε να γίνονται πιο κατανοητοί στους μαθητές, ο κ. Προδρόμου είπε: «Γραπτή τοποθέτηση δεν έχει κανένα νόημα να γίνει. Υπάρχει διάταγμα, το οποίο ισχύει για όλους τους εργαζόμενους. Το ίδιο είναι και στο σχολείο. Επομένως, πρέπει να εφαρμόσουμε το διάταγμα εκεί όπου πρέπει». Συνέχισε λέγοντας ότι έχει γίνει ειδική συνάντηση με την σύμβουλο – επιδημιολόγο του Υπουργείου,  η οποία έχει εξηγήσει στους εκπρόσωπους των εκπαιδευτικών ότι εκεί όπου είναι απαραίτητη η οπτική επαφή, για σκοπούς διδασκαλίας με ανάγνωση των χειλιών, μπορεί να χρησιμοποιείται η πλαστική διαφανής ασπίδα προστασίας προσώπου.

Εξάλλου, σημείωσε «έχει εξηγηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη διδασκαλία της γλώσσας από την Α’ Δημοτικού», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους και είμαι βέβαιος ότι οι εκπαιδευτικοί θα το κάνουν».

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες με τη χρήση της μάσκας και για τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι, όμως, κάτι που πρέπει να κάνουμε σύμφωνα με τις συμβουλές που μας δίνουν για την ατομική και τη συλλογική προστασία της υγείας», είπε καταληκτικά ο Υπουργός Παιδείας.

Ακολούθως, ο Υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Σταυρού, στη Λευκωσία.

 

Send this to a friend