Πως μπορεί να επιμολυνθεί ένα δείγμα σε εργαστήριο; (video)
Δυο είναι τελικά τα θετικά κρούσματα που προκύπτουν από τους επαναληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους των δειγμάτων των 30 ατόμων που ανακοινώθηκαν στις 24 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι το σφάλμα που έγινε από κλινικό εργαστήριο αναφορικά με τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων προκάλεσε αναστάτωση και ανησυχία.
Οι επαναληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, διεκπεραιώθηκαν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ως το εργαστήρι αναφοράς, και το Μικροβιολογικό Εργαστήρι του νοσοκομείου αναφοράς στην Αμμόχωστο.
Η Έφορος Κλινικών Εργαστηρίων Καρολίνα Στυλιανού απέδωσε εκ πρώτης όψεως το λάθος σε επιμόλυνση κατά την επεξεργασία των τριάντα δειγμάτων στο Κλινικό Εργαστήρι. Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι στον Alpha, ανέφερε ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο της διαδικασίας έγινε το λάθος.
“Σίγουρα το προ – αναλυτικό μέρος μιας εξέτασης είναι σημαντικό και συνήθως εκεί εντοπίζονται τα λάθη. Η μέθοδος αυτή που ακολουθείται ο μοριακός έλεγχος είναι δύσκολη μέθοδος και πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο και να ανιχνεύσουμε όλα τα στάδια και τι ακριβώς έγινε”.
Παράλληλα εξήγησε τη διαδικασία από τη δειγματοληψία μέχρι το αποτέλεσμα.
“Το δείγμα είναι ένα επίχρισμα από φάρυγγα ή στοματοφαρυγγικό και άρα αυτά τα επιχρίσματα μεταφέρονται στο εργστήριο απομονώνεται το γενετικό υλικό που υπάρχει και γίνεται ταυτοποίηση αν συνάδει με το γονιδίωμα του ιού. Υπάρχουν μοριακοί που μπορεί να ανιχνεύσει το εργαστήριο, και μπορούν να ανιχνεύσουν τα συγκεκριμένα στοιχεία που υπάρχουν μόνο σε αυτό τον ιό”.
Ερωτηθείς για το πως μπορεί να επιμολυνθεί ένα δείγμα;
“Αντιλαμβάνεστε ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων εξετάσεων υπάρχουν και θετικοί μάρτυρες δηλαδή τα εργαστήρια βάζουν κάθε φορά που ελέγχουν δείγματα και θετικά που είναι αδρανοποιημένος ο ιός και έρχονται μαζί με τα αντιδραστήρια για να σιγουρευτούν ότι μπορούν να ανιχνεύσουν το θετικό. Και οι μάρτυρες μπορούν να προκαλέσουν αυτό. Μπορεί να επιμολυνθεί κάποια από τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιήθηκε για αυτά τα 30, άρα υπάρχουν πολλά σενάρια ανοιχτά και είναι αυτό που θέλουμε να δούμε για να αποτρέψουμε οποιοδήποτε και να δούμε το συγκεκριμένο εργαστήριο πως λειτούργησε τη συγκεκριμένη στιγμή, γιατί μιλάμε για μια μέρα και συγκεκριμένα δείγματα”.
Τόνισε ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που έγινε πρότυπο για τον τρόπου που διαχειρίστηκε την πανδημία.
“Σίγουρα ο κόσμος έχει κουραστεί, αντιλαμβάνεστε και πόσοι επαγγελματίες υγείας ασχολούνται με αυτό το θέμα. Η πανδημία δεν τελειώνει άμεσα, έπεται συνέχεια. Όμως ένα μεμονωμένο περιστατικό δεν πρέπει να διαγράψει τη καλή δουλειά στην Κύπρο και τις χιλιάδες τεστ που έγιναν στον πληθυσμό, σε επισκέπτες και επαγγελματίες υγείας. Η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που έγινε πρότυπο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία. Αυτό αποδείχθηκε και με αυτό το περιστατικό. Μόλις δόθηκαν τα 30 αποτελέσματα, ξεκίνησε η διαδικασία να τα επαναληθεύσουμε. Με τα δεδομένα που έχουμε δεν αναμενόταν να έχουμε 30 σε μια μέρα και από δυο πτήσεις”.
Πρόσθεσε ότι τα εργαστήρια, γνωρίζουν ότι πριν εκδοθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα πρέπει να γίνει επαναληπτικός έλεγχος για να βεβαιωθεί ότι ακολούθησε τις διαδικασίες.
“Το εργαστήριο αυτό έκανε έλεγχο δεύτερο, για αυτό επικεντρωνόμαστε στο γεγονός ότι υπήρχε επιμόλυνση στην αρχή της διαδικασίας”.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κενά στη διαδικασία είπε πως πρόκειται για ένα νέο τεστ το οποίο κλήθηκαν να εντάξουν στα εργαστήριά τους.
Πηγή: alphanews.live