Στον Πρόεδρο με προβλήματα οι οργανωμένοι ασθενείς
Διαφωνούν με τους οριζόντιους περιορισμούς που επιβάλλει το τελευταίο διάστημα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στο Γενικό Σύστημα Υγείας οι οργανωμένοι ασθενείς, οι οποίοι ετοιμάζονται να θέσουν όλες τις διαφωνίες τους αλλά και να παραδώσουν τη «στρατηγική» τους για την Υγεία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπόταν και θα συναντηθούν μαζί του.
«Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρός της, Μάριος Κουλούμας, «από την αρχή τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων, μάλιστα απαιτήσαμε και τη λήψη μέτρων και την επιβολή ποινών σε αυτούς που προχωρούν σε αυτές τις καταχρήσεις». Ωστόσο, «αυτό που βλέπουμε να γίνεται μας βρίσκει κάθετα αντίθετους διότι στην Υγεία δεν χωρούν οριζόντιοι περιορισμοί».
Ως ΟΣΑΚ, «είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας εδώ και μερικές εβδομάδες και είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση πως οι περιορισμοί που επιβάλλονται τώρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ότι θα ακολουθήσουν νέες διεργασίες και νέες ρυθμίσεις ώστε να μην επηρεάζονται οι ασθενείς». Δυστυχώς, «παρατηρούμε ότι η κατάσταση συνεχίζεται. Πρόσφατα είδαμε να επιβάλλονται νέοι περιορισμοί, αυτή τη φορά στην ειδικότητα της πνευμονολογίας, και σύμφωνα με αυτούς τους περιορισμούς, οι πνευμονολόγοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν πέραν των 15 ασθενών ανά ημέρα».
Ως ασθενείς, «διερωτώμαστε, λοιπόν, πώς γίνεται ο πλανήτης ολόκληρος να προετοιμάζεται για συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης το Φθινόπωρο, να έχουμε τόσους χρόνιους πνευμονοπαθείς στην Κύπρο και αυτήν ακριβώς τη στιγμή να επιβάλλουμε οριζόντια αυτού του είδους τους περιορισμούς, οι οποίοι αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στους ασθενείς».
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κουλούμας, «γνωρίζουμε ότι ήδη αρκετοί πνευμονολόγοι, όπως και γιατροί άλλων ειδικοτήτων στους οποίους επίσης επιβλήθηκαν περιορισμοί, έχουν αναβάλει ραντεβού ασθενών και άρχισαν να δίνουν μεταγενέστερες οδηγίες και αυτό μας κάνει να διερωτώμαστε, τι θα κάνουν οι ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν μια επείγουσα κατάσταση όταν ο γιατρός τους δεν διαθέτει ελεύθερο ραντεβού επειδή μόνο 15 ή μόνο 20, ανάλογα με την ειδικότητα, δικαιούται για κάθε ημέρα. Οι λίστες αναμονής άρχισαν ήδη να δημιουργούνται και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και οι λόγοι για αυτή μας τη στάση είναι πολλοί». «Αν πάρουμε ως παράδειγμα την ειδικότητα της πνευμονολογίας, θα δούμε ότι με αυτούς τους περιορισμούς μεταξύ άλλων: η ελεύθερη επιλογή ιατρού πλήττεται, αφού με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς θα ψάχνουν να βρουν ποιος γιατρός είναι διαθέσιμος και δεν έχουν στη διάθεσή τους τον γιατρό της επιλογής τους και την ίδια ώρα έρχεται χειμώνας και είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι ασθενείς θα σπρώχνονται σε γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, ιδιωτικά, αφού όλοι οι πνευμονολόγοι του ΓεΣΥ τον χειμώνα είναι ήδη αρκετά βαρυφορτωμένοι».
Όπως η ΟΣΑΚ «έχει δηλώσει ξεκάθαρα και μέσω της στρατηγικής της: Δεν πολεμάμε το ΓεΣΥ, πολεμάμε για το ΓεΣΥ και δεν πρόκειται να δεχθούμε την αλλοίωση του χαρακτήρα του και του σχεδιασμού του χάριν της προσπάθειας για αναχαίτιση των καταχρήσεων. Όταν εμείς ως οργανωμένοι ασθενείς παλέψαμε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, παλεύαμε μεταξύ άλλων και για την εξάλειψη των λιστών αναμονής οι οποίες ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες τους ασθενείς μας και κυρίως τους χρόνιους ασθενείς μας, οι οποίοι χρειάζονται άμεση και συστηματική παρακολούθηση. Για τον λόγο αυτόν και δεν μπορούμε τώρα να δεχθούμε περιορισμούς που πλήττουν τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος μας ως ομοσπονδίας».
Από τον ΟΑΥ, άτυπα, «έχουμε ενημερωθεί ότι γίνονται σκέψεις για να υλοποιηθεί πρόταση η οποία αφορά στη δημιουργία υποεπιτροπών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ιατρικών ειδικοτήτων, οι οποίες υποεπιτροπές θα λειτουργούν υπό την Επιστημονική Επιτροπή για να μελετηθούν όλα αυτά τα ζητήματα». Οι ασθενείς ωστόσο «δεν μπορούν να περιμένουν τις διαδικασίες οι οποίες, επίσης, όπως διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα, δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που θα ανέμενε κάποιος».
Όλα αυτά τα ζητήματα των περιορισμών «με τα οποία δεν συμφωνούμε αλλά και τις εισηγήσεις της ΟΣΑΚ σε σχέση με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς θα τα θέσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο κατά τη συνάντηση που θα έχουμε μαζί του. Εκείνο που ζητάμε είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως εμείς το έχουμε στηρίξει και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό».