Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Περισσότερα από 8 θύματα βίας κάθε μέρα
Περισσότερα από 8 θύματα βίας κάθε μέρα

Περισσότερα από 8 θύματα βίας κάθε μέρα

Το βάναυσο πρόσωπο της βίας και την αγριότητα της κακοποίησης μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και από το χέρι κάποιου ατόμου που συγκαταλέγεται στην οικογένεια, αντιμετώπισαν του τελευταίους μήνες εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένα πρόσωπα (γονείς). Όπως προκύπτει από στοιχεία της Αστυνομίας, σε καθημερινή βάση από την έναρξη της καραντίνας μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού, περισσότερα από 8,5 άτομα βρέθηκαν στο ρόλο θύματος σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Τα εν λόγω δεδομένα, έφερε στο φως ερώτημα που κατέθεσε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Όπως απάντησε για το ευαίσθητο αυτό θέμα η υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων που είχαν ως σκοπό τη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, δηλαδή τις 13 Μαρτίου 2020 έως και τις 6 Ιουλίου 2020, έχουν καταγραφεί συνολικά 990 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ο αριθμός των καταγγελιών και των αναφορών κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ήταν μεγαλύτερος κατά 75 περιστατικά. Συγκεκριμένα ανήλθε στα 1.065 υπόθεσης, δηλαδή 9,5 περιστατικά την ημέρα.

Πάντως, η κ. Γιολίτη, αναφέρει ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε στάδιο μελέτης, με στόχο τη σύσταση και λειτουργία ειδικών επαρχιακών κλιμακίων της Αστυνομίας, τα οποία θα ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα βίας στην οικογένεια καθώς και θέματα βίας κατά των γυναικών.

Παράλληλα, αναφέρει, εκπρόσωποι του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας». Πρόκειται για ένα «διεπιστημονικό κέντρο που στόχο έχει την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών. Εκεί, τα περιστατικά θα τυγχάνουν διαχείρισης από όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με το θέμα αυτό».

Διευκρινίζεται παράλληλα, ότι με την ψήφιση του νόμου «Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων)», συστάθηκε και λειτουργεί ειδικό γραφείο στο Αρχηγείο Αστυνομίας, το οποίο έχει ως αρμοδιότητα τον χειρισμό θεμάτων βίας στην οικογένεια και κακοποίησης ανηλίκων.

«Ο ρόλος του εν λόγω γραφείου είναι κυρίως συντονιστικός και εποπτικός. Μεταξύ άλλων, μεριμνά για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας. Παράλληλα, καθοδηγεί τα μέλη της Αστυνομίας που χειρίζονται τέτοιας φύσεως περιστατικά, στη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους. Ακόμη, προωθεί την εκπαίδευσή τους σε συνεργασία με την Αστυνομική Ακαδημία, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την αύξηση του επαγγελματισμού των μελών της Αστυνομίας αναφορικά με τη διαχείριση των υποθέσεων βίας στην οικογένεια».

Ακόμη, σημειώνεται πως κατά την τρέχουσα περίοδο, «λαμβάνοντας υπόψη και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας, γενικότερα, στα θέματα βίας στην οικογένεια, επιταχύνθηκαν από την Αστυνομία οι διαδικασίες υιοθέτησης/εγκατάστασης ειδικής εφαρμογής, με την οποία θα δίδεται η δυνατότητα στα θύματα βίας στην οικογένεια που βρίσκονται σε κίνδυνο, να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία. Οι διεργασίες για υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης βρίσκονται σε εξέλιξη, σε στενή συνεργασία με εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ανέλαβε το θέμα».

10 περιστατικά την ημέρα, ανέφερε ο ΣΠΑΒΟ

Τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζεται ότι έκρουε την περίοδο της καραντίνας ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια. Όπως τόνιζε τότε, 230 αναφορές για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είχαν καταγγελθεί σε διάστημα μόλις 23 ημέρων, που αναλογεί στις 10 καταγγελίες την ημέρα.

Παράλληλα, το σύστημα καταγραφής κλήσεων της Γραμμής Βοήθειας 1440 μετρούσε 2.075 κλήσεις στο ίδιο διάστημα. Αριθμός ρεκόρ για την εν λόγω γραμμή, τη στιγμή που καταγραφόταν αύξηση και στα αιτήματα εισόδου σε χώρους φιλοξενίας.

Γραμμές βοήθειας

Τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, που αντιμετωπίζουν περιστατικά λεκτικής, ψυχικής και σωματικής βίας και κακοποίησης μπορούν να απευθύνονται σε γραμμές βοήθειες. Ανάμεσα σε άλλες, συγκαταλέγεται η γραμμή 1440 του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).

Παράλληλα, στις περιπτώσεις που δεν είναι ασφαλές να μιλήσει το άτομο, μπορεί να απευθυνθεί στην υπηρεσία μηνυμάτων του ΣΠΑΒΟ, στο 99-984042. Ακόμη, στη γραμμή 1455 του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ). Τέλος, μπορεί να απευθύνεται στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό.

Send this to a friend