Πάγωμα προσλήψεων ζητούν σε Αστυνομία
Προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο κατέθεσαν 35 συνολικά υποψήφιοι για πρόσληψη στην Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία, προσβάλλοντας τον διορισμό 100 ατόμων στα δύο αυτά Σώματα.
Παράλληλα, με αίτησή τους ζητούν την έκδοση προσωρινού διατάγματος το οποίο να διατάσσει την αναστολή της εκτέλεσης του διορισμού των νέων αστυνομικών και πυροσβεστών, ως έκδηλη παρανομία. Στο Διοικητικό Δικαστήριο προσέφυγαν 23 υποψήφιοι που προσβάλλουν τον διορισμό 75 νέων αστυνομικών από τις 3/8/2020 και άλλα 12 άτομα προσέβαλαν τον διορισμό 25 πυροσβεστών. Η ακρόαση των δύο αιτήσεων ορίστηκε για τις 14 και 21 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
Όπως υποστηρίζουν στην ένορκη δήλωσή τους οι αιτητές, έγινε σαφής παραβίαση της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος σε σχέση με τις ψυχομετρικές δοκιμασίες γνωστικών ικανοτήτων, που έγιναν για πλήρωση των συνολικά 256 κενών θέσεων αστυνομικών και πυροσβεστών, η οποία και εστιάζεται στο γεγονός ότι οι ψυχομετρικές εξετάσεις διεξήχθησαν από αναρμόδιο όργανο.
Όπως υποστηρίζεται, η αρμόδια Επιτροπή για τη διεξαγωγή των ψυχομετρικών εξετάσεων, παράνομα μεταβίβασε την αρμοδιότητά της για τη διεξαγωγή των ψυχομετρικών εξετάσεων καθώς και την εξουσία της για τη διεξαγωγή των ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των υποψηφίων και των αιτητών, σε άλλο όργανο, ήτοι σε ιδιωτική εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα, χωρίς να υπάρχει ρητή διάταξη νόμου που να επιτρέπει τούτο.
Άλλο λόγο που επικαλούνται οι αιτητές, είναι πως δεν κλήθηκαν και δεν έλαβαν μέρος στις ψυχομετρικές εξετάσεις περίπου 13 υποψήφιοι οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε παράλληλη διαδικασία πλήρωσης των 30 κενών θέσεων ειδικών αστυνομικών, εκ των οποίων οι 12 είχαν διοριστεί στη θέση αυτή. Προς τούτο επικαλούνται επιστολή του Αρχηγού Αστυνομίας προς τον δικηγόρο των αιτητών Γιώργιο Καραπατάκη.
Τέλος, υποστηρίζουν ότι 20 άτομα κλήθηκαν στις ψυχομετρικές εξετάσεις χωρίς προηγουμένως να περάσουν τις αθλητικές δοκιμασίες όπως προβλεπόταν, ενώ παράλληλα ισχυρίζονται ότι δόθηκε υπέρμετρη βαρύτητα στις ψυχομετρικές εξετάσεις γνωστικών ικανοτήτων, με αποτέλεσμα αυτές να καταστούν υπερκριτήριο.
Σημειώνεται ότι το θέμα συζητήθηκε σε δύο συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα με την οποία αναφερόταν ότι εφόσον οι ψυχομετρικές εξετάσεις περιελάμβαναν δύο σκέλη, δεν μπορούσε η Επιτροπή Προσλήψεων να επιλέξει το ένα από αυτά και να προσλάβει όσους πέρασαν είτε το ένα είτε το άλλο, αλλά μόνο όσοι πέρασαν και τα δύο.
Πηγή: Philenews