Τα Έλη Άλατος και η κουμανταρία που προστατεύει
Ο γλυκός οίνος της Κουμανταρίας, θεωρείται το αρχαιότερο επώνυμο κρασί στον κόσμο και πιθανότατα το πρώτο με ονομασία προέλευσης. Χρονολογείται από την εποχή που οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Κουμανταρίας άρχισαν την παραγωγή του στο Κάστρο του Κολοσίου στα περίχωρα της Λεμεσού. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος λέγεται πως δοκίμασε το κρασί κατά τη διάρκεια του γάμου του στην Κύπρο και το αποκάλεσε, «το κρασί των βασιλιάδων και ο βασιλιάς του κρασιού».
Ο Φοίβος Σταυρίδης, στο κείμενό του «ΛΑΡΝΑΚΑ-ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ 1853» ( «ΛΑΡΝΑΚΑ 2000, το τέλος ενός αιώνα», έκδοση Δήμου Λάρνακας), μας λέει τo εξής.
«Στο περιοδικό DUBLIN UNIVERSITY (1856), δημοσιεύεται το άρθρο «Τα κρασοκέλαρα της Σαλίνα», όπου βρίσκομε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία .
«…..Φθάσαμε στην Κύπρο το φθινόπωρο και μας είχαν προειδοποιήσει να προστατευθούμε από τη μαλάρια της Λάρνακας και των περιχώρων της. Τα έλη άλατος γύρω από τη Σαλίνα, η χαμηλή χωρίς αποχετεύσεις γη ολόγυρα, η βαρειά υγρασία και η έντονη ζέστη της ημέρας κάνουν τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο τους πιο ανθυγιεινούς της χρονιάς. Όπως μας διαβεβαίωσαν, μονάχα μια θεραπεία και προστασία υπήρχε, και αυτό ήταν η κουμανδαρία. Οι κάτοικοι της Κύπρου- Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί- έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στη χρυσή κουμανταρία τους. Πίναμε άφθονη και αποφεύγοντας τη βραδυνή υγρασία και μετακινούμενοι με συνηθισμένες προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταφέραμε να αποφεύγουμε τους πυρετούς και τα ρίγη».
Η κάρτποσταλ της αλυκής είναι του Glaszner-studio κι εκείνη με τον Κούλα στο Κολόσσι Λεμεσού του Edwards studio
ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ