Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αλλαγή ταυτότητας λόγω… τρομοκρατίας
Αλλαγή ταυτότητας λόγω… τρομοκρατίας

Αλλαγή ταυτότητας λόγω… τρομοκρατίας

Περίπου 865.000 Ελληνοκύπριοι και προφανώς δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που κατέχουν ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να τις αντικαταστήσουν σταδιακά με σκοπό την ασφάλεια της ΕΕ όταν οι πολίτες της ταξιδεύουν. Σε αυτούς που καλούνται να αντικαταστήσουν τις ταυτότητες τους περιλαμβάνονται και δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι δεν προτίθενται να ταξιδέψουν ποτέ.

Οι νέες ταυτότητες κυκλοφόρησαν από χθες και οι κάτοχοι παλαιότερου τύπου ταυτοτήτων μπορούν να τις αντικαταστήσουν με τη λήξη τους. Στα βιομετρικά δεδομένα των πολιτών θα έχουν πρόσβαση και οι Αρχές των υπολοίπων χωρών μελών της ΕΕ για σκοπούς ελέγχου και επιβεβαίωσης.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να ελέγξει τις αλλαγές συγκρίνοντας την υφιστάμενη ταυτότητα του με τις νέες ταυτότητες. Οι αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος συνίστανται στα ακόλουθα:

 

 

-Στο μπροστινό μέρος της νέας ταυτότητας (πάνω δεξιά) το πρόθεμα από CR που αναγραφόταν (ακολουθούσε ο αριθμός του εγγράφου και όχι της ταυτότητας που αναγράφεται στο κάτω μέρος της ταυτότητας) τώρα αναγράφεται ΗΤ και ακολουθεί ο αριθμός του εγγράφου.

-Το δελτίο ταυτότητας περιέχει, στην εμπρόσθια όψη, τον διψήφιο κωδικό χώρας του κράτους μέλους που εκδίδει το δελτίο, τυπωμένο αρνητικά μέσα σε ένα μπλε παραλληλόγραμμο και περιβαλλόμενο από δώδεκα κίτρινα αστέρια.

-Η μεγάλη αλλαγή εντοπίζεται στο πίσω μέρος, όπου «εισχώρησε» νέα ταινία ασφαλείας πιο ασφαλής από την προηγούμενη και η οποία παρέχει αυξημένο επίπεδο ασφάλειας.

-Στο μπροστινό μέρος της νέας ταυτότητας καταγράφεται η υπηκοότητα αντί ο τόπος καταγωγής που μετακινείται στο πίσω μέρος της ταυτότητας.

-Από την πίσω πλευρά μεταφέρθηκε μπροστά και το φύλο.

Σημειώνεται, πως τα τέλη έκδοσης νέας ταυτότητας παραμένουν στα €30 για τους ενήλικες και στα €20 για τους ανήλικους.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, «οι αλλαγές που επέρχονται στα δελτία ταυτότητας είναι αποτέλεσμα του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1157 για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ένωσης και των εγγράφων διαμονής που εκδίδονται για πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους που ασκούν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας».

Οι προσπάθειες άρχισαν από το 2016 και σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕ υπό τον τίτλο «Ενίσχυση της ασφάλειας σε έναν κόσμο σε διαρκή κίνηση», αναφερόταν ως στόχος: «Βελτιωμένη ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ισχυρότερα εξωτερικά σύνορα». Η Επιτροπή (ΕΕ) υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία των ασφαλών ταξιδιωτικών εγγράφων και εγγράφων ταυτότητας, εφόσον είναι αναγκαία η αδιαμφισβήτητη εξακρίβωση της ταυτότητας ενός προσώπου, και ανακοίνωσε ότι θα παρουσίαζε σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της απάτης σχετικά με ταξιδιωτικά έγγραφα. Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, μια βελτιωμένη προσέγγιση θα πρέπει να βασίζεται σε άρτια συστήματα για την πρόληψη των καταχρήσεων και των απειλών κατά της εσωτερικής ασφάλειας που προκύπτουν από ελλείψεις στην ασφάλεια των εγγράφων, ιδίως δε αυτών που συνδέονται με την τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα».

Στον ίδιο κανονισμό της ΕΕ καταγράφονται και τα ακόλουθα:

-Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταλλάσσουν μεταξύ τους τις πληροφορίες που απαιτούνται για την πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχονται στο ασφαλές μέσο αποθήκευσης και την εξακρίβωση της γνησιότητάς τους και την επαλήθευσή τους. Οι μορφότυποι που χρησιμοποιούνται για το ασφαλές μέσο αποθήκευσης θα πρέπει να είναι διαλειτουργικοί, μεταξύ άλλων όσον αφορά τα αυτοματοποιημένα σημεία συνοριακής διέλευσης.

-Τα δελτία ταυτότητας περιλαμβάνουν μέσο αποθήκευσης υψηλής ασφάλειας το οποίο περιέχει βιομετρικά δεδομένα που συνίστανται σε εικόνα του προσώπου του κατόχου του δελτίου και δύο δακτυλικά αποτυπώματα σε ψηφιακούς μορφοτύπους.

-Το μέσο αποθήκευσης διαθέτει επαρκή χωρητικότητα και ικανότητα προκειμένου να διασφαλίζεται η ακεραιότητα, η γνησιότητα και η εμπιστευτικότητα των δεδομένων. -Τα δεδομένα που αποθηκεύονται είναι προσβάσιμα χωρίς επαφή και ασφαλισμένα όπως προβλέπεται στην εκτελεστική απόφαση C(2018)7767.

-Τα παιδιά κάτω των 12 ετών μπορούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση παροχής δακτυλικών αποτυπωμάτων.

-Τα παιδιά κάτω των 6 ετών απαλλάσσονται από την υποχρέωση παροχής δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ενημέρωση για φύλαξη των δεδομένων

Όπως αναφέρεται σχετικά, είναι αναγκαίο να διευκρινιστούν οι εγγυήσεις που εφαρμόζονται για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και ιδίως των ευαίσθητων δεδομένων όπως τα βιομετρικά δεδομένα. Τα υποκείμενα των δεδομένων θα πρέπει να ενημερώνονται ότι στα έγγραφά τους υπάρχει μέσο αποθήκευσης που περιέχει τα βιομετρικά δεδομένα τους και είναι προσβάσιμο χωρίς επαφή, καθώς και να γνωρίζουν όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που περιέχονται στο δελτίο ταυτότητας και τα έγγραφα διαμονής τους. Σε κάθε περίπτωση, τα υποκείμενα των δεδομένων θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας στα δελτία ταυτότητας και τα έγγραφα διαμονής τους.

Πλαστά έγγραφα με τη σέσουλα

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Σχέδιο δράσης της Επιτροπής της 8ης Δεκεμβρίου 2016 για την ενίσχυση της απόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απάτη σχετικά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των πλαστών εγγράφων που εντοπίστηκαν στα εξωτερικά σύνορα, αλλά και εντός του χώρου χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, έχουν εκδοθεί από κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν. Από τα πλαστά έγγραφα που χρησιμοποιούνται για ταξίδια εντός του χώρου Σένγκεν, αυτά που εντοπίζονται συχνότερα είναι λιγότερο ασφαλή εθνικά δελτία ταυτότητας που έχουν εκδοθεί από κράτη μέλη.

Η ΕΕ θεωρεί πως η αποθήκευση εικόνας προσώπου και δύο δακτυλικών αποτυπωμάτων («βιομετρικά δεδομένα») σε δελτία ταυτότητας και διαμονής, όπως ήδη προβλέπεται για τα βιομετρικά διαβατήρια και τις βιομετρικές άδειες διαμονής για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αποτελεί κατάλληλο συνδυασμό αξιόπιστης εξακρίβωσης και επαλήθευσης της γνησιότητας της ταυτότητας με μειωμένο κίνδυνο απάτης, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της ενίσχυσης της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας και διαμονής.

Διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων

Στο άρθρο 4 που αφορά τη διάρκεια ισχύος των νέων ταυτοτήτων, αναφέρεται πως τα δελτία ταυτότητας έχουν ελάχιστη διάρκεια ισχύος πέντε ετών και μέγιστη διάρκεια ισχύος δέκα ετών. Κατά παρέκκλιση, τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν διάρκεια ισχύος μικρότερη από πέντε έτη, για δελτία ταυτότητας που εκδίδονται για ανηλίκους. Κατ’ εξαίρεση, τα κράτη θα μπορούν να εκδίδουν ταυτότητες διάρκειας πέραν των δέκα ετών για πολίτες 70 ετών και άνω. Δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παύουν να ισχύουν κατά τη λήξη τους ή το αργότερο στις 3 Αυγούστου 2031, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι προγενέστερη.

Εκτός εάν απαιτείται, με σκοπό την επεξεργασία σύμφωνα με το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο, τα βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία που αποθηκεύονται με σκοπό την εξατομίκευση των δελτίων ταυτότητας ή των εγγράφων διαμονής φυλάσσονται με τρόπο υψηλής ασφάλειας και μόνον έως την ημερομηνία παραλαβής του εγγράφου και, σε κάθε περίπτωση, όχι για περίοδο μεγαλύτερη από 90 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του εν λόγω εγγράφου. Μετά την παρέλευση της περιόδου αυτής, τα εν λόγω βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία διαγράφονται αμέσως ή καταστρέφονται.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend