Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Είχαμε σήμερα συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις της Μέσης Εκπαίδευσης, την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ και έγινε μια πλήρης ανασκόπηση των εργασιών που γίνονται στη βάση του προγράμματος για τη νέα σχολική χρονιά.
Έχω ενημερώσει τις Γραμματείες των δυο οργανώσεων σχετικά με τις διαβουλεύσεις που κάνει το ΥΠΠΑΝ με το Υπουργείο Υγείας για να αναπροσαρμόσουμε και να επικαιροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Διότι, όπως ολόκληρη η κοινωνία, έτσι και τα σχολεία από την 1η Σεπτεμβρίου που ξεκινά η σχολική χρονιά, θα λειτουργήσουν εφαρμόζοντας υγειονομικά πρωτόκολλα. Εξίσου σημαντικό αγαθό με την παιδεία είναι και η υγεία. Η υγεία μάλιστα αυτή την εποχή προέχει, άρα λοιπόν στα σχολεία θα πάμε με ασφάλεια.
Δεν έχουμε ακόμα τις οριστικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα με βάση τις συστάσεις τις συμβουλές και τις κατευθύνσεις που θα μας δώσει η Ειδική Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα των Επιδημιολόγων. Βεβαίως στη βάση αυτών των κατευθύνσεων, όταν οριστικοποιηθούν, θα ληφθούν οι αποφάσεις από το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση. Η επιδίωξή μας όμως ως ΥΠΠΑΝ είναι να διασφαλίσουμε βεβαίως την παροχή εκπαίδευσης που είναι η αποστολή μας, αλλά ταυτόχρονα και την υγειονομική ασφάλεια.
Θα εφαρμοστούν με μεγάλη προσοχή τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως το δείξαμε και στη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στις διευθύνσεις των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς για την παρουσία των παιδιών, για την εμπέδωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και για την υγειονομική ασφάλεια στα σχολεία.
Μακάρι και έξω από τα σχολεία να τηρούνταν οι κανόνες υγειονομικής προστασίας, όπως έγινε μέσα στα σχολεία. Έχουμε στο ΥΠΠΑΝ -και αυτό συζητήσαμε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, χωρίς να μπούμε ακόμα σε όλες τις λεπτομέρειες- προγραμματίσει με αριθμούς, λεπτομερώς, όλες τις πιθανές περιπτώσεις και βεβαίως την κανονική λειτουργία των σχολείων με πλήρη φοίτηση.
Η στελέχωση όλων των σχολείων ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, τα βιβλία είναι έτοιμα στα σχολεία για να διανεμηθούν, θα γίνουν όλες οι προετοιμασίες για την απολύμανση, για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, για την υγειονομική ασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα έχουμε λάβει μέριμνα και για την ανάγκη να λειτουργήσουμε με μερική φοίτηση σε κάποια σχολεία. Προσαρμοσμένα μπορούμε να εφαρμόσουμε την εξ αποστάσεως διδασκαλία εκεί όπου δεν θα εξασφαλίζεται πλήρης φοίτηση με φυσική παρουσία. Η επιδίωξή μας είναι να διασφαλίσουμε τη φοίτηση με φυσική παρουσία στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορέσουμε εξ ολοκλήρου να το πετύχουμε στη Δημοτική Εκπαίδευση και βέβαια σε ένα μεγάλο βαθμό θα το επιδιώξουμε και στη Μέση Εκπαίδευση. Διαφορετικές μπορεί να είναι οι αποφάσεις για τις διάφορες βαθμίδες, αναλόγως των δεδομένων.
Έχουμε λάβει υπόψη ότι φέτος για την Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών διοργανώνεται η διδασκαλία στη βάση των τετραμήνων, όπως έχουν οριστικά προσδιοριστεί με την τροποποίηση των κανονισμών και βεβαίως τα αναλυτικά προγράμματα θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως. Προς το παρόν, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Στη συνέχεια θα έχουμε συναντήσεις και με την ΠΟΕΔ αλλά και με τους οργανωμένους γονείς όλων των βαθμίδων και φυσικά μέχρι να λειτουργήσουν τα σχολεία θα τύχουν ενημέρωσης όλοι οι γονείς από το ΥΠΠΑΝ τόσο διαδικτυακά όσο και με την έκδοση ειδικών εντύπων για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής προστασίας. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερώσεις από το Υπουργείο αναλόγως των αποφάσεων που θα οριστικοποιηθούν», επισήμανε ο Υπουργός Παιδείας.
Τέλος, ο κ. Προδρόμου απάντησε σε ερώτηση για το εάν έχει οριστεί συγκεκριμένη ομάδα που χειρίζεται το θέμα των πρωτοκόλλων, αναφέροντας ότι αυτή η ομάδα προϋπάρχει, και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και μια Ειδική Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για το Υπουργείο Παιδείας, η οποία θα αποτελείται όχι μόνο από ειδικούς γιατρούς αλλά και από άλλες ειδικότητες που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία, με την ψυχολογία, με την παιδαγωγική. «Είναι κάτι που θα υιοθετήσουμε για να πλαισιώσουμε καλύτερα τις αποφάσεις που θα παίρνουμε στο Υπουργείο Παιδείας», ανέφερε κλείνοντας ο Υπουργός Παιδείας.