«Μαύρο πρόβατο» οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Η Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποτελεί «μαύρο πρόβατο» στη Δημόσια Υπηρεσία, αφού, αν και είναι πολλοί αυτοί που υποβάλλουν αιτήσεις για να προσληφθούν, στο τέλος δεν αποδέχονται τον διορισμό, κάτι το οποίο αποδίδεται στην πίεση της δουλειάς. Συνήθως όσοι απορρίπτουν προτιμούν θέσεις σε άλλα Τμήματα του Δημοσίου με λιγότερη πίεση και καλύτερες προοπτικές.
Αυτό συνέβη και στην πρόσφατη περίπτωση που προτάθηκε σε 25 πρόσωπα να διοριστούν σε θέση βοηθού ασφαλιστικού λειτουργού, όπου τελικά από αυτούς οι 23 δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό. Πολλοί από τους υποψηφίους εργάζονται ήδη και επειδή περνούν τις κυβερνητικές εξετάσεις και τους προτείνεται πρόσληψη από κυβερνητικά τμήματα στα οποία υπάρχουν κενές θέσεις, προτιμούν να αποδέχονται σε άλλες υπηρεσίες.
Η απόρριψη των θέσεων σε τμήματα στα οποία οι συνθήκες θεωρούνται δύσκολες (από αυτούς που είναι ψηλά στη σειρά κατάταξης) οδηγεί στο να προσληφθούν άτομα που δεν είχαν την καλύτερη βαθμολογία στις εξετάσεις, κάτι το οποίο είναι δυνατό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Παράλληλα, κάποια τμήματα στα οποία θεωρείται πως οι συνθήκες εργασίας είναι καλές συγκεντρώνουν τους καλύτερους σε σειρά κατάταξης στις εξετάσεις, κάτι το οποίο έχει θετικές επιδράσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στέλεχος της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απαντώντας σε ερώτηση του «Φ» (με αφορμή την απόρριψη του διορισμού από 23 πρόσωπα), ανέφερε πως όντως στη δουλειά του Τμήματος υπάρχει αρκετή πίεση. Από τους δύο (σε σύνολο 25) που δεν απέρριψαν την προσφορά εμφανίστηκε στο Τμήμα μόνο η μία κοπέλα, ενώ η δεύτερη αρχίζει κανονικά την 1η Σεπτεμβρίου.
Στέλεχος της Υπηρεσίας που ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε πως το γεγονός της υποστελέχωσης έχει όντως αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες δεδομένου ότι καθυστερεί η εξέταση των αιτήσεων που υποβάλλουν. Ειδικά στα επιδόματα και γενικά στις παροχές οι καθυστερήσεις κυμαίνονται μεταξύ 2-3 μηνών και αν ληφθεί υπ’ όψιν η δύσκολη οικονομική περίοδος που περνά ο τόπος, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επηρεαζόμενοι πολίτες.
Στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων συνέτεινε και η περίοδος της πανδημίας κατά την οποίαν υπάλληλοι της Υπηρεσίας (όπως άλλωστε και υπάλληλοι των πλείστων υπηρεσιών του Δημοσίου) εργάζονταν και από το σπίτι. Οι καθυστερήσεις οδηγούν στην απασχόληση υπαλλήλων της Υπηρεσίας και πέραν του κανονικού ωραρίου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.
Δέσμευση εργασίας και εκτός ωραρίου
Σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο υπηρεσίας της θέσης βοηθού ασφαλιστικού λειτουργού αλλά και τα καθήκοντα και τις ευθύνες που απορρέουν, οι υπάλληλοι που θα διοριστούν μετά την έγκριση του εν λόγω σχεδίου υπηρεσίας θα εργάζονται, όταν απαιτείται από τις ανάγκες της Υπηρεσίας, και εκτός του συνηθισμένου ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ωστόσο, το σύνολο των ωρών εργασίας δεν θα υπερβαίνει τον καθορισμένο αριθμό ωρών εργασίας την εβδομάδα.
Εκκρεμούν αιτήσεις από το 2018
Με βάση στοιχεία από την ίδια την Υπηρεσία, αυτή την περίοδο εξετάζονται αιτήσεις με καθυστέρηση. Ειδικότερα, όσον αφορά στο επίδομα ανεργίας εξετάζονται οι αιτήσεις όσων μισθωτών τερματίστηκε η απασχόλησή τους και η περίοδος ανεργίας τους άρχισε στις 10 Απριλίου 2020. Για τις αιτήσεις πλεονασμού εξετάζονται όσες είχαν υποβληθεί Σεπτέμβριο του 2019. Σημειώνεται ότι υπάρχει αριθμός αιτήσεων που έχουν υποβληθεί νωρίτερα, για τις οποίες όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η εξέταση διότι οι εργοδότες δεν έχουν αποστείλει ακόμη τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί. Για τα επιδόματα ασθενείας εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις μέχρι τις 15 Απριλίου 2020. Για βοήθημα τοκετού εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2019. Για τη σύνταξη αναπηρίας εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Απριλίου 2020, νοουμένου ότι έχουν σταλεί σε Ιατρικό Συμβούλιο.
Για τη σύνταξη ανικανότητας εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020, νοουμένου ότι έχουν σταλεί σε Ιατρικό Συμβούλιο. Για τα επιδόματα σωματικής βλάβης εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Ιουλίου 2020. Το Δευτεροβάθμιο Ιατρικό Συμβούλιο εξετάζει ιεραρχικές προσφυγές της περιόδου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019. Σχετικά με τη θεσμοθετημένη σύνταξη εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις οι οποίες απέκτησαν δικαίωμα τον Μάρτιο του 2020. Για κοινωνική σύνταξη εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις οι οποίες απέκτησαν δικαίωμα τον Μάρτιο του 2020. Όσον αφορά στη σύνταξη χηρείας, για τις περιπτώσεις όπου ο/η αποβιώσας/σα σύζυγος δεν λάμβανε θεσμοθετημένη σύνταξη, εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Μαρτίου – Απριλίου 2020. Με την ψήφιση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τροποποιητικού Νόμου 126(I)/2019 στις 5 Αυγούστου 2019, εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις από άνδρες αιτητές, του 2018 – 2019.
Πηγή: Philenews