Η Λάρνακα και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και την πρόσκληση των Βρεττανών αποικιοκρατών οργανώνεται το Κυπριακό Σύνταγμα, στο οποίο εντάχθηκε μεγάλος αριθμός Κυπρίων εθελοντών. Οι Έλληνες Κύπριοι πίστευαν ότι μετά τον πόλεμο και τη νίκη των συμμάχων, αυτοί θα βοηθούσαν την πατρίδα τους να ελευθερωθεί.
Στο τέλος του πολέμου οι Κύπριοι εθελοντές ήταν 30.000, εκ των οποίων οι 5.000 είχαν στρατολογηθεί υποχρεωτικά στην Αίγυπτο. Σ αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι 7.000 Κύπριοι της Αγγλίας. Το Γυναικείο Σώμα απαρτιζόταν από 778 Κυπρίες που κατατάγηκαν ως εθελόντριες στη Βοηθητική Στρατιωτική Υπηρεσία και στη Βασιλική Αεροπορική Δύναμη.
Το Κυπριακό Σύνταγμα πρόσφερε υπηρεσίες σε διάφορα μέτωπα, όπως στη Γαλλία, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Παντού απέσπασε επαίνους και συγχαρητήρια για την πειθαρχία, τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των εθελοντών Κυπρίων που το απάρτιζαν. Το τίμημα ήταν 600 νεκροί που είναι θαμμένοι σε 49 κοιμητήρια, τα οποία βρίσκονται σε 18 χώρες, μάρτυρες ότι η Κύπρος ποτέ δεν έπαυσε να αγωνίζεται για την ελευθερία. Από το σύνολο των νεκρών, μόνο για τους 338 υπάρχουν στοιχεία για τον τόπο και την ημερομηνία ταφής τους.
Κάπου 2.500 Κύπριοι συνελήφθηκαν και κρατήθηκαν αιχμάλωτοι πολέμου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έξι στη Γερμανία και ανά ένα στο Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία και Ιταλία. Από τους αιχμαλώτους, 35 πέθαναν από τις στερήσεις, τις κακουχίες και τις σκληρές συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, ενώ άλλοι εκτελέστηκαν.
Από τη Λάρνακα αρκετοί κατατάγηκαν εθελοντές, γύρω στις 4.000. Σε αρχεία πολλών οικογενειών βρίσκουμε σχετικές φωτογραφίες. Σημειώνουμε ότι για λόγους ψυχαγωγίας των εθελοντών ανεβάζονταν θεατρικά έργα,τους δε γυναικείους ρόλους τους έπαιζαν στρατιώτες ντυμένοι ανάλογα. Αρκετοί από τους εθελοντές παρασημοφορήθησαν και άλλοι έγραψαν βιβλία με τις εμπειρίες τους στον πόλεμο.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Λάρνακα εκκενώθηκε το 1941, η Αμερικανική Ακαδημία λειτούργησε στα Λεύκαρα και το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο στο Δάλι. Η Λάρνακα επίσης βομβαρδίστηε τέσσερεις φορές και είχε μία νεκρή και μερικούς τραυματίες. Προηγήθηκε η δημιουργία καταφυγίων και πολιτικής άμυνας.
Οι φωτογραφίες είναι από τα αρχεία των Nuvart Panayiotidou Kassouni, Έλλης-Παναγιώτη Χριστοφόρου, Ευρυδίκης Κακούλλα-Τίμινη, Δάφνης Χατζηπαντελή, Ρέας Κάρμιου-Χιόνα, Λώρας Ιακωβίδου, Ανδρέα Κυρίτση. Δεν ήταν δυνατό να αναρτήσουμε φωτογραφίες όλων των Λαρνακέων εθελοντών.
Powered by Froala Editor
ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ