Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΙΤΙ: Το υπέροχο βίντεο του Κοινοτικού Συμβουλίου
ΚΙΤΙ: Το υπέροχο βίντεο του Κοινοτικού Συμβουλίου

ΚΙΤΙ: Το υπέροχο βίντεο του Κοινοτικού Συμβουλίου

 

 

Ειρήνη Αντωνίου

Σήμερα πάμε μια όμορφη βόλτα για να γνωρίσουμε το χωριό Κίτι με ένα υπέρχο βίντεο, παραγωγή της εταιρείας Content Hub….!!!

Το πανέμορφο χωριό της επαρχίας Λάρνακας, το Κίτι, βρίσκεται έντεκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης μας. Ένα μέρος με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, εντυπωσιακά μνημεία και εκθαμβωτική φυσική ομορφιά, που δεν στερείται τίποτα από τις ανέσεις μιας σύγχρονης πόλης. Πιθανολογείται ότι το χωριό χτίστηκε περίπου τον 3ο-4ο αιώνα, μετά την εγκατάλειψη της αρχαίας πόλης του Κιτίου από επιδρομές πειρατών. Στο πέρασμα των αιώνων, στο Κίτι υπήρξαν μεγάλες πληθυσμιακές αλλαγές, που οδήγησαν τον σημερινό πληθυσμό του να υπερβαίνει τους 4.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

 

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Κιτίου είναι ο πανέμορφος ναός τη Παναγίας της Αγγελόκτιστης, στο βορειοδυτικό μέρος του χωριού. Σύμφωνα με τις τοπικές δοξασίες, οι κάτοικοι ξεκίνησαν να χτίζουν τον ναό σε διαφορετική τοποθεσία από αυτή που βρίσκεται σήμερα. Τα θεμέλια όμως μετακινήθηκαν μόνα τους, κι έτσι το χτίσιμο συνεχίστηκε στη νέα τοποθεσία. Επιπλέον, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, οι κάτοικοι παρατήρησαν πως την νύχτα οι άγγελοι συνέχιζαν το κτίσιμο της εκκλησίας, ψάλλοντας ταυτόχρονα ύμνους προς την Παναγία. Από εκεί πήρε λοιπόν και το όνομά της η Εκκλησία, τα ψηφιδωτά της οποίας λέγεται πως είναι τόσο όμορφα, που μόνο άγγελοι θα μπορούσαν να τα έχουν φτιάξει. Ο ναός είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο και κοσμείται από υπέροχες τοιχογραφίες και φορητές εικόνες. Πλήθος ντόπιων αλλά και τουριστών προσέρχονται κάθε χρόνο στον ναό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης για να προσκυνήσουν αλλά και για να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό αρχιτεκτονικό κτίσμα με το εντυπωσιακό ψηφιδωτό.

Από το 2007 στο Κίτι λειτουργεί και ο Ναός του Αγίου Κυριακού, ο οποίος χτίστηκε από τους κατοίκους για να στεγάσει τις ανάγκες των πιστών μετά την ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση του χωριού. Στο κοιμητήριο του χωριού βρίσκεται επίσης το παρεκκλήσι του Αγίου Θωμά, το οποίο χρονολογείται από τον 19 αιώνα μ.Χ.

Επιπλέον, στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά πανέμορφο ξωκλήσι χτισμένο αποκλειστικά με ακανόνιστη πέτρα και κεραμίδια στη στέγη. Είναι ένα στολίδι για το χωριό και η ομορφιά του αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο από την πλακόστρωτη πλατεία και τα παραδοσιακά κτήρια που την περιτριγυρίζουν. Στα πλίνθινα σπίτια που βρίσκονται στην αυλή του παρεκκλησιού, στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για την ζωή των κατοίκων της περιοχής στις αρχές του 20ού αιώνα. Στις τέσσερις διαμορφωμένες αίθουσες του Μουσείου υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία από παραδοσιακά επαγγέλματα, οικιακές συσκευές, έπιπλα, αρχειακό υλικό καθώς και βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό.

Εκατό περίπου μέτρα μετά την Παναγία την Αγγελόκτιστη σώζονται τα ερείπια του Ενετικού γεφυριού. Δυστυχώς, ίσως λόγω έλλειψης πόρων, το γεφύρι αυτό σήμερα βρίσκεται σε παρακμή και διατηρούνται μόνο δύο τόξα και ένα τείχος κτισμένο κάθετα προς αυτά. Όπως φαίνεται, το γεφύρι συνδεόταν με κάποια δεξαμενή νερού καθώς και με αρδευτικά κανάλια, επιτρέποντας στο νερό να ρέει στα χωράφια κατά τη διάρκεια των βροχών. Παρά την ερειπωμένη του όψη, φαίνεται πως το Γεφύρι αυτό είναι μια ευφυής κατασκευή που χρησιμοποιήθηκε για πρακτικούς σκοπούς αλλά παρουσιάζει ταυτόχρονα και μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει βέβαια στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και τις καταπληκτικές της παραλίες, συμπεριλαμβανομένης και της οργανωμένης παραλίας στην περιοχή Σοφτάδες, στην οποία γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες καρέτα-καρέτα κατά την περίοδο της ωοτοκίας τους.

Το Κίτι αποτελεί πόλο έλξης και για τους λάτρεις της αετοσανίδας, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνονται για να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα και να θαυμάσουν τους τολμηρούς αθλητές του εντυπωσιακού αυτού αθλήματος. Η περιοχή αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο μετά την ολοκλήρωση του προγραμματισμένου έργου της δημιουργίας μαρίνας έργο το οποίο υπολογίζεται να απλωθεί σε έκταση 500 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει όλες τις ανέσεις στους κατόχους των πολυτελών σκαφών αναψυχής που θα φιλοξενήσει η νέα μαρίνα.

Η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά του Κιτίου, έχει αναδειχθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ενεργό πολιτιστικό όμιλο, ο οποίος συστάθηκε το 1994. Ο Πολιτιστικός Όμιλος «Αρχάγγελος Κιτίου» δραστηριοποιείται έντονα με πολλές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των διαφόρων γιορτών, ομιλίες και διαλέξεις σε θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος καθώς και θεατρικές παραστάσεις. Από το 2013 κι έπειτα, δραστηριοποιείται στο Κίτι και Ομάδα Νέων του Πολιτιστικού Ομίλου «Αρχάγγελος», η οποία ως στόχο έχει να αναδειχθούν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των νέων της Κοινότητας και αποτελεί πρόσφορο έδαφος για εποικοδομητικό διάλογο και καινοτόμες δραστηριότητες.

Το Κίτι έχει και το δικό του Αθλητικό Σωματείο με την επωνυμία «Σπάρτακος Κιτίου». Εδώ και 56 χρόνια ο «Σπάρτακος» προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο επενδύοντας τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική τους υγεία. Σκοπός του Σωματείου δεν είναι μόνο η επιτυχημένες εμφανίσεις της ομάδας στους αγώνες, αλλά και η επαφή των παιδιών με τις αξίες του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας.

Όπως φαίνεται, το Κίτι είναι πλέον μια ζωντανή και πλήρως λειτουργική κωμόπολη, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη από τη Λάρνακα μέσω συγκοινωνίας. Διαθέτει μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο και αποτελεί μια από τις ομορφότερες και πολλά υποσχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Send this to a friend