Κωστρίκης: Θα συνεχιστούν τα μέτρα το επόμενο 6μηνο
Τα συμπληρωματικά μέτρα που αποφασίστηκαν και ενεργοποιήθηκαν προ δεκαημέρου από κυβέρνηση και επιδημιολογική ομάδα, στο πλαίσιο των ενεργειών τους για περιορισμό της διασποράς του ιού, αποτελούν μια νέα κανονικότητα, που θα πρέπει να συνεχιστεί για το επόμενο 6μηνο, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος σημειώνει πως αυτό πρέπει να είναι το νέο Modus Vivendi (τρόπος ζωής) των Κύπριων πολιτών, μέχρι την εξασφάλιση εμβολίου στην Κύπρο.
Ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος είναι και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, εκτιμά πως η αναζωπύρωση των κρουσμάτων οδεύει προς το τέλος της, εξηγώντας πως τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση προ δεκαημέρου φαίνεται να λειτούργησαν.
Εξάλλου, εκφράζει την πεποίθηση ότι με την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία επιδεινώνεται καθημερινά, δεικνύεται η ορθότητα της απόφασης της κυβέρνησης να την κατατάξει στην κατηγορία Β’.
Εξάλλου, σημειώνει ότι τα νέα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι την εξασφάλιση εμβολίου, για να προσθέσει πως πρέπει με τη λήξη των ειδικών μέτρων στη Λεμεσό να διαμορφωθούν αναλόγως και να αφορούν ολόκληρη την Κύπρο.
Σε σχέση με την έξαρση κρουσμάτων στη Λεμεσό, ο κ. Κωστρίκης αναφέρει ότι η μικρή καμπύλη που δημιουργήθηκε με την έξαρση στη Λεμεσό είναι περίπου το 1/10 της αρχικής καμπύλης και φαίνεται να οδεύει προς το τέλος.
«Νομίζω ότι αυτά τα μέτρα, όπως εφαρμόζονται σήμερα στη Λεμεσό, πρέπει να γίνουν παγκύπρια και να βρεθεί ένας τρόπος να διαμορφωθούν.
Κατά την άποψη μου αποτελεί μια νέα κανονικότητα, την οποία θα πρέπει να έχουμε συνέχεια, για τους επόμενους 6 μήνες», είπε.
Σε ερώτηση αν η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο είναι διαχειρίσιμη και σε παρατήρηση ότι οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι ψηλοί, ο κ. Κωστρίκης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «μηδενικά κρούσματα δεν μπορούμε να έχουμε, αλλά θα έχουμε μικρά νούμερα», για να συμπληρώσει ότι «εμείς θέλουμε να έχουμε λιγότερα από 5 κρούσματα ανά χίλιες διαγνώσεις».
«Άρα», σημείωσε, «αν κάνουνε μέσο όρο 2.000 διαγνώσεις την ημέρα θέλουμε να έχουμε λιγότερα από 10 κρούσματα. Αν διατηρήσουμε αυτή τη συχνότητα, είμαστε μια χαρά. Να τη διατηρήσουμε τους επόμενους 6 μήνες χωρίς έξαρση», είπε.
Επιπλέον, αναφέρει ότι το αποκορύφωμα αυτής της μικρής καμπύλης έχει περάσει, άρα οδεύουμε στην κατιούσα αυτή της μικρής καμπύλης της έξαρσης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «αυτή η καμπύλη είναι μέρος του πρώτου κύματος, γιατί το πρώτο κύμα δεν έφυγε ποτέ από την Κύπρο.
Εξηγεί ότι «δημιουργήθηκε το πρώτο κύμα, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν μηδενικά κρούσματα για πολύ διάστημα».
«Είχαμε μηδαμινά κρούσματα, αλλά είχαμε κρούσματα. Επομένως αυτή η δεύτερη καμπύλη είναι μέρος του πρώτου κύματος. Θα μιλούσαμε για δεύτερο κύμα, αν το πρώτο τέλειωνε, και για δύο μήνες συνεχόμενα καταγράφαμε μηδενικά κρούσματα», είπε.
Εμβόλιο στην Κύπρο αρχές του 2021
Σε σχέση με την προμήθεια εμβολίου στην Κύπρο και αν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις, εκτιμά ότι η Κύπρος θα έχει το εμβόλιο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ερωτηθείς εάν το Υπουργείο Υγείας έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο, με το οποίο ο μαζικός εμβολιασμός ξεκινά τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο κ. Κωστρίκης απάντησε: «Η κρούση που έκανε το Υπουργείο Υγείας είναι μέσω της ΕΕ για το εμβόλιο Οξφόρδης – Astra Zeneca κατά του κορωνοϊού και έχουν ήδη παραγγελθεί 1.200.000 δόσεις, οι οποίες αναμένονται αρχές του χρόνου».
Ενδεχόμενη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο
Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας, αύριο το απόγευμα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των επιδημιολόγων, κάτω από το μικροσκόπιο των οποίων θα τεθεί μεταξύ άλλων η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα.