Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ανησυχία για το φαινόμενο που κάποιοι σπάνε την καραντίνα για να κάνουν τεστ
Ανησυχία για το φαινόμενο που κάποιοι σπάνε την καραντίνα για να κάνουν τεστ

Ανησυχία για το φαινόμενο που κάποιοι σπάνε την καραντίνα για να κάνουν τεστ

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα φαινόμενα της παραβίασης της καραντίνας από στενές επαφές κρουσμάτων στην Κύπρο.

Στις προηγούμενες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, γινόταν αναφορά σε περιστατικά παραβίασης της καραντίνας από επαφές κρουσμάτων είτε για να υποβληθούν στην εξέταση ιδιωτικά είτε μέσω του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου. Παρά τις συστάσεις και τις προτροπές, φαίνεται ότι αρκετά άτομα δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες και δεν τηρούν τα πρωτόκολλα του υποχρεωτικού περιορισμού, ειδικά όταν είναι στενές επαφές.

Ειδικότερα, την Κυριακή (2/8), εννέα από τα 26 άτομα που ανακοινώθηκαν θετικά στον ιό ήταν στενές επαφές και παραβίασαν την καραντίνα. Επίσης, στην ανακοίνωση των κρουσμάτων την ίδια ημέρα, στην οποία δημοσιοποιήθηκαν δέκα κρούσματα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο, τα τρία από αυτά ήταν επαφές άλλων κρουσμάτων που έπρεπε να είναι σε περιορισμό αλλά υποβλήθηκαν στην εξέταση μέσω του προγράμματος. Επίσης, το Σάββατο (1/8) άτομο που ήταν επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος παραβίασε την καραντίνα του για να κάνει ιδιωτικά το τεστ. Την ίδια ημέρα, άτομο που ενώ ήταν επαφή, πήγε για να κάνει το τεστ και άτομο που είχε συμπτώματα και αντί να επικοινωνήσει με τον Προσωπικό της Ιατρό, έκανε το τεστ στο πλαίσιο του προγράμματος τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων.

 

 

Σε ερώτηση ποια διαδικασία ακολουθείται για τις επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και γιατί δεν γίνεται άμεσα τεστ, αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι το πρωτόκολλο λέει ότι πρέπει να περάσουν κάποιες ημέρες για να επωάσει ο ιός, γι αυτό δεν στέλνουν τα άτομα αυτά την επόμενη ημέρα για εξετάσεις. Εάν οι επαφές κάνουν το τεστ από την επόμενη ημέρα, μπορεί να βγει αρνητικό, ενώ τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να διαφανεί ότι τελικά έχουν κολλήσει τον ιό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα άτομα αυτά δίνονται οδηγίες για αυτοπεριορισμό, ενώ καθορίζεται ημέρα και ώρα για να μεταβούν για το τεστ, χωρίς να έρθουν σε επαφή με κανέναν, αφού γίνεται η δειγματοληψία στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια αναχωρούν. Αντίθετα, όταν αποφασίζουν να πάνε σε ιδιωτικά εργαστήρια ή στους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, αυξάνοντας τις πιθανότητες διασποράς του ιού.

Τέλος, όσον αφορά στα μέτρα για περιορισμό του φαινομένου αυτού, μας αναφέρθηκε ότι θα δίνονται στην αστυνομία τα ονόματα των επαφών και θα πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα σπίτια τους.

Πηγή: sigmalive

Send this to a friend