Η φετινή ιδιαίτερη τουριστική περίοδος, η πληρότητα των πλοίων, το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και η απόφαση της Κύπρου να υποβιβάσει την Ελλάδα στην ταξιδιωτική κατηγορία Β ήταν τα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Είναι μια δύσκολη περίοδος, κάθε εβδομάδα που περνάει είναι λίγο καλύτερη από την προηγούμενη και αυτό είναι ενθαρρυντικό όμως έχουμε πολλές διακυμάνσεις λόγω των κρουσμάτων, λόγω των προβλημάτων που έχουν και άλλες χώρες και δυστυχώς θα πρέπει να είμαστε «μήνας μπαίνει –μήνας βγαίνει». Αναγνωριστικά θα παρακολουθούμε τα στοιχεία και τα δεδομένα.
Το ποσοστό των ξενοδοχείων που άνοιξαν κυμαίνεται περίπου λίγο πιο κάτω από το 80%, το οποίο είναι θετικό. Όσον αφορά τις πληρότητες ο Ιούλιος ήταν ένας μήνας με αρκετές δυσκολίες όμως και με πολύ διαφορετική κατάσταση ανάλογα την περιοχή. Δηλαδή περιοχές όπως το Ιόνιο που στηρίζονται στην βρετανική αγορά είδαν από τη στιγμή που ανοίξανε μια πολύ καλύτερη κατάσταση. Τα μικρά νησιά και οι προορισμοί της ενδοχώρας είναι σχετικά καλά γιατί νοιώθει ο κόσμος λίγο μεγαλύτερη ασφάλεια να πάει εκεί. Μεγάλοι προορισμοί που έχουν και μεγάλες δυναμικότητες κινούνται γύρω στο 20% με 25%
Πληρότητα των πλοίων
Η κατάσταση εξετάζεται κάθε 15 μέρες. Η συζήτηση για την πληρότητα γίνεται με υγειονομικούς όρους αλλά γίνεται και με όρους πρακτικούς. Η επιτροπή εξετάζει συνέχεια την κατάσταση και κάθε 15 μέρες δίνει την απόφασή της. Πριν από 15 μέρες είχε πει ότι καλό θα ήταν να περιμένουμε, και είχα σχολιάσει ότι το προηγούμενο διάστημα η πρώτη της απόφαση ήταν αρνητική, όμως 15 μέρες μετά έδωσε το πράσινο φως. Έχουν αυστηροποιηθεί και εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι για να μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα την κατάσταση.
Υπάρχει μια γενικότερη χαλάρωση δυστυχώς, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα και την αύξηση των κρουσμάτων η οποία φαίνεται ότι σχετίζεται γιατί εμείς ως Έλληνες αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι κερδίσαμε τον πόλεμο ενώ στην πραγματικότητα έχουμε κερδίσει μόνο μια μάχη ως τώρα. Η προσωπική ευθύνη είναι πάρα πολύ σημαντική.
Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»
Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πορεία σε αυτό το πρόγραμμα. Αρχικά το ύψος ήταν στα 30 εκατομμύρια όμως ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 2.000 ξενοδοχεία δήλωσαν συμμετοχή και μάλιστα μας ζητάνε να ξανανοίξουμε και τις επόμενες μέρες θα ξανανοίξουμε τη δυνατότητα ξενοδοχείων να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες για να δώσουμε περισσότερες επιλογές στον κόσμο. Αναφορικά με τους δικαιούχους είχαμε φτάσει στους 740 χιλ. δικαιούχους ενώ το είχαμε σχεδιάσει για 250 χιλ. για αυτό αυξήσαμε την περασμένη εβδομάδα το ποσό. Ο πρωθυπουργός μας έδωσε την άδεια να πάμε στα 100 εκ.
Ήδη με την οριστική λίστα των δικαιούχων κληρώθηκαν τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα, οι 635 χιλ. δικαιούχοι είναι σε αυτή τη λίστα. Είναι σημαντικό να πούμε ότι για πρώτη φορά επεκτείνουμε και στα ταξιδιωτικά γραφεία το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες και οι υπόλοιποι δικαιούχοι που δεν έχουν κληρωθεί θα μπουν μέσα στη διαδικασία του δεύτερου προγράμματος, του προγράμματος για τα ταξιδιωτικά γραφεία. Άρα δεν θα αφήσουμε ούτε έναν που έχει κάνει την αίτηση και πληροί τα κριτήρια τα εισοδηματικά χωρίς να πετύχει να πάρει την επιδότηση από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».
Άνοιγμα του τουρισμού και σε άλλες χώρες
Η διαδικασία αυτή είναι συνεχής και δυναμική. Κοιτάμε τα δεδομένα, ιδιαίτερα οι επίδημιολόγοι, κοιτάνε τα δεδομένα συνεχώς και σίγουρα θα έχουμε αλλαγές στις λίστες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά ενδεχομένως και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό που κανουμε είναι να δούμε ποιες χώρες είναι πιο ασφαλείς για να μπορέσουμε να ανοίξουμε έστω με τεστ 72 ωρών ή με κάποιες άλλες μεθοδολογίες που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί και αν όπως με τη Σερβία δούμε μια ραγδαία επιδείνωση κάποιων χωρών προφανώς θα μπουν και περαιτέρω περιορισμοί. Για την ώρα φαίνεται ότι υπάρχει μια σταθερότητα στη λίστα των χωρών για το τελευταίο διάστημα, δεν υπάρχει διάθεση να αλλάξει οπότε πιστεύω ότι οι όποιες αλλαγές θα σχεδιαστούν από τις 15 Αυγούστου και μετά.
Κύπρος
Είναι μια απόφαση την οποία δεν την κατανοώ, θεωρώ ότι είναι λανθασμένη ή δεν ξέρω σε ποια κριτήρια ακριβώς στηρίχτηκε. Ελπίζω να υπάρξει μια συνεννόηση και μια εξήγηση μεταξύ των επιδημιολόγων των δύο πλευρών για να μπορέσει να εξηγηθεί η θέση ότι η χώρα μας είναι πολύ ασφαλής και πάντως πολύ ασφαλέστερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οπότε δεν θεωρώ λογικό και σωστό η χώρα μας να είναι στην κατηγορία Β.