«Σφιγμένοι» οι Κύπριοι, ανασαίνουν τα Σαββατοκύριακα οι επιχειρήσεις
Mπήκαμε στον Αύγουστο και όπως ήταν φυσιολογικό, αυξάνεται ο αριθμός των Κυπρίων, κυρίως Λευκωσιατών, που επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στην ελεύθερη Αμμόχωστο και συγκεκριμένα, στον Πρωταρά. Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι ότι φέτος αναμένουν μεγαλύτερο αριθμό Κυπρίων.
Και αυτό γιατί πολλοί συμπατριώτες μας έχουν προγραμματίσει να κάνουν τις διακοπές τους στην Κύπρο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες και κυρίως οι ιδιοκτήτες καφεστιατορίων και ταβερνών, εκφράζουν επιφυλάξεις για τον τζίρο που τελικά θα έχουν, καθώς όπως τονίζουν «φέτος στις διακοπές του ο Κύπριος, παρουσιάζεται κουμπωμένος. Δηλαδή, ξοδεύει λιγότερα και προσέχει και πού τα ξοδεύει».
Για παράδειγμα, μας υπέδειξαν επιχειρηματίες κέντρων αναψυχής στην παραλία «Φικ-Τρι», εκπλήττει μέχρι τώρα ο αριθμός των Κυπρίων, κυρίως οικογενειών που επιλέγουν να μεταβούν στην παραλία με τη δική τους ομπρέλα, κάποτε και τα δικά τους πρόχειρα καθίσματα. (Διακρίνονται καθώς έχουν διαφορετικό χρωματισμό από τις δημοτικές ομπρέλες). Και δεν φτάνει αυτό, επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, φέτος είναι μια χρονιά που πολλοί Κύπριοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα, ή και σύμπλεγμα να εμφανιστούν στην παραλία όχι με παγωνιέρα, αλλά παγωνιέρες. Τσάντες-παγωνιέρες, στις οποίες εκτός από νερό και αναψυκτικά-χυμούς, μεταφέρουν πατατάκια, σάντουιτς, ακόμα και κεφτεδάκια, με στόχο να περάσουν μεν καλά την ημέρα τους, αλλά ξοδεύοντας όσο το δυνατό λιγότερα.
«Έχουμε εξοχικό από τους γονείς μας στον Κάππαρη. Ήρθαμε για δυο βδομάδες, αλλά δεν γίνεται να δίνουμε €15 την ημέρα για δυο ομπρέλες και τέσσερα κρεβατάκια μαζί με τα παιδιά. Υπάρχουν και άλλα έξοδα στις διακοπές», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της Ισαβέλλας και του Στάθη, μιας οικογένειας από τη Λακατάμια, τους οποίους συναντήσαμε στην παραλία του «Φικ-Τρι». Μαζί με τη δήλωσή τους μας υπέβαλαν και την εισήγηση ότι οι δήμοι της περιοχής θα έπρεπε φέτος να είναι πιο λογικοί στις τιμές για κρεβατάκια και ομπρέλες, τουλάχιστον όσο αφορά τις οικογένειες Κυπρίων με μικρά παιδιά. «Π.χ., προσφέροντας ένα οικογενειακό πακέτο για δυο κρεβατάκια και μια ομπρέλα, στα πέντε ευρώ, αντί επτάμισι», εισηγήθηκε η Ισαβέλλα.
Γύρο και σουβλάκια
Εκεί που όντως η κατάσταση βελτιώνεται αισθητά στον Πρωταρά, είναι τα Σαββατοκύριακα. Όπου στα καλά εστιατόρια και ταβέρνες υπάρχει σχετικά καλή κίνηση (μόνο στις βεράντες τους εννοείται, γιατί αρκετοί εστιάτορες το τονίζουν αυτό, υπογραμμίζοντας ότι το σχετικό απαγορευτικό διάταγμα, τους υποχρεώνει σε απώλεια σημαντικών εσόδων). Ωστόσο, τονίζουν οι επιχειρηματίες κέντρων αναψυχής, καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει απασχολώντας όλη τη βδομάδα 10 – 15 άτομα προσωπικό (γκαρσόνια, μαγείρους, καθαρίστριες κ.λπ.) και να έχει ικανοποιητικό τζίρο, μόνο δυο μέρες της βδομάδας. «Ή έστω και όλο τον Αύγουστο, που θα κατέβουν στην περιοχή μαζικά οι Κύπριοι», μας είπαν κάποιοι επιχειρηματίες ακόμη.
«Εκεί που πραγματικά γίνεται το αδιαχώρητο τα Σαββατοκύριακα με τους Κύπριους, είναι στα σουβλιτζίδικα και στα γυράδικα. Με 6-7 ευρώ μαζί με το αναψυκτικό ή την μπίρα τους βγάζουν τον φόβο τους και έχουν να λένε ότι ‘’ήρθαν θάλασσα στον Πρωταρά και έκατσαν και σε κέντρο’’. Αυτή είναι η εικόνα σε ένα μεγάλο ποσοστό του φετινού Κύπριου στις διακοπές του», ανέφερε ο Αντώνης, ιδιοκτήτης παραλιακής ταβέρνας στο μέσο του Πρωταρά.
Υπάρχει όμως και χειρότερη κατάσταση από αυτή που βιώνουν οι επαγγελματίες κέντρων αναψυχής στον Πρωταρά. Για παράδειγμα, ο ενοικιαστής θαλασσίων ειδών για θαλάσσια αθλήματα στην παραλία του «Φικ-Τρι», Μάριος, δηλώνει ότι «θα είναι ευχαριστημένος αν καταφέρει αυτό το καλοκαίρι να κάνει το 30% του τζίρου σε σχέση με το περασμένο έτος». «Αλλά πολύ φοβάμαι πως ούτε και αυτό θα το καταφέρουμε», προσθέτει. Ενώ, όσον αφορά τα καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης και σουβενίρ, η κατάσταση είναι ακόμη πιο απελπιστική. «Χωρίς Βρετανούς, Ρώσους και Ισραηλίτες δεν χρειάζεται το υπόλοιπο της σεζόν για να είμαστε σίγουροι ότι θα πάμε φυλακή λόγω χρεών», ανέφερε επί λέξει ο Στηβ, καταστηματάρχης στο κέντρο του Πρωταρά.
Πηγή: philenews