Αναλαμβάνουν δράση οι οργανωμένοι ασθενείς για κενά αλλά και καθυστερήσεις στην προώθηση των διαδικασιών που εκκρεμούν
Αναλαμβάνουν δράση οι οργανωμένοι ασθενείς, με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου να εντοπίζει κενά αλλά και καθυστερήσεις στην προώθηση των διαδικασιών που εκκρεμούν και σχετίζονται με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, η ΟΣΑΚ απαιτεί την προώθηση διαδικασιών που αφορούν ζητήματα, τα οποία εκκρεμούν από τον Ιούνιο του 2019 και εισηγούνται όπως η αξιολόγηση του Συστήματος -η οποία καθορίζεται από τον νόμο στα τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του- μετατεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού -όπως υποστηρίζει- οι έκτακτες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και η σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν επιτρέπουν τη δημιουργία μιας σαφούς εικόνας για το Σύστημα και τις προσφερόμενες από αυτό υπηρεσίες στους Κύπριους ασθενείς.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, «βρισκόμαστε ήδη στο τέλος Ιουλίου και επιβάλλεται πλέον, χωρίς καθυστέρηση, διότι δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες που να μπορούν να γίνουν αποδεκτές, να προωθηθούν όλοι οι κανονισμοί και νομοσχέδια που εκκρεμούν, ώστε να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ΓεΣΥ». Εκεί και όπου χρειάζεται, είπε, «να γίνουν σχετικές μελέτες και να εφαρμοστούν οι επιστημονικές εισηγήσεις, αφού στόχος πρέπει να είναι η ταχεία και ταυτόχρονα αποτελεσματική εφαρμογή του Συστήματος».
Εκτός από τα θέματα «που αφορούν τους επαγγελματίες υγείας, εμείς περιμένουμε να δούμε και στην πράξη την προώθηση των διαδικασιών που αφορούν την ανακουφιστική φροντίδα, την αποκατάσταση αλλά και τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και όλα αυτά πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα, ώστε το ΓεΣΥ να ολοκληρωθεί σύντομα και να μη μένει εγκλωβισμένο σε ατελείωτες έρευνες, μελέτες και διαβουλεύσεις», τόνισε ο κ. Κουλούμας.
Σε σχέση με τους επαγγελματίες υγείας ανέφερε ότι «προς το παρόν δεν θέτουμε επιτακτικά το αίτημά μας για ένταξη κι άλλων ειδικοτήτων. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από τον αρχικό σχεδιασμό του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει γύρω στις δύο δεκαετίες και ως εκ τούτου τα δεδομένα είναι πλέον πολύ διαφορετικά. Γι’ αυτό δεν μπορεί να παραμένουν εκτός του ΓεΣΥ άλλες ειδικότητες, όπως είναι για παράδειγμα οι ποδολόγοι».
Ιδιαίτερα σημαντική «για τους ασθενείς είναι και η προώθηση των διαδικασιών που αφορούν τη μακροχρόνια φροντίδα των ασθενών, αλλά και η προώθηση των Κανονισμών για την προσφορά υπηρεσιών κατ΄οίκον νοσηλείας, όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά».
Τέλος, η ΟΣΑΚ θεωρεί ότι οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξε ο ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα έχουν προσωρινή ισχύ και πολύ σύντονα θα αναθεωρηθούν, ώστε να συνάδουν πλήρως με τη νομοθεσία του ΓεΣΥ. «Κατανοούμε ότι λόγω των συνθηκών επιβαλλόταν να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις, αλλά πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα για τη λήξη τους», κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Πηγή: philenews