Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μάθετε τα παιδικά εμβόλια που βρίσκονται στο ΓεΣΥ
Μάθετε τα παιδικά εμβόλια που βρίσκονται στο ΓεΣΥ

Μάθετε τα παιδικά εμβόλια που βρίσκονται στο ΓεΣΥ

Στη διάθεση των παιδιάτρων του ΓεΣΥ βρίσκεται το νέο αναθεωρημένο εμβολιαστικό σχήμα για παιδιά και εφήβους. Η επίσημη ανακοίνωση από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έγινε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα και χθες οι παιδίατροι έλαβαν και σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.

Ο σχεδιασμός και οι αναθεωρήσεις του εμβολιαστικού σχήματος γίνονται από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμού στη βάση των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι εισηγήσεις της Επιτροπής εγκρίνονται από τον υπουργό Υγείας αφού τα εμβόλια καλύπτονται ως ζήτημα δημόσιας υγείας από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του.

Το αναθεωρημένο εμβολιαστικό σχήμα έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει εμβόλια που καλύπτουν τα παιδιά για τον τέτανο (συν αναμνηστική δόση), τη διφθερίτιδα, τον κοκκύτη, την πολυομελίτιδα, αιμόφιλο, ινφλουέντζα, πνευμονιόκοκκο, μινιγγιτιδόκοκκο, Ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεμοβλογία, Ηπατίτιδα Α και Β καθώς και το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). (Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο Μινιγγίτιδας A,C, W135Y, οι παιδίατροι έχουν ήδη ενημερωθεί από τον ΟΑΥ ότι η διανομή του θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εμβόλια για τα οποία οι διαδικασίες έχουν ήδη τροχοδρομηθεί).

 

 

Η διενέργεια των διαγωνισμών για την αγορά των εμβολίων, ο καθορισμός ποσοτήτων, οι παραγγελίες και η διανομή τους γίνεται από τη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας και η διανομή τους στους παιδίατρους του Γενικού Συστήματος Υγείας γίνεται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Τα εμβόλια (εμπορικές επωνυμίες) που περιλαμβάνονται στο εθνικό εμβολιαστικό σχήμα χορηγούνται σε όλα τα παιδιά δωρεάν. Σε περίπτωση, ωστόσο, που ο εμβολιασμός γίνεται σε παιδιά τα οποία δεν ανήκουν στις καθορισμένες ηλικιακές ομάδες, αφορούν ασθένειες οι οποίες δεν είναι ενταγμένες στο εθνικό σχήμα ή χρησιμοποιούνται σκευάσματα με διαφορετικές εμπορικές επωνυμίες ή εμβόλια που αγοράστηκαν από τους ίδιους τους παιδίατρους, η χρέωση βαραίνει τους γονείς.

Κατά τη φετινή χρονιά η εισαγωγή των εμβολίων στην Κύπρο καθυστέρησε αφού εξαιτίας των περιορισμών που εφαρμόζονταν στις πτήσεις διεθνώς, οι περισσότερες ποσότητες δεν ήταν δυνατόν να εισαχθούν στην Κύπρο. Αποτέλεσμα ήταν να παρατηρηθούν ελλείψεις οι οποίες, όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, προκάλεσαν τις αντιδράσεις των παιδιάτρων καθώς αρκετά παιδιά έπρεπε να εμβολιαστούν για να μην περάσουν το καθορισμένο όριο ηλικίας για κάθε περίπτωση.

Εμβόλια κατά της γρίπης για παιδιά από 6-15 ετών

Το υπουργείο Υγείας έχει παραγγείλει ικανοποιητικές ποσότητες οι οποίες, λόγω της μεγάλης ζήτησης η οποία παρουσιάζεται φέτος, θα αφιχθούν σταδιακά. Το υπουργείο υγείας έχει εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις και ο οργανισμός θα ενημερώσει στη συνέχεια για την υποβολή παραγγελιών.

Βάσει του αναθεωρημένου εμβολιαστικού σχήματος, δικαιούχοι δωρεάν εμβολιασμού είναι όλα τα παιδιά ηλικίας έξι μηνών μέχρι και 15 ετών. Τα παιδιά μέχρι 6 χρόνων τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά είναι δικαιούχοι και για τη δεύτερη δόση.

Σε αγόρια και κορίτσια το εμβόλιο για τον HPV

Το εμβολιαστικό σχήμα για το HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) έχει επεκταθεί και αφορά πλέον παιδιά και των δύο φύλων (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας μέχρι 11 και 12 ετών. Τα παιδιά αυτά θεωρούνται πλέον δικαιούχοι δωρεάν εμβολιασμού.

Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, ο εμβολιασμός των παιδιών αυτών θα γίνει από τις επισκέπτριες υγείας κατά τις επισκέψεις τους στα σχολεία για τη σχολική χρονιά 2020-2021 και θα μεταφερθεί στους προσωπικούς γιατρούς των παιδιών (παιδίατρους) από τη σχολική χρονικά 2021-2022. Θα υπάρξει ανάλογη ενημέρωση εάν ο εμβολιασμός αυτός μεταφερθεί στους προσωπικούς γιατρούς των παιδιών από τη φετινή χρονιά.

Το αναθεωρημένο εμβολιαστικό σχήμα

– TETRAXIM για DTap, IPV, τέτανο, διφθερίτιδα, κοκκύτη, πολυομελίτιδα.

– Εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Β (με εμπορική επωνυμία αναλόγως διαθεσιμότητας)

– ACT – HIB για hib αιμόφιλος, ινφλουέντζα Β

– SYNFLORIX για PCV πνευμονιόκοκκος

– NIMERNIX για Men4 (ACW135Y) μινιγγιτιδόκοκκο (συζευγμένος)

– MMR –Vax PRO για Ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά

– VARLIX (Var) για ανεμοβλογιά

– HAVRIX (HepA) για Ηπατίτιδα Α

– GARDASIL για HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων)

– BOOSTRIX (Tdap) για Τέτανο διεφθερίτιδα, κοκκύτη (αναμνηστική δόση).

Αναφέρεται ότι για το εμβόλιο «Boostrix», οι γιατροί, όπως ενημερώνει ο ΟΑΥ, πρέπει να γνωρίζουν ότι λόγω της αλλαγής στην προτεινόμενη ηλικία εφαρμογής της αναμνηστικής δόσης από 14-15 σε 11-12 ετών, για το επόμενο έτος, θα αποζημιώνονται οι απαιτήσεις εμβολιασμού που αφορούν εφήβους μέχρι και 15 ετών για να καλυφθούν τυχόν ανεμβολίαστα παιδιά. Η περίοδος χάριτος θα έχει διάρκεια μέχρι τον Αύγουστο του 2021.

Προωθείται διαδικασία για περισσότερες επιλογές

Προς το παρόν τα εμβόλια που αγοράζονται από το υπουργείο Υγείας και χορηγούνται στα παιδιά μέσω των διαδικασιών του Γενικού Συστήματος Υγείας, αφορούν συγκεκριμένες εμπορικές επωνυμίες και ακολουθούνται οι διαδικασίες των διαγωνισμών του δημοσίου.

Αρχικά το υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει όπως οι παιδίατροι (και οι γονείς), έχουν στη διάθεσή τους μέσω του ΓεΣΥ όλες τις διαθέσιμες εμπορικές επωνυμίες. Ωστόσο, λόγω διαδικασιών που προέκυψαν σε σχέση με τις εταιρείες εισαγωγής αυτό δεν κατέστη δυνατό για τη φετινή χρονιά. Η προσπάθεια θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα με στόχο οι παιδίατροι και οι γονείς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της επιλογής τους με τη διαδικασία της συμπληρωμής, κατά τον τρόπο που ακολουθείται σε θέματα φαρμάκων στο πλαίσιο του ΓεΣΥ γενικά.

Το δικαίωμα της επιλογής εμβολίου, είχε απαιτήσει την περασμένη εβδομάδα και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, ενώ στις 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αφού η χορήγηση εμβολίων αποτελεί ευθύνη του Κράτους, το οποίο αναλαμβάνει και την αγορά των απαραίτητων ποσοτήτων.

Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας ανέφερε ότι «πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με όλες τις εταιρείες οι οποίες εισάγουν εμβόλια για να ενταχθούν στο Σύστημα». Η διαδικασία αυτή, είπε, «διασφαλίζει την επάρκεια εμβολίων στην αγορά της Κύπρου που σε αντίθετη περίπτωση αν επιλέγεται μόνο ένα σκεύασμα (το φθηνότερο) θα υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος για εμφάνιση ελλείψεων».

Επιπρόσθετα, είπε ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, «τα εμβόλια θα μπορούσαν να διανέμονται, όπως και πριν από τις φαρμακευτικές εταιρείες στους γιατρούς, ενώ το Κράτος θα μπορούσε να αναλάβει το κόστος εξ ολοκλήρου αφού τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών είναι πολλαπλάσια». Σε κάθε περίπτωση, είπε καταλήγοντας ο κ. Κουλούμας, «πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση και η επάρκεια εμβολίων και ως εκ τούτου επιβάλλεται να είναι στη διάθεση των πολιτών όλα τα αδειοδοτημένα από τις αρμόδιες Αρχές του Κράτους εμβόλια και να μην επιλέγεται το φθηνότερο. Δηλαδή, θα υπάρχει το δικαίωμα της εναλλαξιμότητας και της επιλογής».

Send this to a friend