Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συστάσεις Ερπετολογικού Σύνδεσμου Κύπρου για προστασία από τα φίδια
Συστάσεις Ερπετολογικού Σύνδεσμου Κύπρου για προστασία από τα φίδια

Συστάσεις Ερπετολογικού Σύνδεσμου Κύπρου για προστασία από τα φίδια

Ο Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη αναφέρει ότι κανένα φίδι δεν επιτίθεται στον άνθρωπο χωρίς να ενοχληθεί ή να προκληθεί, για αυτό προβαίνει σε συστάσεις προς τους πολίτες για να αποφεύγουν επιθέσεις των ερπετών.

Τι ισχύει με το «9ο» φίδι της Κύπρου-Η διαδικασία για να βαπτιστεί «κυπριακό»
Συγκεκριμένα συστήνει στους πολίτες να μην προσπαθήσουν ποτέ να συλλάβουν ή / και να σκοτώσουν φίδια, να μην πηγαίνουν σε χώρους όπου δεν μπορούν να έχουν καλή οπτική επαφή με το περιβάλλον, όπου δηλαδή υπάρχουν πολύ πυκνά και ψηλά χόρτα και αν θα βρεθούν σε τέτοιες περιοχές να φορούν στιβαρά και ψηλά υποδήματα.

Συστήνει ακόμα να μην βάζουν ποτέ τα χέρια ακάλυπτα μέσα σε θάμνους, κάτω από πέτρες, κορμούς ή άλλα αντικείμενα.

 

 

Για την αποφυγή της παρουσίας ερπετών στις ιδιοκτησίες του προτρέπει τον πολίτη να διατηρεί τους χώρους του καθαρούς, απαλλαγμένους από σωρούς από αντικείμενα που προκαλούν τρύπες και κρυψώνες, καθότι τα φίδια τα χρησιμοποιούν για να προφυλαχθούν, να φροντίζει ώστε οι χώροι του να είναι απαλλαγμένοι από διάφορα είδη με τα οποία τρέφονται τα φίδια, όπως τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίους, κλπ), να μην αφήνει υπολείμματα τροφών ή άλλων ακαθαρσιών οι οποίες μπορεί να προσελκύσουν τρωκτικά.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ακόμα ότι η φίνα ή έχιδνα (Macrovipera lebetina) είναι το μόνο επικίνδυνο για τον άνθρωπο φίδι που συναντάται στην Κύπρο. Χαρακτηριστικά εξωτερικά γνωρίσματά της είναι το τριγωνικό κεφάλι, το χοντρό σώμα της και η κοντή ουρά της. Το δηλητήριο της αποτελείται από διάφορες πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν αιμοτοξική και κυτταροτοξική δράση, και προκαλεί νέκρωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των ιστών.

Ο Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου επαναλαμβάνει τη μεγάλη αξία των φιδιών στο περιβάλλον, αφού ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, και τους αριθμούς ανεπιθύμητων οργανισμών όπως είναι τα τρωκτικά, χωρίς να χρειαστεί να τοποθετούνται χημικά σκευάσματα τα οποία έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα και κατ’ επέκταση και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend