Δεύτερες σκέψεις στα σχέδια στήριξης λόγω τουρισμού
Βρισκόμαστε στην εκπνοή Ιουλίου και στην πέμπτη φάση των σχεδίων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργοδοτουμένων, ενώ χθες δημοσιεύτηκαν τα διατάγματα του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τα τέσσερα σχέδια που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για αναχαίτιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Το Υπουργείο Εργασίας δίνει κατευθύνσεις στο πώς οι επιχειρήσεις θα χειριστούν τα σχέδια και πώς θα καταβάλουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων για την πέμπτη φάση, η οποία περιλαμβάνει όλο τον Ιούλιο.
Τα διατάγματα ξεκαθαρίζουν πολλές από τις απορίες που είχαν οι εργοδότες σχετικά με τις κοινωνικές ασφαλίσεις που οφείλουν να βάζουν στους υπαλλήλους, ενώ απαλείφεται η πρόνοια σχετικά με το πώς η επιχείρηση θα επιλέγει το προσωπικό που θα βάζει στα σχέδια (από τους χαμηλόμισθους στους υψηλόμισθους).
Πάντως, τα δεδομένα όπως εξελίσσονται στον τουριστικό τομέα δεν αφήνουν ασυγκίνητη την Κυβέρνηση και την υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα.
Η υπουργός έχει μπροστά της έναν δύσκολο μήνα διότι τα δύο σχέδια που αφορούν την ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, όταν ακόμα οι εκτιμήσεις προέβλεπαν 600 χιλ. επιβάτες και 200 χιλ. τουριστικές αφίξεις τον Αύγουστο. Ωστόσο, τα δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά. Το Υφυπουργείο Τουρισμού ελπίζει σε 100 χιλ. τουρίστες αναθεωρώντας για πολλοστή φορά τις προβλέψεις του προς τα κάτω.
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου κατανοεί ότι τα προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία είναι τεράστια και διαμηνύει ότι αξιολογεί τα δεδομένα που έχει ενώπιόν της σε κάθε φάση του σχεδίου.
Την ίδια ώρα, ξέρει ότι τα οικονομικά του κράτους δεν είναι απεριόριστα, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού της είναι και το τι μέλλει γενέσθαι από τον Νοέμβριο και μετά με τις καταβολές των ανεργιακών επιδομάτων.
Πάντως, αναμένεται ότι θα τεθεί ενώπιον της δυναμικά το ζήτημα της επέκτασης των σχεδίων πέραν του Αυγούστου, αλλά και η αύξηση του ποσοστού κάλυψης των εργαζομένων.
Καθοριστικός παράγοντας στην αλλαγή ή όχι των ποσοστών κάλυψης των εργοδοτουμένων στα δύο σχέδια που αφορούν την τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι η αλλαγή των δεδομένων και των παραδοχών για τον τουρισμό. Αναμφίβολα, η Κυβέρνηση βλέπει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για τον τουρισμό και τα σχέδια, ως είναι, ενδεχομένως να ωθήσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, για τις οποίες δεν προβλέπεται επέκταση των σχεδίων στήριξης, να κλείσουν μετά τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι εκφράζουν την απορία γιατί να μείνουν ανοιχτές οι δικές τους επιχειρήσεις τον Αύγουστο. Υποστηρίζουν ότι στο σχέδιο που αφορά τα ξενοδοχεία για τον μήνα Ιούλιο, για επιχειρήσεις που θα επαναδραστηριοποιηθούν, η Κυβέρνηση θα καλύψει το 90% του συνολικού αριθμού των εργοδοτουμένων της επιχείρησης, ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό κάλυψης πέφτει στο 50%. Για επιχειρήσεις που δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν, το ποσοστό κάλυψης φτάνει στο 80% του συνολικού αριθμού εργαζομένων της επιχείρησης. Η ψαλίδα είναι μεγάλη στα δύο σενάρια που έχει μπροστά του ο κάθε ξενοδόχος και όπως υποστηρίζουν, είναι σαν να επιδοτείται το λουκέτο, παρά η διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης.
Ένας άλλος πονοκέφαλος για την υπουργό Εργασίας είναι και η διαφορετική αντιμετώπιση που έχουν οι ξενοδόχοι από την υπόλοιπη τουριστική βιομηχανία. Το σχέδιο της ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας έχει ισχύ μέχρι τον Αύγουστο, ενώ των ξενοδόχων μέχρι τον Οκτώβριο. Επίσης, το ποσοστό κάλυψης των εργοδοτουμένων είναι χαμηλότερο. Εάν μια επιχείρηση είναι ανοιχτή τον Ιούλιο, θα επιδοτείται το 60% του προσωπικού, ενώ τον Αύγουστο το 45%.
Πηγή: Philenews