Απαιτείται νομοθεσία για τις κατασκηνώσεις
Η έντονη ανάγκη να διαμορφωθεί νομοθεσία και ελεγκτικός μηχανισμός για τις παιδικές κατασκηνώσεις, εκφράστηκε χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Μάλιστα, την ετοιμότητά τους να συνδράμουν στη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου εξέφρασαν τα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εργασίας, οι Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και η Παιδοβουλή.
Ωστόσο, διαφορετική άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος σημείωσε πως η δημιουργία νομοθεσίας θα δράσει περιοριστικά για τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες.
Το θέμα θα παρακολουθείται από την Επιτροπή, χωρίς όμως ξεκάθαρες οδηγίες και χρονοδιαγράμματα προς τους εμπλεκομένους για το επόμενο βήμα. Με τη λήξη της συνεδρίας και μετά την παρέμβαση βουλευτή της αντιπολίτευσης, ζητήθηκε όπως η εκτελεστική εξουσία αναφέρει γραπτώς τις προθέσεις της για τη διαμόρφωση νομοθεσίας.
Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε η έκθεση-καταπέλτης της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, στην οποία αναφέρονται δεκάδες παραβιάσεις σε βάρος των παιδιών, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κατασκηνώσεων, περιπτώσεις κακής ακόμη και βίαιης αντιμετώπισης από τους ομαδάρχες καθώς και καταστάσεις που εκθέτουν τη σωματική και ψυχική τους ασφάλεια. Όπως ανέφερε λειτουργός εκ μέρους του γραφείου της Επιτρόπου του Παιδιού, «στην έκθεση φαίνονται σαφώς παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών. Εξάλλου είναι υποχρέωση μας ως κράτος να έχουμε σχετική νομοθεσία».
Μεταξύ άλλων, είπε ότι διατυπώνονται προβλήματα «στις κτηριακές συνθήκες. Στα θέματα ιδιωτικότητας, όπως απουσία πόρτας σε τουαλέτες και μπάνια. Στις δραστηριότητες, οι οποίες δεν απευθύνονταν στην ηλικία τους. Στην απουσία γιατρού ή καταρτισμένων ατόμων στις πρώτες βοήθειες. Στην πρόσβαση σε αλκοόλ. Στο γεγονός ότι οι ομαδάρχες είναι μη καταρτισμένοι και προσοντούχα άτομα».
Για να εκπληρώνονται τα δικαιώματα, είπε η εκπρόσωπος της Επιτρόπου, θα πρέπει να ρυθμίζονται σε ένα πλαίσιο νομοθεσίας και πολιτικής. Πρέπει να λαμβάνονται νομικά μέτρα. «Η απουσία νομοθεσίας που να ρυθμίζει τις κατασκηνώσεις, επιφέρει και την απουσία ελεγκτικού φορέα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος λειτουργεί μια κατασκήνωση, μπορεί να τη λειτουργεί όπως κρίνει ο ίδιος», είπε και πρόσθεσε: «Εισήγηση της επιτρόπου είναι η κατάρτιση νομοθεσίας και φορέα ελέγχου».
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας σημείωσε πως οι κατασκηνώσεις που προγραμματίζει το υπουργείο είναι συγκεκριμένες και διέπονται από εσωτερικούς κανονισμούς. «Θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των όσων αναφέρονται στην έκθεση ικανοποιούνται στις εκπαιδευτικές και θερινές κατασκηνώσεις που λειτουργεί το Υπουργείο. Ωστόσο, πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι απασχολούνται προσοντούχα άτομα, ότι διασφαλίζονται θέματα ασφάλειας, η ύπαρξη ιατρικού προσωπικού, η προστασία των προσωπικών δεδομένων. «Εμείς πρόθυμα θα συνεργαστούμε με τους αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία νομοθεσίας».
Παράλληλα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σημείωσαν ότι ενεπλάκησαν στην εξέταση καταγγελιών που είχαν γίνει με σκοπό τη λήψη καταθέσεων και στήριξης συμμετεχόντων σε κατασκηνώσεις. «Είμαστε υπέρ της θεσμοθέτησης και θα συμβάλουμε όπου χρειάζεται», αναφέρθηκε και διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει στις εν λόγω Υπηρεσίες κάποιο νομοθετικό πλαίσιο ή δράσεις για τις κατασκηνώσεις.
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, διευκρίνισαν ότι μεταβαίνουν σε κάποιες από τις κατασκηνώσεις που λειτουργούν, μεταξύ των οποίων των ήδη ρυθμισμένων από το Υπουργείο Παιδείας. «Ελέγχουμε τους κατασκηνωτικούς και εκδρομικούς χώρους. Εκεί που υπάρχουν κουζίνες πραγματοποιούμε επιθεωρήσεις πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Ελέγχουμε, επίσης την ποιότητα του νερού και της κολυμβητικής δεξαμενής».
Η Ένωση Δήμων σημείωσε ότι συμφωνεί με τη θεσμοθέτηση των κατασκηνώσεων. «Διαπιστώνουμε το κενό», σημειώθηκε από τον εκπρόσωπό τους και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν, όπως η παραβατικότητα. Επιπλέον, η Ένωση Κοινοτήτων εξέφρασε την ετοιμότητα της να συμβάλει στη διαμόρφωση νομοθεσίας για τις κατασκηνώσεις.
«Δεν διαφωνούμε να υπάρχουν κανονισμοί για τα κτήρια, τη λειτουργία, τα προσόντα του προσωπικού. Επιβάλλονται να δημιουργηθούν κανόνες ασφάλειας και υγείας. Επίσης, όμως και κανόνες διαχείρισης περιστατικών απειθαρχίας, διότι συχνά υπάρχουν παράπονα για ζημιές και άλλα προβλήματα».
Ασφαλείς κατασκηνώσεις ζητά η Παιδοβουλή
Πρέπει να καταρτιστεί νομοθεσία και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των παιδιών, ανέφερε εκ μέρους της Παιδοβουλής Κύπρου, η Χλόη Συρίμη. Σκοπός, όπως τόνισε, θα πρέπει να είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών και ευχάριστων κατασκηνώσεων.
Ζητά επίσης, να στελεχώνονται με κατάλληλο προσωπικό, του οποίου να ελέγχεται το ποινικό μητρώο.
«Να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε το κόστος να είναι προσιτό σε κάθε οικογένεια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η διοργάνωση κατασκηνώσεων είναι υποχρέωση της κοινωνίας, «και αυτό επειδή αναγράφεται στο διεθνές ευρωπαϊκό πλαίσιο. Χαιρετούμε την ενεργεία να ερωτηθούν για την κατάσταση των κατασκηνώσεων τα ίδια τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές».
Διαφώνησαν οι βουλευτές με τον πρόεδρο της Επιτροπής
Αντίθετές απόψεις εξέφρασαν οι βουλευτές, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να μην αναγνωρίζει την ανάγκη ρύθμισης των κατασκηνώσεων. «Δεν πείστηκα ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών, ώστε να πάμε να κάνουμε νόμο. Χρειάζεται πιο στοχευμένη τεκμηρίωση για το γιατί πρέπει να καταρτιστεί νομοθεσία. Καμία παραβίαση δικαιωμάτων του παιδιού δεν διαφαίνεται. Αντιθέτως, η ρύθμιση θα περιορίσει τα δικαιώματα του παιδιού. Μπορεί να διασφαλίσει κάποιες πτυχές δικαιωμάτων, όμως δεν μπορούμε στο όνομά τους να επικαλούμαστε την ανάγκη ρύθμισης». Είπε ακόμη, ότι δεν σημαίνει πως τα όσα ακούγονται για τις κατασκηνώσεις ερμηνεύονται ως καταπίεση και παραβίαση.
«Υπάρχει μια υπερευαισθησία σχετικά με το τι συμβαίνει σε αυτές τις κατασκηνώσεις, είναι θέμα προσωπικής και ατομικής ελευθερίας. Επίσης υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί στο κράτος, μεταξύ άλλων για το αλκοόλ, την παραβατικότητα που οι αρμόδιες Αρχές τα διαχειρίζονται. Δεν βλέπω κενό επί αυτού», είπε και πρόσθεσε: «Δηλαδή αν γίνεται κάπου πάρτι οργίων, θα κάνω νόμο που θα απαγορεύω το όργιο;». Είναι πολυδιάστατο ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, κατέληξε.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, υπογράμμισε την απουσία νομικού πλαισίου για τις κατασκηνώσεις. Πρέπει να συγκεκριμενοποιούνται, είπε, οι συνθήκες και το περιβάλλον σε τέτοιους χώρους, στους οποίους φιλοξενούνται παιδιά. Είπε, ακόμη, ότι μεγάλης σημασίας είναι και ο έλεγχος.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, σημείωσε πως πιθανόν το θέμα να μην εξεταζόταν αν δεν υπήρχε η έκθεση της Επιτρόπου. Ξεκαθάρισε παράλληλα, την ανάγκη να υπάρξει νομοθεσία που να ρυθμίζει τις κατασκηνώσεις.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, σημείωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα για αυτό και επιθυμούν να εξεταστεί η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου. Επιπλέον ότι ενδιαφέρουν οι διαδικασίες ελέγχου της ομαλής λειτουργίας. «Προβλήματα, νομοθεσία και έλεγχος είναι οι διαστάσεις που πρέπει να μας προβληματίσουν».