Τι ισχύει με το «9ο» φίδι της Κύπρου-Η διαδικασία για να βαπτιστεί «κυπριακό»
Έντονη συζήτηση προκάλεσαν οι αναφορές για ένα νέο φίδι που ανακαλύφθηκε στην Κύπρο από τον Hans-Jorg Wiedl, γνωστό και ως Snake George.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το φίδι Rhynchocalamus melanocephalus, το οποίο σύμφωνα με όσα αναφέρει η Cyprus Herpetological Team, εντοπίστηκε το 2013 από τον Snake George, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια βρήκε άλλα δύο άτομα. Σύμφωνα πάντα με τη Cyprus Herpetological Team «όλα τα δείγματα ήταν νεαρά άτομα με το τρίτο να είναι το μικρότερο σε μέγεθος, υπονοώντας ότι μπορούν να αναπαράγονται. Για να ταυτοποιηθεί το είδος γενετικά, συνεργάστηκε με γνωστή επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ισραήλ, οι οποίοι μεταξύ άλλων πραγματοποίησαν ανάλυση DNA στα δείγματα που βρέθηκαν στην Κύπρο. Σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «Zoology in the Middle East».
Μιλώντας στο Sigmalive ο αντιπρόεδρος του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Σάββας Ζώτος, ανέφερε ότι η δημοσίευση κάνει λόγο για το 12ο είδος που παρουσιάζεται στην Κύπρο, διότι λαμβάνει υπόψιν και κάποια είδη που βρέθηκαν στα κατεχόμενα και δεν έχουν επαληθευτεί ακόμα. Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το 9ο είδος φιδιού που ζει στην Κύπρο. Βρέθηκε στην Κύπρο και έχει επαληθευτεί από την ανάλυση ότι πρόκειται γι αυτό το είδος αλλά για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για ένα φίδι, του οποίου ο πληθυσμός ζει στην Κύπρο, πρέπει να γίνουν μελέτες. Πρέπει να εντοπιστούν κι άλλα άτομα, αφού το ότι εντοπίστηκαν τρία άτομα δεν σημαίνει ότι υπάρχει πληθυσμός του φιδιού.
Ο αντιπρόεδρος του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου δήλωσε ότι έχει επικοινωνήσει με τα άτομα στο Ισραήλ που έχουν κάνει τη σχετική δημοσίευση, τα οποία επεσήμαναν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να είναι εισαγωγή, δηλαδή να έχει έρθει το φίδι από το εξωτερικό στην Κύπρο και είτε να έκανε πληθυσμό στο νησί είτε απλώς να έχουν βρεθεί αυτοί οι νεαροί εκπρόσωποι του είδους. Να σημειωθεί όμως ότι δεν εξετάζεται στη δημοσίευση αυτό το ενδεχόμενο, απλώς γίνεται αναφορά για ακόμα ένα είδος που βρέθηκε στην Κύπρο και δεν σημαίνει ότι πρόκειται για το 9ο φίδι του νησιού.
Όσον αφορά στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το 9ο φίδι της Κύπρου, ο ειδικός ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει μελέτη, να εντοπιστεί πληθυσμός, να γίνει ξανά μια φυλογενετική ανάλυση για να δούμε από πού ήρθε ο πληθυσμός και να γίνει η διαδικασία με τα αρμόδια τμήματα του κράτους. Ανάλογες δημοσιεύσεις έχουν γίνει στα κατεχόμενα για άλλα δύο φίδια αλλά οι διαδικασίες δεν προχώρησαν. Συμπλήρωσε ότι οι διαδικασίες επαλήθευσης μπορεί να πάρουν πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες. Από την άλλη όμως, εξήγησε ότι σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί κανείς τη δημοσίευση, έχουν βρεθεί τα άτομα αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά πριν αρχίσουμε να μιλάμε για το 9ο φίδι της Κύπρου.
Από πλευράς Τμήματος Περιβάλλοντος μας αναφέρθηκε ότι «είναι πολύ νωρίς να λέμε ότι η Κύπρος έχει εννέα φίδια, επειδή χρειάζονται περισσότερες μελέτες. Εξήγησε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια ερευνών και μελετών για να αποδειχθεί ότι έχουμε ακόμα ένα φίδι στην Κύπρο».
Πηγή: Sigmalive