Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Δρ. Κωστρίκης: Γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης-Μαρτυρίες για τεστ Τ/κ
Δρ. Κωστρίκης: Γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης-Μαρτυρίες για τεστ Τ/κ

Δρ. Κωστρίκης: Γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης-Μαρτυρίες για τεστ Τ/κ

 

 

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την επιδημία του κορωνοϊού μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο με την αύξηση των κρουσμάτων και τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται ποικιλομορφία όσον αφορά στην πανδημία σε πολλές χώρες, με ορισμένες από αυτές στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη αλλά και στην Αφρική να ανεβάζουν τα επίπεδα επιπολασμού στον παγκόσμιο απολογισμό.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον ειδικό, η Κύπρος καταγράφει εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα επιπολασμού και η έγνοια μας πλέον είναι στα αεροδρόμια, στην πράσινη γραμμή, στα οδοφράγματα και στα λιμάνια. Σημείωσε ότι η Κύπρος δεν παρουσιάζει πρόβλημα με την άρση των μέτρω, αφού όταν έγινε η άρση τα μηδενικά κρούσματα ήταν πραγματικά λόγω των πολλών διαγνωστικών εξετάσεων. Η Ελλάδα δε, όταν έκανε άρση των μέτρων τα μηδενικά της κρούσματα δεν ήταν κοντά στην πραγματικότητα, έκαναν δέκα φορές πιο λίγες εξετάσεις, γι αυτό υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

 

Όσον αφορά στα κατεχόμενα, ο Δρ. Κωστρίκης ανέφερε ότι «με παραξενεύει πάρα πολύ η ευκολία με την οποία ομάδες ατόμων μπορούν να διασχίσουν την πράσινη γραμμή». Διερωτάται μάλιστα πώς γίνεται πολλές από αυτές τις ομάδες να εντοπίζονται μολυσμένες από τον ιό και ενώ είχαν έρθει σε επαφή με άτομα στα κατεχόμενα, για παράδειγμα τους διακινητές, δεν ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Εξήγησε ότι υπάρχουν αλυσιδωτές ανησυχίες για τις επαφές αυτών των ομάδων στις ελεύθερες περιοχές και συγκεκριμένα με την αστυνομία και στα κέντρα φιλοξενίας.

Μιλώντας για την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης με την αντίστοιχη επιδημιολογική ομάδα των κατεχομένων, εξήγησε ότι δεν ήταν έτοιμοι να δώσουν την έκθεση. Συμπλήρωσε ότι η τωρινή φιλοσοφία είναι όποιος περνάει τα οδοφράγματα πρέπει να έχει τεστ ή να γίνεται. Ελέγχεται η αξιοπιστία των δηλωμένων τεστ από τα κατεχόμενα με τη μέθοδο των τυχαίων δειγματοληψιών σε άτομα που περνούν στις ελεύθερες περιοχές. Μάλιστα αποκάλυψε ότι υπάρχουν μαρτυρίες ότι μερικά από αυτά τα τεστ δεν είναι αξιόπιστα.

Send this to a friend