Είναι λάθος λέει το ΥΠΟΙΚ η χρέωση 1% για να μελετηθεί ένα δάνειο εξαρχής
Τα προβλήματα που προέκυψαν στην απόφαση της Κυβέρνησης για επιδότηση επιτοκίου δανείων για ιδιοκατοίκηση και για επιχειρηματικά δάνεια για αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Επιτροπής Οικονομικών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως συζητήθηκε σήμερα το πώς υλοποιείται η απόφαση της Κυβέρνησης για επιδότηση του επιτοκίου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν εξαιτίας της Πανδημίας του κορωνοϊού. Εξέφρασε την πεποίθηση πως τα μηνύματα που έχει στείλει η Επιτροπή έχουν περάσει προς την Κυβέρνηση και τις Τράπεζες.
Ο κ. Βότσης ανέφερε πως υπάρχουν φραγμοί μέχρι πού μπορούν να ανέβουν τα επιτόκια, 2,25% το μέγιστο για τα οικιστικά από τη στιγμή που το Euribor είναι μηδέν, και 4% για τα επιχειρηματικά δάνεια. Πρόσθεσε πως μια λάθος κίνηση εκ μέρους των Τραπεζών εντοπίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και έχει αλλάξει η πολιτική για 1% χρέωση ώστε να μελετηθεί ένα δάνειο εξαρχής.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, είπε πως το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων είναι πάρα πολύ καλά μελετημένο και απευθύνεται σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη με την προϋπόθεση ότι τα δάνεια αυτά είναι βιώσιμα.
«Το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι η δύναμη που έχει ο καταναλωτής στα χέρια του. Μπορεί αν θέλει λόγω και του ανταγωνισμού να ψάχνει πάντοτε για τα χαμηλότερα επιτόκια στην αγορά», σημείωσε ο κ. Μαυρίδης.
«Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι προτού κάνει οποιαδήποτε εκταμίευση αυτή της επιδότησης θα ελέγχει τη σύμβαση ότι ακολουθεί τις διαδικασίες που η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει για να μπορεί να επιδοτήσει αυτά τα επιτόκια. Εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα και αν υπάρχουν και άλλες κατηγορίες θα συνεχίσει η συζήτηση για να προλάβουμε τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν», είπε.
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως υπήρξαν περιπτώσεις είτε υπερχρεώσεων είτε αύξησης επιτοκίου, επομένως η συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή λειτουργεί και ως καμπανάκι προς τις Τράπεζες για να σταματήσουν τις όποιες προσπάθειες καταχρήσεων και υπενθυμίζει στους πολίτες ότι έχουν δικαιώματα και υπάρχουν και εργαλεία για να τα διεκδικήσουν.
Επίσης, από τη συζήτηση βγαίνει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστεί και να πάρει αποφάσεις για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση και δεν τους λύνει το πρόβλημα το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων, είπε. Για τα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να αποκτήσουν στέγη ή να ανακαινίσουν την οικία τους και δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο, η Κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει συγκεκριμένα σχέδια στήριξης, συμπλήρωσε.
«Η συζήτηση κτυπά ένα καμπανάκι προς την Κυβέρνηση ότι επιτέλους θα πρέπει να κινηθεί και προς την κατεύθυνση προστασίας και βοήθειας όλων αυτών των ανθρώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη τη στήριξη και την θαλπωρή του κράτους που δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν την παρέχει», είπε.
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ η Κοινοβουλευτική συνεργάτης Έλενα Λυμπουρή είπε πως από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου δανείου, η ΕΔΕΚ ήταν αρνητική, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν από τη στιγμή που στην Ευρώπη το επιτόκιο δανείου ανέρχεται ως μέγιστο ποσοστό το 2%, είναι προκλητική η παραχώρηση δανείου με επιτόκιο 4%. Η επιχορήγηση δανείου με επιτόκιο 3,5% από το κράτος από τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη στην ουσία αποτελεί έμμεση κρατική στήριξη των Τραπεζών, πρόσθεσε.
Πηγή ΚΥΠΕ