Σε λαβύρινθο η Αστυνομία για κομμένους υποψήφιους
Λύση με τους 34 κομμένους υποψήφιους για πρόσληψη στην Αστυνομία αναζητεί το αρμόδιο υπουργείο, ενώ η Βουλή έστησε στον τοίχο για ακόμα μια φορά τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, που είχε προτείνει τις νέες διαδικασίες πρόσληψης στην Αστυνομία.
Ενώ η Αστυνομία καίγεται για προσλήψεις προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες της και παρόλο που οι κενές θέσεις που προκηρύχθηκαν ήταν 256, τελικά μόνο 107 θα φορέσουν τη στολή. Όπως ανέφερε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής ο αναπλ. γενικός διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Αντρέας Γρηγορίου, μόνο το 12,5% από τους υποψήφιους πέτυχαν στις γραπτές εξετάσεις, αφού ήταν δύσκολα τα θέματα, ενώ οι προσληφθέντες θα αμείβονται στην κλίμακα Α3-5-7. Για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με τα ψυχομετρικά τεστ όπου 34 υποψήφιοι κόπηκαν, ο κ. Γρηγορίου είπε ότι θα σταλεί επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για να γνωματεύσει κατά πόσον μπορεί να ανακληθεί η διαδικασία στα γνωστικά τεστ στα οποία απέτυχαν οι 34.
Οι βουλευτές καταφέρθηκαν κατά των διαδικασιών που τηρήθηκαν οι οποίες χαρακτηρίστηκαν και παράτυπες, αφού ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία να διενεργήσει τα ψυχομετρικά τεστ, ενώ ο κανονισμός ορίζει ότι πρέπει να γίνονται από Επιτροπή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, ανάφερε πως όταν πριν δύο χρόνια εσυζητούντο οι νέες διαδικασίες πρόσληψης στην Αστυνομία, εκφραζόταν η ανησυχία και δυσπιστία των βουλευτών για το κατά πόσον έπρεπε από το Α να πάμε στο Ω. Φαίνεται ότι, είπε, δυο χρόνια μετά οι ανησυχίες μας επαληθεύτηκαν. Είπε επίσης ότι κάποιοι υποψήφιοι πήδηξαν διαδικασίες σε βάρος άλλων.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, μίλησε για παρατυπίες που υπήρξαν και που δεν αποκλείεται το θέμα να πάει στα Δικαστήρια. Μίλησε επίσης για φιάσκο, αφού κάποιοι πίστευαν ότι με τους νέους κανονισμούς θα έφτιαχναν μιαν Αστυνομία τύπου FBI. «Οι κανονισμοί ψηφίστηκαν με επιμονή του Ιωνά Νικολάου, ο κ. Νικολάου πήγε σπίτι του, αλλά μας έμεινε το πρόβλημα», ανέφερε. Οι βουλευτές Κωστής Ευσταθίου και Πανίκος Λεωνίδου ζήτησαν ανάκληση της διαδικασίας για διαγνωστικά τεστ και να μείνει σε ισχύ αυτό της προσωπικότητας, το οποίο πέρασαν όλοι οι υποψήφιοι. Ο κ. Λεωνίδου πρόσθεσε ότι έγινε κακή ερμηνεία των κανονισμών και πως δεν εφαρμόστηκε η αρχή της αναλογικότητας. Η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι στους κανονισμούς αλλά στην εφαρμογή τους, και διερωτήθηκε αν οι εξετάσεις είναι αντίστοιχες της θέσης. Είπε, επίσης, ότι κάποιοι υποψήφιοι είναι ειδικοί αστυνομικοί, τους ανατίθενται επικίνδυνα καθήκοντα, αλλά κόπηκαν για κανονικοί αστυφύλακες.
Ο κ. Γρηγορίου παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες είναι πολύ δύσκολες, αφού από τους 855 υποψήφιους πέτυχαν σε γραπτές εξετάσεις μόλις 192. Από αυτούς πέρασαν τις αθλητικές δοκιμασίες οι 145 και τα ψυχομετρικά τεστ μόνο οι 107. Ο ίδιος είπε ότι «θα δούμε με τη Νομική Υπηρεσία κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης της διαδικασίας για ψυχομετρικά τεστ», ενώ θα εξεταστεί τι πήγε λάθος και θα διορθωθεί για τις επόμενες διαδικασίες. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του ότι πτυχιούχοι καλούνται σε δύσκολες εξετάσεις για πρόσληψη σε κλίμακα Α3.
Αρχηγός: Ο πρώτος που στεναχωριέται είμαι εγώ
Ο νέος αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αδιάβλητο των εξετάσεων και πρόσθεσε ότι αν υπάρχει τρόπος θεραπείας του προβλήματος με το τεστ διαγνωστικών ικανοτήτων, θα το εξετάσουν με τη Νομική Υπηρεσία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 707 κενές θέσεις στην Αστυνομία, έχουν προκηρυχθεί περί τις 350 και αν υπάρχει ένας που στεναχωριέται που δεν θα καλυφθούν τώρα και οι 256 θέσεις είναι ο ίδιος.
Σε ερωτήσεις των βουλευτών για το πώς επιλέγηκε ιδιωτική εταιρεία για να διενεργήσει τα ψυχομετρικά τεστ αντί η Εξεταστική Επιτροπή, ο Αρχηγός ανέφερε ότι αυτή δεν έχει τα εργαλεία για να το πράξει γι’ αυτό και προκηρύχθηκαν προσφορές.
Το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής αστυνόμος Κώστας Βέης, εξήγησε ότι αυτή δεν είχε την υποδομή να «στήσει» τα ψυχομετρικά τεστ και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θέτει κριτήρια και επικυρώνει τα αποτελέσματα. Ο ίδιος αξιωματικός ανέφερε ότι ψυχομετρικά τεστ εφαρμόζονται για τρίτη χρονιά και πως το ποσοστό επιτυχίας ήταν σχεδόν το ίδιο σε όλα, στο 76%.
Όσον αφορά τη θέση βουλευτών ότι κάποιοι από τις εξετάσεις πήγαν στα ψυχομετρικά τεστ και μετά επέστρεψαν στις αθλητικές δοκιμασίες αντί το ανάποδο, ο αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι υπάρχει γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα που επετράπη σε κάποιους (έγκυες και άτομα με προσωρινά κινησιακά προβλήματα) να μην ακολουθήσουν τη συνηθισμένη διαδικασία.
Κραυγή απόγνωσης από «κομμένους»
Στην Επιτροπή παρέστησαν τρεις υποψήφιοι που κόπηκαν στο τεστ γνωστικότητας. Ο Παναγιώτης Χαραλάμπους ανέφερε ότι για ενάμιση χρόνο πέρασε μια ψυχοφθόρα διαδικασία και τον έκοψαν τελικά επειδή κρίθηκε ως… ψυχοπαθής και ακατάλληλος. Ο Δημήτρης Ερωτοκρίτου είπε ότι ήρθε 8ος στις γραπτές εξετάσεις και κόπηκε επειδή δεν απάντησε σε αστυνομικά σενάρια. Ο ίδιος διερωτήθηκε πώς μπορούσε ένας πολίτης να γνωρίζει για αστυνομικά θέματα χωρίς να εκπαιδευτεί.
Η Μαρία Χρυσοστόμου είναι ειδικός αστυνομικός εδώ και οκτώ χρόνια, ήρθε 9η στις γραπτές εξετάσεις και υπηρετεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Έχει στην κατοχή της υπηρεσιακό οπλισμό, οδηγεί υπηρεσιακά οχήματα και έχει την ευθύνη ασφάλειας εντός του αεροδρομίου. Και όμως κρίθηκε ακατάλληλη για κανονική αστυνομικός, αφού κόπηκε στο τεστ γνωστικότητας.
Ο νομικός τους σύμβουλος, Γ. Καραπατάκης, έκανε λόγο για παρερμηνεία των κανονισμών και ζήτησε ανάκληση της απόφασης για διαγνωστικές ικανότητες.
Πηγή: Φιλελεύθερος