Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αυξητική… η μείωση λογαριασμών της ΑΗΚ
Αυξητική… η μείωση λογαριασμών της ΑΗΚ

Αυξητική… η μείωση λογαριασμών της ΑΗΚ

Μπορεί για πολύ κόσμο η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος τους τελευταίους μήνες να μην θεωρείται ικανοποιητική ή ανάλογη της δραματικής πτώσης της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο από τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ συνάγεται ότι υπήρξε ήδη κάποια μείωση για τους καταναλωτές, λόγω φθηνότερου καυσίμου, πέραν της μείωσης 10% που επέβαλε η ΡΑΕΚ. Και -το κυριότερο- είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ουσιαστικότερη μείωση τους επόμενους μήνες.

Και πέραν της ΡΑΕΚ

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών διαμαρτυρήθηκε χθες ότι δεν υπήρξε έως τώρα μείωση λόγω φθηνότερου καυσίμου, παρότι ΑΗΚ και υπουργός Ενέργειας δήλωσαν προ διμήνου ότι αγοράστηκαν φθηνότερα φορτία. Από τα στοιχεία στην ιστοσελίδα της ΑΗΚ αλλά και από στοιχεία που δημοσίευσε ο «Π» τους προηγούμενους μήνες προκύπτει ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020 υπήρξε μείωση στους λογαριασμούς μεσαίων νοικοκυριών σε ποσοστό 18% περίπου (μαζί με τη μείωση 10% από τη ΡΑΕΚ), ενώ ανεπίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μείωση για τις μετρήσεις που θα γίνουν τον Ιούλιο θα ξεπεράσει το 25% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, συνυπολογιζόμενης και της μείωσης από τη ΡΑΕΚ. Μεταξύ Μαρτίου-Μαΐου η μείωση ήταν 12,7% (μαζί με το -10% της ΡΑΕΚ) και μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου η μείωση ήταν 6,7% (λόγω φθηνότερου καυσίμου). Υπολογίζεται ανεπίσημα ότι μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου η μείωση θα αγγίξει το 15% και θα οφείλεται αποκλειστικά στο φθηνότερο πετρέλαιο.

Το… καλό πράγμα αργεί

Είναι ωστόσο γεγονός ότι η μείωση που μεταφέρθηκε έως τώρα στους καταναλωτές από τον Μάρτιο και μετά, δηλαδή μετά την κατρακύλα του μπρεντ, δεν είναι ανάλογη της μείωσης των τιμών στις διεθνείς αγορές. Όπως εξηγεί η ΑΗΚ, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για 2-3 μήνες μετά την παραλαβή των πρώτων φορτίων καυσίμου στις χαμηλές τιμές που διαμορφώθηκαν μετά την ύφεση εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί σε σημαντικό ποσοστό ακριβότερο καύσιμο, το οποίο είχε παραγγείλει και προμηθευτεί πριν από την κρίση και το είχε αποθηκεύσει στις δεξαμενές της. Καθώς πλέον το ακριβό απόθεμα σταδιακά εξαντλείται και αντικαθίσταται με παραλαβές φθηνότερου καυσίμου, το συνολικό (μεσοσταθμικό) κόστος καυσίμου μειώνεται κάθε μήνα και κατ’ αναλογία μειώνεται και το κόστος της κιλοβατώρας.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι η σταδιακή μείωση του μεσοσταθμικού κόστους καυσίμου και κατ’ αναλογία των χρεώσεων στους καταναλωτές θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων της τιμής του μπρεντ.

Το κόστος καυσίμου

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΑΗΚ στην ιστοσελίδα της, το ακριβότερο καύσιμο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 το χρησιμοποίησε η ΑΗΚ για την ηλεκτροπαραγωγή τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο, έναντι 505 και 501 ευρώ ανά μετρικο τόνο, τιμές που είχαν διαμορφωθεί από τα αποθέματα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου αντίστοιχα, δηλαδή πριν από τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές μπρεντ.

Όταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο άρχισε να αυξάνεται στις δεξαμενές της ΑΗΚ το ποσοστό φθηνότερου καυσίμου, άρχισε και η μείωση του μεσοσταθμικού κόστους καυσίμου, η οποία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Για τον Μάιο το μεσοσταθμικό κόστος καυσίμου έπεσε στα 479 ευρώ και αφορούσε τα αποθέματα Μαρτίου, ενώ για τον Ιούνιο μειώθηκε στα 449 ευρώ και αφορούσε τα αποθέματα Απριλίου. Νοουμένου ότι το καύσιμο που είχε αγοραστεί σε υψηλότερες τιμές πριν από τις αρχές Μαρτίου, όταν κατέρρευσαν προσωρινά οι διεθνείς αγορές, εξαντλείται από τις δεξαμενές της ΑΗΚ και αυξάνεται το ποσοστό του καυσίμου που αγοράστηκε στη συνέχεια, είναι προφανές ότι το μεσοσταθμικό κόστος καυσίμου για τον μήνα Μάιο, το οποίο θα υπολογιστεί για τις μετρήσεις ρεύματος τον Ιούλιο, θα είναι ακόμα χαμηλότερο.

Τα νοικοκυριά

Από τα πιο πάνω στοιχεία, καθώς και από σχετικά στοιχεία που δημοσιεύσαμε εντός του 2020, προκύπτει ότι:

Ένα μεσαίο νοικοκυριό (800 κιλοβατώρες το δίμηνο) πλήρωσε για ρεύμα τον Ιανουάριο του 2020 περίπου 182 ευρώ. Για την ίδια κατανάλωση πλήρωσε 155 ευρώ τον Μάιο (μείωση 14,8%, μαζί με το -10 της ΡΑΕΚ) και αναμένεται (δεν είναι επίσημο) να πληρώσει 130-135 ευρώ τον Ιούλιο (μείωση περίπου 25%). Αντίστοιχα, ένα νοικοκυριό που πλήρωσε τον Φεβρουάριο 181 ευρώ για 800 κιλοβατώρες, έδωσε τον Απρίλιο 160 ευρώ (-11,6%, μαζί με τη μείωση 10% από τη ΡΑΕΚ) και τον Ιούνιο 149 ευρώ (-17,6%, μαζί με το -10% της ΡΑΕΚ).

Send this to a friend