Ταλαιπωρία για πέντε παιδιά για μια έγκριση χειρουργείου
Πέντε παιδιά, τα οποια πάσχουν από σκαφοειδές στέρνο, βρίσκονται εδώ και καιρό στην αναμονή για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αλλά οι διαδικασίες, οι Νόμοι και οι Κανονισμοί, τα υποβάλλουν σε μια απίστευτη και ατελείωτη ταλαιπωρία.
Αιτία για την ταλαιπωρία των παιδιών αποτελεί το γεγονός ότι ο ένας και μοναδικός παιδοχειρουργός στην Κύπρο, ο οποίος είναι εξειδικευμένος και μπορεί να διενεργήσει τη χερουργική επέμβαση που χρειάζονται, είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Προσωπικού του δημόσιου Πανεπιστημίου Κύπρου.
Την ίδια ώρα τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Μακάρειο Νοσοκομείο, όπως ενημερώνουν με επιστολή τους οι γονείς των παιδιών τον υπουργό Υγείας και τις Επιτρόπους Διοικήσεως και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παιδιών, αδυνατούν να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις τους αφού όπως τους πληφόρησαν δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή.
Έτσι, όπως διαπίστωσε και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας στην προσπάθειά του να βρεθεί τρόπος εξυπηρέτησης των παιδιών, ο μοναδικός τρόπος για να χειρουργηθούν τα παιδιά είναι να τα χειρουργήσει ο συγκεκριμένος γιατρός σε ιδιωτικό νοσοκομείο το οποίο διαθέτει τα απαραίτητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους γονείς, αυτό δεν μπορεί να γίνει προς το παρόν αφού ο γιατρός θεωρείται «δημόσιος υπάλληλος» και το Πανεπιστήμιο δεν παραχωρεί άδεια για να μπορέσει να χειρουργήσει σε ιδιωτικό νοσοκομείο, έστω και αν ο ίδιος δήλωσε ότι θα εργαστεί αφιλοκερδώς.
Αναλυτικά και σύμφωνα με τα όσα οι γονείς αναφέρουν: «Τα παιδιά μας εξετάστηκαν από την κλινική χειρουργικής θώρακος και καρδιάς του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οι γιατροί της οποίας απεφάνθησαν ότι χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.
Επίσης, μας πληροφόρησαν ότι η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ούτε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, εξαιτίας ελλιπούς υποδομής και εμπειρίας. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διαδικασία προσφορών στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε ότι ο Καθηγητής Ζαχαρίου διεκπεραίωσε με επιτυχία τέτοιες επεμβάσεις σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και μάλιστα με κάλυψη των δαπανών από το Υπουργείο Υγείας».
Το πρόβλημα, όπως καταγγέλλουν, προκύπτει επειδή το Πανεπιστήμιο Κύπρου απορρίπτει το αίτημα που υπέβαλε ο ίδιος ο γιατρός. Δηλαδή να χειρουργήσει αμισθί και στον ελεύθερο του χρόνο ώστε να μη διαταράσσεται ούτε το διδακτικό ούτε το κλινικό του έργο.
Τις αναφορές των γονιών διερευνά και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου η οποία, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρός της Μάριος Κουλούμας, «προσπαθεί να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους έχει προκληθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα». Ενδεχομένως, είπε ο κ. Κουλούμας, «να προκύπτουν νομικά ζητήματα ωστόσο εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα νομικά ζητήματα που αφήνουν πέντε παιδιά χωρίς την επέμβαση που χρειάζονται».
Πηγή: Φιλελεύθερος