Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Η Tus Airways ζήτησε κρατική ενίσχυση €15 εκατ.
Η Tus Airways ζήτησε κρατική ενίσχυση €15 εκατ.

Η Tus Airways ζήτησε κρατική ενίσχυση €15 εκατ.

 

 

Με αίτημα να δώσει το κράτος στην Tus Airways κρατική εγγύηση ή δάνειο ή με άλλο τρόπο, χορηγία ύψους €15 εκατ. ώστε όχι μόνο να διασωθεί η εταιρεία, αλλά και να δημιουργηθεί μια ισχυρή κυπριακή αεροπορική εταιρεία, πήγε στον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο η υπό τον Andrew Pyne διεύθυνση της αεροπορικής εταιρείας.

Στη συνάντηση με τον υπουργό, η Tus Airways, παρουσίασε τις θέσεις της σε σχέση με την επιβίωση της αεροπορικής εταιρείας, μέσω της σύστασης Κυπριακής Αεροπορικής εταιρείας στην οποία θα συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες της Tus Airways, οι επενδυτές της Cyprus Airways αλλά ενδεχομένως και το κράτος.

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο της Tus, όπως το σχεδίασε η Διεύθυνσή της, χρειάζονται €15 εκατ. τα οποία ζητήθηκαν υπό οποιαδήποτε μορφή –πιθανότατα μέσω κρατικής εγγύησης σε δάνειο που να συνάψει η εταιρεία, να εξασφαλιστούν μέσω της Κυβέρνησης. Αν η Κυβέρνηση συγκατατεθεί, η Tus θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση τέτοιας κυπριακής αεροπορικής εταιρείας και έτσι θα διασωθεί η ίδια η εταιρεία και η Cyprus Airways. Αναφέρθηκαν ως παραδείγματα αποφάσεις χωρών όπως η Γερμανία σε σχέση με την Lufthansa που στήριξε την αεροπορική εταιρεία λόγω των σοβαρών απωλειών λόγω Covid-19.

 

Ο υπουργός Μεταφορών ερωτηθείς από τον «Φ», ανέφερε ότι στη συνάντηση με τη Διεύθυνση της Tus Airways, ο ίδιος εξέφρασε ξεκάθαρα τη θέση ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε για τα κίνητρα που θα δώσει για ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου, με το κονδύλι των €6,3 εκατ. στο οποίο θα μπορούσαν να διεκδικήσουν συμμετοχή αν πληρούν τους όρους. Ο ίδιος υπέδειξε ότι πρόκειται για μέτρο που αφορά ισότιμα όλες τις αεροπορικές εταιρείες και το οποίο είναι πεπεισμένος ότι θα πετύχει. Σε σχέση με αιτήματα για εγγυήσεις και δάνεια ύψους €15 εκατ. παρέπεμψε για υποβολή παρόμοιου αιτήματος ή πρότασης στον υπουργό Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι, η Διεύθυνση της Tus Airways, που είχε αναστείλει με έγκριση του υπουργείου Μεταφορών το πτητικό της πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2019, τις τελευταίες μέρες είχε συνάντηση και με την υπουργό Εργασίας. Από τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, ζητήθηκε να ενταχθεί το προσωπικό της εταιρείας σε όποιες παρατάσεις σχεδίων στήριξης, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, η Αρχή Αδειοδότησης Αερομεταφορών σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έχει ζητήσει λογαριασμούς και στοιχεία για τη ρευστοτική επάρκεια της εταιρείας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου για διατήρηση της εμπορικής άδειας αερομεταφορέων, ωστόσο, λόγω των συνθηκών έχει δώσει παράταση μέχρι και τον επόμενο μήνα για την παραλαβή των στοιχείων.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend