Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Απειλείται κατάρρευση της Δικαιοσύνης
Απειλείται κατάρρευση της Δικαιοσύνης

Απειλείται κατάρρευση της Δικαιοσύνης

Επιστολή–φωτιά για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, απέστειλε προχθές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος των δικηγόρων προειδοποιώντας τον ούτε λίγο ούτε πολύ με κατάρρευση της Δικαιοσύνης. «Εάν ψηφιστούν τα νομοσχέδια ως έχουν, πιστεύω απόλυτα ότι θα είναι και το οριστικό τέλος της Δικαιοσύνης στην Κύπρο», προειδοποιεί ο Δώρος Ιωαννίδης.

Σε μια επιστολή χείμαρρο στο παρά πέντε των μεγάλων αλλαγών που επιχειρούνται, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, κάνει λόγο για διάλυση των Επαρχιακών Δικαστηρίων αν προωθηθεί η σύσταση νέου Εφετείου και επικαλούμενος και τον Γενικό Εισαγγελέα, ζητεί την ψήφιση ξεχωριστού νόμου για τη σύσταση Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Ο κ. Ιωαννίδης προβαίνει σε μια ύστατη έκκληση να εισακουστεί και η φωνή των δικηγόρων που είναι ένας από τους πυλώνες για την ολοκλήρωση των αλλαγών που επιχειρούνται.

Ο κ. Ιωαννίδης, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρει ότι το πρώτο που έχουμε ζητήσει είναι η ψήφιση του ξεχωριστού Νόμου για τη σύσταση Δικαστικού Συμβουλίου, με σύνθεση που θα αποτελείται από δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα, δικηγόρους και επαρχιακούς δικαστές.

Ο ίδιος θέτει ως προϋπόθεση πριν προχωρήσει η ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή, να γίνει ξεχωριστός νόμος για το Δικαστικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, αναφέρει, πρέπει να τροποποιηθεί ο περί Δικαστηρίων Νόμος, ώστε να καθοριστούν τα κριτήρια και τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι για διορισμό ή προαγωγή.

Τα κριτήρια, σημειώνει, πρέπει να είναι αυστηρά και να αρχίζουν από τα ακαδημαϊκά προσόντα από το Λύκειο και μετά στη συνέχεια να λαμβάνεται υπόψη η νομομάθεια, το ήθος, οι γνώσεις και η όλη συμπεριφορά των υποψηφίων. Οι αποφάσεις του Δικαστικού Συμβουλίου πρέπει να ελέγχονται από το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο δικαιούνται να προσφύγουν οι υποψήφιοι, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, το Δικαστικό Συμβούλιο όπως έχει σήμερα, αποτελεί τροχοπέδη για τους υποψηφίους. Οι καλύτεροι αποφεύγουν να υποβάλουν υποψηφιότητα, διότι έχει γίνει συνείδηση στο σύνολο των δικηγόρων ότι δεν θα τύχουν δίκαιης αντιμετώπισης. Είναι λυπηρό φαινόμενο, αναφέρει, να μην υποβάλλει υποψηφιότητα έστω ένας δικηγόρος που έχει δικό του γραφείο.

Στην ίδια επιστολή, ο πρόεδρος των δικηγόρων αναφέρει ότι τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, έχουν επεξηγήσει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν προσκρούουν σε οποιαδήποτε συνταγματική διάταξη.

Από τα πυρά του κ. Ιωαννίδη δεν ξέφυγαν και οι πρόσφατοι διορισμοί και προαγωγές δικαστών σε θέσεις που έχουν άμεση σχέση με τη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων και η σπουδή του Ανωτάτου Δικαστηρίου να πληρώσει τις θέσεις χωρίς να αναμένει την ψήφιση των προτεινόμενων νόμων, τουλάχιστο πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό. «Ο προβληματισμός αυτός έχει σχέση με τις διαδικασίες και όχι με τα πρόσωπα. Οι διαδικασίες όμως από μόνες τους παραπέμπουν στο απυρόβλητο, γεγονός που επιδρά στην ίδια τη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης. Όταν στις διαδικασίες πρόσληψης και προαγωγής δικαστών δεν υπάρχει διαφάνεια και οι καλύτεροι να διοριστούν και να προαχθούν, πάλι θα υπάρχει η καχυποψία», σημειώνει.

Ο «Φ» ζήτησε τις απόψεις της κυβέρνησης για την επιστολή, αλλά εκφράστηκε η επιφύλαξη ν’ απαντηθεί πρώτα και μετά να γίνει δημόσια τοποθέτηση.

«Τα Επαρχιακά θα διαλυθούν και οι πρόεδροι θα γίνουν εφέτες»

Ένα άλλο ζήτημα που θίγει στην επιστολή του ο κ. Ιωαννίδης, «είναι η μεγάλη σπουδή με την οποία επιχειρείται η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη. Εάν ψηφιστούν τα νομοσχέδια ως έχουν, πιστεύω απόλυτα ότι θα είναι και το οριστικό τέλος της Δικαιοσύνης στην Κύπρο», υποστηρίζει.

Ο κ. Ιωαννίδης προχωρεί ένα βήμα πάρα πέρα υπογραμμίζοντας ότι τα νομοσχέδια προβλέπουν τη σύσταση Εφετείου από 16 δικαστές. Όπως είναι τώρα το Δικαστικό Συμβούλιο, είναι βέβαιο, τονίζει, ότι οι 16 πρόεδροι Επαρχιακών Δικαστηρίων θα γίνουν εφέτες. Με αυτόν τον τρόπο, προειδοποιεί, τα Επαρχιακά Δικαστήρια θα διαλυθούν. Θα γίνουν τόσο κοσμογονικές αλλαγές και προαγωγές στα Επαρχιακά Δικαστήρια, ώστε το επίπεδο να μειωθεί σημαντικά και η Δικαιοσύνη θα καταρρεύσει.
Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν αδιαφανή κριτήρια για την πρόσληψη των νέων εφετών, όπως και δεν υπήρξαν κριτήρια για τις προαγωγές των δικαστών. Και προσθέτει ότι τα κριτήρια που είχαν καθοριστεί για τις προαγωγές απέκλειαν τους δικηγόρους.

Στην επιστολή του, ο κ. Ιωαννίδης καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αποδεχθεί τη λανθασμένη όπως τη χαρακτηρίζει εισήγηση, ότι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μην διοριστούν νέοι δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, με αποτέλεσμα να εμποδιστεί η σύσταση του νέου Εφετείου, αφού θα αυξηθεί ο αριθμός των νεαρότερων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Αυτή η θέση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και σκοπό έχει τον άμεσο διορισμό των μελών του νέου Εφετείου χωρίς διαδικασίες και χωρίς κριτήρια», υπογραμμίζει.
Τέλος, ο πρόεδρος των δικηγόρων αναφέρει πως η πρώτη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη και καταλήγει ότι «πρέπει πρώτα να μας προβληματίσει ο χώρος εργασίας των δικηγόρων και μετά να γίνουν σκέψεις για μεταρρυθμίσεις».

Πηγή: O Φιλελεύθερος

Send this to a friend