Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας για τις Δημοτικές Φορολογίες
Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας για τις Δημοτικές Φορολογίες

Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας για τις Δημοτικές Φορολογίες

 

 

Εκπτώσεις σ’ επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάστηκαν και παρέμειναν κλειστές αναγκαστικά λόγω της πανδημίας Covid – 19 με βάση τα διατάγματα που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, ενέκρινε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας.

Οι μειώσεις σε δημοτικά τέλη και φορολογίες για το έτος 2020 θα καλύψουν επιχειρήσεις με υποχρεωτική αναστολή εργασιών και πιο συγκεκριμένα θ’ αφορούν δικαιώματα χρήσης επαγγελματικών υποστατικών, άδειες χρήσης υποστατικών θεάματος και εστίασης (άρθρο 112) καθώς και τέλη σκυβάλων.

Όλες οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση εντός 75 ημερών από την ημερομηνία που αναγράφεται στα τιμολόγια του Δήμου Λάρνακας.

 

Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται μόνο στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στη συνέχεια θα εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή. Μειώσεις σε φορολογίες και τέλη εγκρίθηκαν και για επιχειρήσεις με μερική αναστολή εργασιών.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες παρείχαν υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής ή υπηρεσίες ταχείας εξυπηρέτησης, θα παραχωρηθεί μείωση 50% επί του ποσοστού που αναλογεί στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούσαν καθόλου για όλη την περίοδο που ίσχυαν τα περιοριστικά διατάγματα του Υπουργείου Υγείας.

Όλες οι επιχειρήσεις εστίασης, για να εξασφαλίσουν τη μείωση που δικαιούνται, θα πρέπει να υποβάλουν στον οικείο δήμο αποδεικτικά στοιχεία, μέσω γραπτής ένστασης, ότι είχαν αναστείλει πλήρως τη λειτουργία τους κατά την περίοδο του κορωνοιού.

Ανάλογα με την περίπτωση που εμπίπτουν, θα γίνει και η ανάλογη μείωση.

Σε σχέση με την άδεια χρήσης μέρους πεζόδρομου ή πλατείας για σκοπούς υπαίθριας εστίασης, για την περίοδο που οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις ήταν κλειστές, δηλαδή από τα μέσα Μαρτίου μέχρι την 20η Μαῒου, δεν θα επιβληθεί οποιαδήποτε χρέωση.

Για την περίοδο από την 21η Μαῒου, όπου οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις μπορούσαν να λειτουργήσουν και για όσο διάστημα θα έχουν υποχρέωση να έχουν αραιή διάταξη των τραπεζιών και των καθισμάτων τους, θα παραχωρηθεί μείωση 40% στη χρέωση ανά τετραγωνικό μέτρο που παραχωρείται προς χρήση.

Διευκρινίζεται ότι τυχόν προσωρινή παραχώρηση επιπρόσθετου χώρου, θα χρεώνεται με τη μείωση του 40% επί του αρχικού συμβολαίου.

Δημοτικοί χώροι

————————

Αναφορικά με τα δικαιώματα χρήσης δημοτικών υποστατικών και χώρων (ενοίκια), ο Δήμος Λάρνακας αποφάσισε όπως η μείωση στο μηνιαίο ενοίκιο να υπολογίζεται με βάση τις ημέρες που η επηρεαζόμενη επιχείρηση είχε αναστείλει τη λειτουργία της και θα ανέλθει στο 50% για την περίοδο που αναγκαστικά ήταν κλειστή. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Λάρνακας http://www.larnaka.org.cy/el/news/aakos-ga-dmotkes-forologes#.Xus4U0UzaUk, όπου αναγράφονται αναλυτικά τα ποσοστά μειώσεων ανά κατηγορία ή να αποτείνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη (τηλ. 24653892).

Νοικοκυριά

——————

Επίσης, ο Δήμος Λάρνακας υπενθυμίζει ότι είναι σε ισχύ ειδικές μειώσεις και απαλλαγές, κατόπιν κριτηρίων, στα δικαιώματα αποκομιδής σκυβάλων για κατόχους ταυτότητας πολύτεκνου, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχους κοινωνικών ασφαλίσεων, ακατοίκητες κατοικίες, άτομα με αναπηρία και για ανέργους. Για τις πιο πάνω μειώσεις ή απαλλαγές, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίζουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά-δικαιολογητικά. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποτείνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη (τηλ. 24653892).

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

 

Send this to a friend