H Εικονική Έκδοση του 25ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιματολογίας (EHA25), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιουνίου, η εταιρεία bluebird bio, ανακοίνωσε νέα δεδομένα από τις τρέχουσες μελέτες Φάσης 3 της γονιδιακής θεραπείας για τη β-θαλασσαιμία.
Πρόκειται για μια εφάπαξ θεραπεία, η οποία δύναται να εξαλείψει ή να μειώσει σημαντικά την εξάρτηση των ασθενών από τις χρόνιες μεταγγίσεις αίματος. Αντιμετωπίζοντας τα γενετικά αίτια της ασθένειας, η θεραπεία αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με β-θαλασσαιμία.
Συγκεκριμένα υποστηρίζουν τη Διατηρούμενη Ανεξαρτησία από Μεταγγίσεις, για Ασθενείς με Διάφορους Γονοτύπους που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με γονιδιακή θεραπεία για τη β-θαλασσαιμία, 89% των αξιολογήσιμων ασθενών (17/19) με εξαρτώμενη από μετάγγιση β-θαλασσαιμία, που δεν έχουν γονότυπο β0/ β0 πέτυχαν ανεξαρτησία από μεταγγίσεις (TI)* με διάμεσο σταθμισμένο μέσο συνολικό επίπεδο αιμοσφαιρίνης (Hb) 11,9 g/dL στη μελέτη HGB-207
Τα δεδομένα από διερευνητικές αναλύσεις της μελέτης HGB-207 καταδεικνύουν βελτιωμένους δείκτες παραγωγής αιμοσφαιρίων και λειτουργίας μυελού των οστών σε ασθενείς που πέτυχαν ΤΙ1
85% των ασθενών (11/13) με γονότυπο β0/ β0 ή παρουσία της μετάλλαξης IVS-I-110 στη μελέτη φάσης 3 Northstar-3 (HGB-212) παρέμειναν χωρίς μετάγγιση για τουλάχιστον 7 μήνες.
ZUG, Ελβετία — 12 Ιουνίου, 2020— Η bluebird bio, GmbH. (Nasdaq: BLUE) ανακοίνωσε σήμερα ότι νέα δεδομένα από τις τρέχουσες μελέτες Φάσης 3 της γονιδιακής θεραπείας για τη β-θαλασσαιμία καταδεικνύουν ότι παιδιατρικοί, έφηβοι και ενήλικες ασθενείς με μια σειρά από γονότυπους εξαρτώμενους από τη μετάγγιση Β-Θαλασσαιμίας (TDT) πέτυχαν και διατήρησαν ανεξαρτησία από μεταγγίσεις (TI) με σημαντικά βελτιωμένα επίπεδα Hb (≥10,5 g/dL). Αυτά τα δεδομένα παρουσιάζονται στην Εικονική Έκδοση του 25ου Ετησίου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιματολογίας (EHA25).
«Με πάνω από μια δεκαετία κλινικής εμπειρίας στην αξιολόγηση της γονιδιακής θεραπείας σε ασθενείς με TDT σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και γονότυπων, έχουμε δομήσει την πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των εκβάσεων της θεραπείας στον χώρο», δήλωσε ο David Davidson, M.D., επικεφαλής Διευθυντής του Ιατρικού Τμήματος της bluebird bio. «Βλέποντας τους ασθενείς να επιτυγχάνουν ΤΙ και να διατηρούν αυτό το θετικό κλινικό όφελος σε βάθος χρόνου με σταθερά επίπεδα αιμοσφαιρίνης, αντικατοπτρίζεται το αρχικό μας όραμά μας για τη γονιδιακή θεραπεία για τη Β-Θαλασσαιμία.
Τα συσσωρευμένα μακροπρόθεσμα δεδομένα που δείχνουν βελτιώσεις στην ιστολογία του μυελού των οστών, στην ισορροπία σιδήρου και στη βιολογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων υποστηρίζουν τη δυνατότητα της γονιδιακής θεραπείας για τη β-θαλασσαιμία να διορθώσει την υποκείμενη παθοφυσιολογία της εξαρτώμενης από μετάγγιση νόσου».
Συνολικά, 60 παιδιατρικοί, έφηβοι και ενήλικες ασθενείς με όλους τους γονότυπους TDT έχουν υποβληθεί σε γονιδιακή θεραπεία για τη β-θαλασσαιμία στις μελέτες Φάσης 1/2 Northstar (HGB-204 και HGB-205) και στις μελέτες Φάσης 3 Northstar-2 (HGB-207) καθώς και Northstar-3 (HGB-212) από τις 3 Μαρτίου 2020.1,2, ,
Η TDT είναι μια σοβαρή γενετική ασθένεια που προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο β-σφαιρίνης που έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση ή απουσία Hb ενηλίκων.
Προκειμένου να επιβιώσουν, οι ασθενείς με TDT διατηρούν επίπεδα Hb μέσω δια βίου, χρόνιων μεταγγίσεων αίματος.1,6 Αυτές οι μεταγγίσεις ενέχουν τον κίνδυνο προοδευτικής βλάβης σε πολλαπλά όργανα λόγω αναπόφευκτης υπερφόρτωσης σιδήρου εάν δεν αντιμετωπιστεί με χηλίωση για την απομάκρυνση της περίσσειας σιδήρου από τον οργανισμό.1,6.
«Οι ασθενείς με TDT δεν παράγουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια και δεν μπορούν να επιζήσουν χωρίς χρόνιες μεταγγίσεις. Για τους ασθενείς, αυτό σημαίνει απαραίτητες επισκέψεις σε νοσοκομείο ή κλινική για όλη τους τη ζωή και εξάρτηση από μια συχνά αναξιόπιστη παροχή αίματος, η οποία συνδυάζει τις προκλήσεις της διαχείρισης αυτής της ασθένειας», δήλωσε η συντάκτρια της ανακοίνωσης Ευαγγελία Γιαννάκη, MD, Διευθύντρια, Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, Αιμ/κή Κλινική-Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, Θεσσαλονίκη και Συνεργάτις Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Washington. «Αυτά τα αποτελέσματα που καταδεικνύουν ασθενείς απαλλαγμένους από μεταγγίσεις που διατηρούν σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μετά τη θεραπεία με γονιδιακή θεραπεία για β-θαλασσαιμία αποτελούν θετικό αποτέλεσμα για τα άτομα που ζουν με TDT. Είναι αξιοσημείωτο ότι ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς αρχίζουν να παράγουν υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια από μόνοι τους».
Η γονιδιακή θεραπεία για τη β-θαλασσαιμία είναι μια εφάπαξ θεραπεία που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της υποκείμενης γενετικής αιτίας της TDT προσθέτοντας λειτουργικά αντίγραφα μιας τροποποιημένης μορφής του γονιδίου β-σφαιρίνης (βA-T87Q- γονίδιο σφαιρίνης) στα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα (αιμοσφαίρια) του ασθενούς (HSC). Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για δότη HSC από άλλο άτομο, όπως απαιτείται για την αλλογενή μεταμόσχευση HSC (allo-HSCT). Αφού πλέον ένας ασθενής έχει το βA-T87Q-γονίδιο σφαιρίνης, έχει τη δυνατότητα να παράγει HbAT87Q, που είναι Hb που προέρχεται από γονιδιακή θεραπεία, σε επίπεδα που μπορεί να εξαλείψουν ή να μειώσουν σημαντικά την ανάγκη για μεταγγίσεις.
Σχετικά με τη bluebird bio
Η bluebird bio πρωτοπορεί στη γονιδιακή θεραπεία. Από την έδρα μας στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, αναπτύσσουμε γονιδιακές θεραπείες για σοβαρές γενετικές ασθένειες και τον καρκίνο, με στόχο τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις και διαθέτουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, να μπορούν να ζήσουν πλήρως τη ζωή τους. Πέρα από τα εργαστήριά μας, εργαζόμαστε για να πετύχουμε θετικές αλλαγές στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, να ενισχύσουμε την πρόσβαση, τη διαφάνεια και την εκπαίδευση, έτσι ώστε η γονιδιακή θεραπεία να είναι διαθέσιμη σε όλους όσους μπορούν να επωφεληθούν.
Η bluebird bio είναι μια ανθρώπινη εταιρεία που βασίζεται σε ανθρώπινες ιστορίες. Βάζοντας όλη τη φροντίδα και την τεχνογνωσία μας, εργαζόμαστε πάνω σε ένα φάσμα διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής αδρενολευκοδυστροφίας, της δρεπανοκυτταρικής νόσου, της β-θαλασσαιμίας και του πολλαπλού μυελώματος χρησιμοποιώντας τρεις τεχνολογίες γονιδιακής θεραπείας: Την προσθήκη γονιδίων, την κυτταρική θεραπεία και τη γονιδιακή επεξεργασία (megaTAL – enabled).
Η bluebird bio διαθέτει παρουσία στη Β. Αμερική στο Σηάτλ (Ουάσινγκτον) και στο Durham της (Καρολίνας), αλλά και στην Ευρώπη στο Τσουγκ (Ελβετία), στο Μόναχο (Γερμανία), στο Μιλάνο (Ιταλία), στην Ουτρέχτη (Ολλανδία), στο Χάμσαϊρ (Ην. Βασίλειο) και στο Παρίσι (Γαλλία), ενώ σύντομα θα αποκτήσει παρουσία και στην Αθήνα (Ελλάδα).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο bluebirdbio.eu
bluebird bio is a trademark of bluebird bio, Inc.
Contact person για τα Μέσα:
Åsa Josefsson, +41 79 679 1217
[email protected]
Contact Person για Επενδυτές:
Ingrid Goldberg, 410-960-5022
[email protected]
Elizabeth Pingpank, 617-914-8736
[email protected]
Ευαγγελία Γιαννάκη
Η Ευαγγελία Γιαννάκη είναι διευθύντρια στη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, Αιμ/κή Κλινική – Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Νοσοκομείου Γ.Παπανικολάου και συνεργάτις καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Washington, Seattle. Αφιερώνει τον χρόνο της στην κλινική φροντίδα αιματολογικών ασθενών και στην έρευνα. Ως ιατρός-επιστήμονας, στοχεύει στην κλινική μετάφραση των ερευνητικών ευρημάτων σε νέες θεραπείες που αξιολογούνται στο πλαίσιο εγκεκριμένων κλινικών μελετών. Κύριο ερευνητικό της ενδιαφέρον είναι η γονιδιακή θεραπεία αιματολογικών νοσημάτων και οι κυτταρικές ανοσοθεραπείες στο πλαίσιο της αλλογενούς μεταμόσχευσης.
Υπήρξε κύρια ερευνήτρια εθνικών-ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη συστημάτων και δικτύων γονιδιακής και κυτταρικής θεραπείας και των πρώτων διεθνώς, κλινικών μελετών κινητοποίησης των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς με β-θαλασσαιμία, που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Ιδρυμα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ και οι οποίες κατέδειξαν τη βέλτιστη μέθοδο συλλογής των κυττάρων-στόχων για τη γονιδιακή θεραπεία (ΓΘ) της θαλασσαιμίας, η οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκε από όλες τις κλινικές μελέτες ΓΘ που ακολούθησαν. Είναι η κύρια ερευνήτρια διεθνών κλινικών μελετών γονιδιακής θεραπείας φάσης-ΙΙΙ μεταξύ των οποίων, η μελέτη HGB-212, χορήγησης του προϊόντος Lentiglobin σε ασθενείς με β-θαλασσαιμία, στην οποία συμμετείχαν με επιτυχία και δύο Ελληνες ασθενείς οι οποίοι παραμένουν ελεύθεροι μεταγγίσεων για 12-19 μήνες μέχρι σήμερα.
Ασχολείται ερευνητικά επίσης με την κυτταρική ανοσοθεραπεία, και είναι κύρια ερευνήτρια κλινικής μελέτης παραγωγής και χορήγησης ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων πολλαπλής στόχευσης για αντιμετώπιση ευκαιριακών λοιμώξεων μετά από μεταμόσχευση. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής.
Υπήρξε μέλος της Αιματολογικής και Ανοσολογικής Επιτροπής της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας (ASGCT) και αποτελεί μέλος της Διεθνούς Επιτροπής της ASGCT για δύο θητείες. Είναι μέλος συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΟΜ σχετικά με τη λειτουργία οργανισμών προμήθειας ιστών και κυττάρων. Η έρευνά της έχει τιμηθεί με βραβεία σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές (h-index 20).