Φλερτάρουν με την Ιατρική οι νέοι
Σταθερή ανοδική πορεία καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της Ιατρικής, καθώς κάθε χρόνο πέραν των 500 υποψηφίων που διεκδικούν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων, τη δηλώνουν ως πρώτη τους επιλογή. Η τελευταία πενταετία, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, καταδεικνύει ότι η Ιατρική καταφέρνει να κερδίσει τους μαθητές και υποψήφιους φοιτητές, γεγονός που δείχνει πως είναι κι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή της πρακτικής κατεύθυνσης πολλών μαθητών στο Λύκειο.
Ο αριθμός των υποψηφίων που την έχουν ως πρώτη επιλογή δείχνει μία σταθερότητα στην προτίμησή της, καθώς εδώ και πέντε χρόνια δεν πέφτει κάτω από τους 500 υποψήφιους. Συγκεκριμένα, η Ιατρική ήταν πρώτη επιλογή για:
>> 526 υποψήφιους το 2015
>> 544 υποψήφιους το 2016
>> 554 υποψήφιους το 2017
>> 568 υποψήφιους το 2018
>> 562 υποψήφιους το 2019
>> 566 υποψήφιους το 2020
Πέραν όμως από τα πιο πάνω στοιχεία που αφορούν τις επιλογές των μαθητών για τις Ιατρικές Σχολές της Κύπρου και της Ελλάδας, ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί πόλο έλξης και για αρκετούς άλλους υποψήφιους που ενδιαφέρονται να τον ακολουθήσουν και σε πανεπιστήμια άλλων χωρών. Ερωτηθείς σχετικά, ο σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Κυριάκος Κλεάνθους, ανέφερε στον «Φ» πως πράγματι η Ιατρική είναι ένας από τους κλάδους που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ανάμεσα στους υποψήφιους φοιτητές και σε πολλές περιπτώσεις κατέχει την πρώτη θέση.
Αναφορικά με άλλους κλάδους που έπονται της Ιατρικής και συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από τους μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν σε διάφορα πανεπιστήμια είναι η Βιολογία, η Εργοθεραπεία, η Λογιστική, ενώ ανεβαίνουν σταθερά και τα Μαθηματικά. Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για τον κλάδο της Εργοθεραπείας, η οποία φαίνεται να μπαίνει σφήνα ανάμεσα σε κλάδους που είτε θεωρούνταν «παραδοσιακοί», είτε είναι αυτοί που ενδεχομένως να δίνουν αρκετές προοπτικές εργοδότησης. Όσον αφορά στα Μαθηματικά, θεωρείται σαν ένας κλάδος που μπορεί να δώσει και άλλες επιλογές, πέραν της εργοδότησης στον τομέα της Εκπαίδευσης.
Ο κ. Κλεάνθους επεσήμανε πως συνήθως οι μαθητές και οι γονείς τους βλέπουν επαγγέλματα από την πλευρά των ευκαιριών εργοδότησης και πόσες πιθανότητες υπάρχουν για απασχόληση, ενώ ο ίδιος τονίζει πως είναι σημαντικό ένας υποψήφιος φοιτητής να επιλέγει κάτι που αγαπά, το οποίο όμως να μπορεί να έχει και ευελιξία. Δηλαδή, να μπορεί να του ανοίγει και άλλους ορίζοντες ώστε να κάνει και άλλα πράγματα μέσα από αυτό. Ερωτηθείς για το ποιοι μαθητές εμφανίζονται περισσότερο ξεκάθαροι στην επιλογή τους, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει συνήθως με τα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν την Ιατρική ή κάποιο καλλιτεχνικό επάγγελμα. Όπως δηλώνει: «Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και μάλιστα από αρκετά νωρίς και από πιο μικρή ηλικία».
Ο σύμβουλος Σπουδών και Επαγγελματικής Καριέρας Μιχάλης Βασιλείου, ανέφερε ότι οι λόγοι που η Ιατρική τα τελευταία χρόνια επιλέγεται από πολλούς, αν και με περιορισμένο αριθμό θέσεων και μεγάλο ανταγωνισμό, είναι γιατί υπάρχει κορεσμός σε πολλά άλλα επαγγέλματα, «εξασθένησε» η άποψη πως ένας άριστος μαθητής του πρακτικού είναι καλό να σπουδάσει δάσκαλος (κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν έντονα) καθώς επίσης και το κύρος αλλά και τα αυξημένα εισοδήματα που έχει το επάγγελμα.
Αλλαγή δεδομένων με τις Επιστήμες της Αγωγής
Όσον αφορά στους κλάδους που προκύπτουν από την κλασική κατεύθυνση, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διαφοροποίηση στην κατάταξή τους ως προς την επιλογή των υποψηφίων. Για πολλά χρόνια, στη χώρα μας ένα από τα πιο δημοφιλή Τμήματα -και κάποιες χρονιές το πιο δημοφιλές- δεν ήταν άλλο από το Επιστημών της Αγωγής. Το Τμήμα που οδηγούσε στην απόκτηση του πτυχίου του δασκάλου, ένα επάγγελμα που πριν από αρκετά χρόνια είχε ευκολότερη εργοδότηση. Τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια άλλαξαν με το συγκεκριμένο Τμήμα να βρίσκεται πιο κάτω στις επιλογές των υποψηφίων.
Συγκεκριμένα, για φέτος η Δημοτική Εκπαίδευση των Επιστημών της Αγωγής σκαρφάλωσε στην τέταρτη θέση της κατάταξης των πιο δημοφιλών Τμημάτων με συνολικά 1.653 υποψηφίους να τη δηλώνουν ως επιλογή (ανεξαρτήτως θέσης της επιλογής τους), ενώ ως πρώτη επιλογή υποψηφίων δεν έχει περιληφθεί καν στην πρώτη 20άδα των Τμημάτων. Πέρσι, βρισκόταν στην πέμπτη θέση με 1.530 υποψηφίους να το δηλώνουν γενικά σε διάφορες θέσεις προτίμησης. Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής τόσο για τη Δημοτική Εκπαίδευση, όσο και για την Προδημοτική Εκπαίδευση κρατούσε τα ηνία των πιο δημοφιλών Τμημάτων μέχρι και το 2017, όπου σκαρφάλωναν στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, με βάση τις συνολικές επιλογές υποψηφίων.
Την τελευταία τριετία παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις πρώτες θέσεις των πιο δημοφιλών Τμημάτων των κυπριακών δημόσιων Πανεπιστημίων (όχι απαραίτητα αυτών που δηλώνονται ως πρώτες επιλογές, αλλά γενικά αυτών που υπάρχουν σε οποιαδήποτε θέση στις επιλογές των υποψηφίων). Για παράδειγμα, φέτος η Διοίκηση Ξενοδοχείων και Τουρισμού αποτελεί το πιο δημοφιλές Τμήμα με 2.083 υποψηφίους να το επιλέγουν. Πέρσι, στην πρώτη θέση ήταν η Ψυχολογία με 1.942 να την επιλέγουν, ενώ το 2018 πρωτιά χτύπησε το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου με 1.369 υποψηφίους.
Σημειώνεται ότι η Ψυχολογία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των γενικών επιλογών των μαθητών, με αποτέλεσμα να μην πέφτει κάτω από τη δεύτερη θέση. Φέτος, αποτέλεσε την πρώτη επιλογή σπουδών για 364 υποψήφιους, πέρσι την πρώτη επιλογή για 347 υποψήφιους, ενώ το 2018 την είχαν επιλέξει ως πρώτη τους επιλογή συνολικά 229 υποψήφιοι.
ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μπορεί κάθε χρόνο να ασχολούμαστε κυρίως με τις Σχολές που αποτελούν μήλον της Έριδος για μεγάλο αριθμό υποψηφίων, κάτι που ανεβάζει στα ύψη και τον ανταγωνισμό για μία θέση σε αυτές, όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αντίθετη εικόνα. Δηλαδή, ποιες είναι οι Σχολές που έχουν περιορισμένο αριθμό ενδιαφερομένων, είτε ως πρώτες τους επιλογές, είτε όχι. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Παγκύπριων Εξετάσεων για το 2020, το Τμήμα που αποτέλεσε το λιγότερο δημοφιλές είναι η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – Τμήμα Νομικών Συμβούλων με 18 υποψήφιους.
Τα υπόλοιπα Τμήματα με χαμηλό αριθμό υποψηφίων είναι:
>> Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με 60 υποψήφιους.
>> Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής με 46 υποψήφιους.
>> Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – Τμήμα Ιατρικό με 35 υποψήφιους.
>> Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – Τμήμα Οδοντιατρικό με 23 υποψήφιους.
>> Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – Τμήμα Κτηνιατρικό με 20 υποψήφιους.
>> Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – Τμήμα Φαρμακευτικό με 27 υποψήφιους.
>> Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – Τμήμα Οικονομικό με 66 υποψήφιους.
*Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω στοιχεία που αφορούν στις επιλογές των μαθητών είναι με βάση τα μηχανογραφικά που συμπλήρωσαν για τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν θα αφορούν αυτά. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους όσοι ενδιαφέρονται για εξασφάλιση θέσης στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αρμόδιους, τα στοιχεία αυτά κάθε χρόνο καταδεικνύουν την τάση των επιλογών μεγάλου αριθμού υποψηφίων, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων, εάν δεν κατορθώσουν να εξασφαλίσουν θέση στην Κύπρο σε κάποιο Τμήμα που τους ενδιαφέρει, το διεκδικούν στην Ελλάδα.
Πηγή: Φιλελεύθερος