Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Κινδυνεύει μέχρι και με έξι μήνες φυλάκιση ο ιδιοκτήτης του κέντρου αναψυχής στον Πρωταρά
Κινδυνεύει μέχρι και με έξι μήνες φυλάκιση ο ιδιοκτήτης του κέντρου αναψυχής στον Πρωταρά

Κινδυνεύει μέχρι και με έξι μήνες φυλάκιση ο ιδιοκτήτης του κέντρου αναψυχής στον Πρωταρά

Προσωρινά αναστέλλεται η λειτουργία νυχτερινού κέντρου στον Πρωταρά με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου μετά τις καταγγελίες που προηγήθηκαν για παράβαση διαταγμάτων.

Συγκεκριμένα καταχωρήθηκαν πέντε υποθέσεις που αφορούν αδικήματα κατά παράβαση του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου και τέσσερις υποθέσεις για λειτουργία του υποστατικού, χωρίς άδεια λειτουργίας. Οι υποθέσεις ορίστηκαν για εκδίκαση στις 16/6/2020.

Επίσης το Δικαστήριο, μετά από σχετικό αίτημα της Αστυνομίας, εξέδωσε για το συγκεκριμένο υποστατικο Προσωρινό Διάταγμα Αναστολής Λειτουργίας. Το Δικαστήριο όρισε την 16/6/2020, ως ημερομηνία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης, ως προς την εγκυρότητα του διατάγματος.

Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Υπουργός Δικαιοσύνης γνωστοποίησε την απόφαση του δικαστηρίου για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του.

Την αναγκαιότητα για αυστηρότερες ποινές επανέλαβε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης χαρακτηρίζοντας τα κρούσματα απειθαρχίας που καταγράφονται τις μέρες σε παραλίες και νυχτερινά κέντρα “ανεπίτρεπτα”. Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ο Υπουργός είπε πως αυτά τα φαινόμενα  θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

“Οι ενδεχόμενες παραβιάσεις επιχειρήσεων και ιδιοκτήτες κέντρων είναι πολύ πιο σοβαρές και τα πρέπει να τύχουν ειδικού χειρισμού γιατί υπάρχει περισσότερος κίνδυνος στη δημόσια υγεία. Οι σκηνές που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτες θεωρώ ότι υπήρξε μια απίστευτη αδιαφορία και περιφρόνηση των πρωτοκόλλων και θεσμών, υπήρξε μια απίστευτη ανευθυνότητα που θέτει σε κίνδυνο τα όσα πετύχαμε τους τελευταίους τρεις μήνες”.

“Αγώνας” για αύξηση ποινών

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει αύξηση της γενικής ποινής για παραβίαση των μέτρων που προβλέπονται για καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού σε επιβολή προστίμου έως και €50.000 και έως ένα χρόνο φυλάκισης, καθώς και νέα κατηγορία κλιμακωτών προστίμων που αφορά τους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων που προφέρουν υπηρεσίες εστίασης και το ενδεχόμενο να ζητηθεί από το Δικαστήριο μονομερώς άμεση αναστολή των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, συζήτησε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής την Τετάρτη.

“Υπήρξε η εντύπωση ότι οι ποινές είναι εξοντωτικές, αυτό μας λέχθηκε. Μετά τα όσα είδαμε τις τελευταίες μέρες που ελπίζω να είναι μια κακή εικόνα και να μην δούμε αυτό που φοβόμαστε κρούσματα τα οποία να μην είμαστε σε θέση να ιχνηλατήσουμε πιστεύω ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις και είμαι στη διάθεση της Επιτροπής Νομικών.

Αναφερόμενος στο νυχτερινό κέντρο που καταγγέλθηκε κατ΄επανάληψη τις τελευταίες μέρες ο κ. Σαββίδης είπε ότι κλήθηκε ο ιδιοκτήτης ο οποίος έδωσε υποσχέσεις ότι θα συμμορφωθεί.

“Είδαμε όχι μόνο να μην συμμορφώνεται αλλά να δείχνει αδιαφορία και περιφρόνηση σε όλα τα διατάγματα. Είναι κρίμα, ξέρετε είναι ωραίο να προσπαθούμε να βγάλουμε χρήματα αλλά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τις θυσίες και στερήσεις που οι συνάνθρωποί μας είχαν τόσο καιρό, και γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουμε την οικονομία μας και συμπεριφερόμαστε με αυτό το τρόπο αυτό που έχω να πω είναι ότι λυπούμαι”.

Ερωτηθείς για το εάν πρέπει να δίδονται στη δημοσιότητα των υποστατικών που παραβιάζουν τα πρωτόκολλα ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε,

“Εγώ ακολουθώ την πρακτική που ακολουθείται μέχρι τώρα. Υπάρχει η συνταγματική αρχή ότι κάθε ένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου από την αρμόδια αρχή. Πάνω σε αυτή την συνταγματική πρόνοια είχε αποφασιστεί ότι για σκοπούς δεοντολογίας δεν πρέπει να παρουσιάζονται οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι. Ίσως το δημόσιο συμφέρον θα έπρεπε να επέτρεπε να αποκαλύπτονται τα ονόματα, δεν θα ήθελα να το κάνω, πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα της αθωότητας”.

3.000 ευρώ πρόστιμο ή φυλάκιση έξι μηνών..

Η υφιστάμενη νομοθεσία όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης προνοεί χρηματικό πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ ή έξι μήνες φυλάκιση.

“Αντιλαμβάνομαι ότι το συγκεκριμένο κέντρο καταγγέλθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Η διαδικασία που υπάρχει τώρα είναι ότι μπορεί να επιβληθεί το εξώδικο των 300 ευρώ, κρίθηκε μια φορά σκόπιμο να επιβληθεί εξώδικο ίσως σαν προειδοποίηση, στη συνέχεια υπήρξε αυτή η παντελής αδιαφορία και άρνηση να συμμορφωθεί οι υπόλοιπες υποθέσεις έτυχαν χειρισμού με τη μορφή καταχώρησης υπόθεσης στο δικαστήριο, και υπάρχει για την κάθε μια από αυτές εάν το δικαστήριο τον κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο να του επιβάλει μέχρι έξι μήνες φυλάκιση ή πρόστιμο 3.000 ευρώ”, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.


Υπήρχαν και οι εξαιρέσεις…

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής είπε πως υπάρχει προβληματισμός για τις εικόνες συνωστισμού.

“Κάναμε έκκληση αυστηρή προς τους επιχειρηματίες να πειθαρχούσαν το τριήμερο, η πλειονότητα κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες να τηρήσουν το πρωτόκολλο. Υπήρχαν και οι εξαιρέσεις και αυτό δεν μας χαροποιεί. Προσπαθώ χωρίς να υποτιμώ την σοβαρότητα της κατάστασης να χαμηλώσω τους τόνους γιατί ήταν μια δύσκολη περίοδος, προσπαθούμε να κάνουμε επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Πιστεύω ότι είναι όλοι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους”.

Αναφορικά με την προώθηση του νομοσχεδίου για αύξηση ποινών ο Φάνος Λεβέντης σχολίασε,

“Έχω εκφραστεί από την αρχή και εξακολουθώ να διαφωνώ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα άξιζε αυτή την ποινή. Έχει ριζωθεί μια νοοτροπία όπου κάποια στιγμή όπου μια παρανομία γίνεται κεκτημένο και θεωρούνται φυσιολογικές. Θα πρέπει σίγουρα να διορθωθούν με ένα δίκαιο τρόπο να διέπονται οι ποινές μέσα από τη φιλοσοφία της αναλογικότητας και να μην θυματοποιήσουμε τους μικρούς”

Πηγή:alphanews.live

***Φωτογραφία αρχείου

Send this to a friend