Πρόταση της Astrobank για μορατόριουμ δόσεων και τόκους δανείων ξενοδόχων για ένα ακόμη χρόνο…
Μορατόριουμ σε δόσεις και τόκους δανείων ξενοδόχων για ακόμα ένα χρόνο προνοεί πρόταση της Astrobank, που θα συζητηθεί στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποκάλυψε στη 2η διαδικτυακή συζήτηση «Leadership Insights», που διοργάνωσε η Astrobank, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Κωνσταντίνος Λοϊζίδης.
Η άποψη της Astrobank είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μορατόριουμ για ακόμα ένα χρόνο, καθώς τα ξενοδοχεία θα έχουν πολύ πιεστική σεζόν και θα τους είναι απαγορευτικό να αρχίσουν πληρωμές από το 2021 και για το λόγο αυτό μελετούν την συγκεκριμένη κίνηση. Αντίθετα με την επιβολή μορατόριουμ δύο χρόνων τους δίνεται η ευκαιρία να βρεθούν λύσεις.
Θα πρόκειται για ένα private moratorium, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, για το οποίο δεν θα απαιτείται η έγκριση της κυβέρνησης ή της Βουλής, βάσει του οποίου οι ξενοδόχοι που θα παγώσουν τις πληρωμές τους δεν θα καταταχθούν στους προβληματικούς δανειολήπτες.
Μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών
Παράλληλα, ο κ. Λοϊζίδης προβλέπει μειωμένο αριθμό ταξιδιών στην εποχή μετά την πανδημία, καθώς όπως είπε σε λίγους μήνες δεν θα είναι τα θέματα υγείας ο παράγοντας για να μην ταξιδέψει κάποιος και οπωσδήποτε θα μειωθούν τα επαγγελματικά ταξίδια, λόγω και της έντονης εμφάνισης των τηλεδιασκέψεων.
Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα της Κύπρου ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstroBank, ανέφερε ότι ως χώρα δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να έχουμε τη συνδεσιμότητα άλλων χωρών, εκφράζοντας την άποψη πως πάμε καλά και κάνουμε όσα θα έπρεπε.
Για την εξάρτηση της Κύπρου από τις τουριστικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των τουριστών από τις δύο χώρες, αλλά το ποσοστό τους.
Εξέφρασε ακόμα τα ερωτηματικά του για το κατά πόσον οι υποδομές μας μπορούν να υποστηρίξουν αύξηση της δυναμικότητας των ξενοδοχειακών κλινών και παράλληλα, των τουριστών.
Οι τράπεζες πρέπει να κυνηγήσουν τους πελάτες τους
Σε αναφορά του για τις τράπεζες ο Κωνσταντίνος Λοϊζίδης σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να κυνηγήσουν τους πελάτες τους για να τους βοηθήσουν και να εξαντληθούν όλα τα μέτρα που προσφέρει η κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι στο συμφέρον της κάθε τράπεζας όχι να τιμολογήσει αυστηρά τον κίνδυνο που έχει αλλά να τιμολογήσει για να διαβεβαιώσει ότι ο πελάτης της θα είναι καλός πελάτης.
Δύσκολες οι πράξεις με εμπορικά ακίνητα
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstroBank μοιράστηκε και τη δική του εμπειρία σχετικά με προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών από το εξωτερικό για αξιοποίηση ακινήτων, οι οποίες δεν είχαν τελεσφορήσει, καθώς δεν προέκυπτε συμφωνία στο αντίτιμο.
Όπως είπε, για τρία χρόνια και ενώ επενδυτές της Μέσης Ανατολής ενδιαφέρθηκαν να επενδύσουν σε ακίνητα διεθνών οργανισμών ή μεγάλων εταιρειών εντούτοις δεν έγινε καμία πράξη καθώς ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν οι εν δυνάμει αγοραστές και οι εν δυνάμει πωλητές. Επανερχόμενος στο σήμερα, ο ίδιος είπε πως πρέπει να βρεθούν οι τρόποι να υπάρξουν περισσότερες πράξεις ώστε να κινηθεί η οικονομία, κάτι που για τον ίδιο απαιτεί περισσότερο ρεαλισμό.
Αύξηση της απαισιοδοξίας για οικονομία
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκατοντάδες συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παραθέσουν και τη δική τους άποψη για το βαθμό αισιοδοξίας τους σχετικά με την οικονομία. Συγκεκριμένα κλήθηκαν να επιλέξουν από μία κλίμακα πέντε απαντήσεων για την αισιοδοξία τους βάσει των δεδομένων και τον προκλήσεων που υπάρχουν για την οικονομία για τους επόμενους 12-36 μήνες, με το 70% να κινείται ανάμεσα στην συγκρατημένη αισιοδοξία και μια ουδέτερη, πιο ρεαλιστική στάση.
Ωστόσο, με το πέρας της συζήτησης και αφού οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν για δεύτερη φορά το ερώτημα παρατηρήθηκε μία μετατόπιση των απαντήσεων προς πιο απαισιόδοξες απαντήσεις. Ειδικότερα, το συνολικό ποσοστό των απαισιόδοξων έφτασε σχεδόν στο 30%, έναντι 17% στην πρώτη απάντηση. Αντίστοιχα το ποσοστό των εντελώς αισιόδοξων μειώθηκε στο 6,4% από 12,9%.
Να στοχεύσουμε στους Γερμανούς
Προς Γερμανία (67,1%) κατά κύριο λόγο και προς την Ασία (39,3%) και τις Βαλτικές χώρες (37,6%) κατά δεύτερο θα πρέπει να στοχεύσει ο τουρισμός, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων της διαδικτυακής συζήτησης, που σε άλλο ερώτημα, είχαν να επιλέξουν δύο από συνολικά έξι επιλογές. Μικρότερα ποσοστά συγκέντρωσαν η Γαλλία (23,1%), οι ΗΠΑ (15%) και η Ισπανία (9,2%).
Πηγή: inbusinessnews