Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο λευκαρίτικος τταβάς στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ
Ο λευκαρίτικος τταβάς στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ

Ο λευκαρίτικος τταβάς στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ

Μετά το λευκαρίτικο κέντημα, ξεκίνησαν ενέργειες για εισδοχή και του λευκαρίτικου τταβά στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ήδη, μέσα στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Λευκάρων, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας, ξεκίνησαν μια από κοινού προσπάθεια, με στόχο να κατοχυρωθεί στον υπό αναφορά κατάλογο ο πασίγνωστος, ανά το παγκύπριο, λευκαρίτικος τταβάς.

Ο δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι είναι πολύ σημαντικό μια τοπική κοινωνία να μπορεί να διατηρεί, να στηρίζει και κυρίως ν’ αναπτύσσει την πολιτιστική συνείδηση και κουλτούρα της.

 

 

Μέρος αυτής της προσπάθειας, πρόσθεσε, είναι και οι διατροφικές συνήθειες που διατηρήθηκαν μέσα από πολλές δεκαετίες. Μία από αυτές τις διατροφικές συνήθειες ήταν και η συνταγή του περίφημου λευκαρίτικου τταβά, που είναι γνωστή σ’ όλη την Κύπρο για τις ιδιαιτερότητές της.

«Είναι σπουδαία και μοναδική η γευστική πτυχή αυτής της συνταγής, ενώ ταυτόχρονα μέσα από αυτήν μπορεί να ερμηνευτεί και η κοινωνική αντίληψη των κατοίκων των Λευκάρων.

Μια συνταγή η οποία ήταν αποτέλεσμα των κοινωνικών δεδομένων άλλων εποχών, που διατηρήθηκαν μέσα από πολλές δεκαετίες, από γενιά σε γενιά», ανέφερε ο κ.

Σοφοκλέους.

Το κέντημα

Θυμίζουμε, ότι ήδη το λευκαρίτικο κέντημα βρίσκεται στον εν λόγω κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ κι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τυποποίησης και πιστοποίησής του.

«Είναι πλέον έτοιμη η διαδικασία, ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης ή κάτοχος λευκαρίτικου κεντήματος να προχωρήσει στην υπό αναφορά διαδικασία, γεγονός που θα δημιουργήσει μια υπεραξία στα κεντήματα του δήμου μας και παράλληλα θα προστατεύσει τον καταναλωτή», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Πάνω Λευκάρων, ο οποίος πρόσθεσε ότι το πρώτο πιστοποιημένο λευκαρίτικο κέντημα θα παραδοθεί σύντομα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend