Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ίσως μέσα Ιουλίου τουρίστες από Αγγλία – Τα μέτρα στα αεροδρόμια
Ίσως μέσα Ιουλίου τουρίστες από Αγγλία – Τα μέτρα στα αεροδρόμια

Ίσως μέσα Ιουλίου τουρίστες από Αγγλία – Τα μέτρα στα αεροδρόμια

Η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας είναι ένα από τα γρανάζια που θα επανεκκινήσουν για τα καλά την οικονομία του τόπου μας. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των χωρών που παραδοσιακά κρατούν το σκήπτρο του τουρισμού και μέχρι στιγμής βρίσκονται εκτός λίστας συνδεσιμότητας»; Πότε θα ξαναδούμε τουρίστες από Αγγλία και Ρωσία;

Η Brief επικοινώνησε με τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο για τη δική του τοποθέτηση για την λίστα συνδεσιμότητας αλλά και τα μέτρα που θα τηρούνται στα αεροδρόμια. Ταυτόχρονα μιλήσαμε και με τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη ο οποίος μας έδωσε την δική του εικόνα για το πότε θα δούμε τους «παραδοσιακούς» Τουρίστες στην Κύπρο.

Αρχικά ο κ. Καρούσος μας είπε ότι, «θα γίνει επιδημιολογική ανάλυση και για τις 215 χώρες που υπάρχουν, ώστε να έχουμε εικόνα γενικότερα. Όπως μας εξήγησε, δόθηκαν κάποιες προτεραιότητες στο υπουργείο υγείας με τις χώρες που είναι οι πιο σημαντικές για τη συνδεσιμότητα της. «Είναι δεδομένο ότι τις επόμενες μέρες θα προστεθούν και άλλες χώρες στις κατηγορίες», κατέληξε.

 

 

 

Πότε θα έχουμε τουρίστες από τις πιο χώρες που παραδοσιακά τροφοδοτούν την Κύπρο;

Μπορεί να έχει δημοσιευτεί η λίστα με την συνδεσιμότητα των χωρών με την Κύπρο, αλλά αυτό δεν είναι κάτι στατικό μας εξήγησε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, καθώς παρακολουθείται η επιδημιολογική εικόνα των χωρών αυτών αλλά και άλλων που δεν είναι στη λίστα, και αν χρειαστεί θα προστεθούν ή θα αφαιρεθούν ή και θα αλλάξουν κατηγορία.

Όσον αφορά το πότε θα δεχτούμε τουρίστες από τους προορισμούς που θεωρείται σημαντική η συνεισφορά τους στην τουριστική μας βιομηχανία, όπως Αγγλία και Ρωσία και δεν είναι στην λίστα συνδεσιμότητας, ο κ. Καραγιάννης μας είπε ότι «δεν έχουμε εικόνα ακόμα, αλλά οι δικοί μου υπολογισμοί, έτσι όπως βλέπω την καμπύλη τους να φθίνεται, τουλάχιστον για την Αγγλία, βλέπω τα πράγματα να βελτιώνονται αισθητά μέχρι το τέλος του Ιούνη.

Ίσως μέσα Ιουλίου τουρίστες από Αγγλία

Συγκεκριμένα μας είπε ότι από την Αγγλία θα μπορούσαμε να δεχτούμε τουρίστες στα μέσα του Ιούλη παραδείγματος χάριν εάν μέχρι τότε καταγράφουν και εκεί πολύ χαμηλά κρούσματα.

Γιατί θεωρεί επικίνδυνη την Ρωσία

Η Ρωσία, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «επικίνδυνη» γιατί η εικόνα της είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχη οπως μας είπε. Είναι «αναλόγως περιοχής» οι εξάρσεις.

«Ξεκινά από την Ευρώπη και καταλήγει στον Ειρηνικό, άρα λόγω της μεγάλης της έκτασης δεν μπορεί να υπάρξει μια γενική εικόνα αλλά εξαρτάται από ποια περιοχή θα έρθει κάποιος», εξήγησε.

Πότε θα προστίθεται ή θα αφαιρείται χώρα από τους καταλόγους συνδεσιμότητας

Η παρακολούθηση των χωρών και της επιδημιολογικής τους εικόνας γίνεται σχεδόν καθημερινώς, μας είπε ο Δρ. Καραγιάννης.

Η επανεξέταση των κατηγοριών με τις χώρες που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Μεταφορών για συνδεσιμότητα με την Κύπρο παρακολουθείται από την επιδημιολογική ομάδα, ενώ η επικαιροποίηση αν χρειαστεί θα γίνεται ανά εβδομάδα.

Επιπλέον ο κ. Καραγιάννης επισήμανε την ατομική ευθύνη και συνειδητότητα που καλούμαστε να επιδείξουμε, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας. «Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να κρατά κόσμο σε ξενοδοχειακά καταλύματα για την καραντίνα», πρόσθεσε.

Ανησυχία για αφίξεις χωρίς τεστ;

Κληθείς να απαντήσει για το αν υπάρχει ανησυχία για τις χώρες που θα μπορούν να έρθουν χωρίς πιστοποιητικό υγείας δήλωσε ότι δεν είναι ανησυχητική η είσοδος τουριστών χωρίς πιστοποιητικό υγείας από τις χώρες της Α’ κατηγορίας γιατί έχουν ίδια ασφαλή εικόνα με τη δική μας ή και καλύτερη, όπως για παράδειγμα η Σλοβενία που τις τελευταίες 15 ημέρες δεν είχε κάποιο κρούσμα.

Επιπρόσθετα θυμίζουμε ότι έχουν ανακοινωθεί και μέτρα προστασίας που θα εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο.

Τα μέτρα στα αεροδρόμια

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών στην Brief, όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας που θα εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο, είναι τα εξής:

1/ Θερμομετρήσεις: Υπάρχει ήδη ένας αριθμός θερμοκάμερων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τώρα δρομολογείται η τοποθέτηση ακόμα τεσσάρων, δύο στην είσοδο του αεροδρομίου Λάρνακας και αντίστοιχα δύο στην είσοδο του αεροδρομίου της Πάφου».

2/ Χρήση μάσκας: Ακόμη, θα απαγορεύεται η είσοδος στα αεροδρόμια σε όσους δεν ταξιδεύουν, ενώ κρίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

3/ Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο: Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνεται από όσους ταξιδεύουν προς Κύπρο, ενώ και το πιστοποιητικό αρνητικού στον κορωνοϊό θα πρέπει να ανεβάζετε από πριν σε μια ειδική πύλη.

4/ Καραντίνα: Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι επιβάτες που θα έρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στις κατηγορίες Α και Β θα μπαίνουν σε καραντίνα μιας μέρας και τις επόμενες 14 μέρες θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό σε δικό τους χώρο, με δικά τους έξοδα, ενώ θα πληρώνουν και το τεστ.

Ακόμη θυμίζουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση, σε σχέση με τους αφιχθέντες από χθες 25/5 και μέχρι τις 8 Ιουνίου, τα άτομα αυτά θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους, και θα μεταφέρονται σε ξενοδοχείο που θα υποδεικνύει το κράτος μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Στη συνέχεια, εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τα άτομα θα έχουν την επιλογή είτε να μεταφερθούν για περιορισμό στο Eden Resort, Wellness, Rehabilitation Centre, είτε να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, πρόνοια που ακολουθείται για κάθε κρούσμα που εντοπίζεται από όλες τις διαδικασίες και τα προγράμματα και θα παρακολουθούνται από τον Προσωπικό τους Ιατρό. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό για το διάστημα που προβλέπεται σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα άτομα που θεωρούνται, βάσει πρωτοκόλλου, ως στενές επαφές του κρούσματος από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, αυτοί θα παραμένουν σε καραντίνα στα ξενοδοχεία που επιλέγει το Υφυπουργείο Τουρισμού για επιπλέον δύο μέρες και θα υποβάλλονται εκ νέου σε εργαστηριακή εξέταση για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν νοσήσει από την επαφή που είχαν με τα κρούσματα κατά τη διάρκεια του επαναπατρισμού τους. Εάν και στη 2η εξέταση έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, θα επιστρέφουν στο σπίτι τους για να ολοκληρώσουν την περίοδο των 14 ημερών, ακολουθώντας το πρωτόκολλο για αυτοπεριορισμό.

Οι χώρες από όπου θα επιτρέπονται τουρίστες αρχικά

Θυμίζουμε ότι, η ομάδα ειδικών επιστημόνων αξιολογώντας την επιδημιολογική τους εικόνα, κατάρτισε δύο κατηγορίες χωρών, με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου.

Η Α’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία

Η Β’ κατηγορία περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

Στην Α’ Φάση, δηλαδή από τις 9 μέχρι τις 19 Ιουνίου, για τους επιβάτες και από τις δύο κατηγορίες χωρών θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Κατά τη Β’ Φάση, η οποία ξεκινά 20 Ιουνίου, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.

Ωστόσο, για τους επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα ισχύει ότι ίσχυσε για όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη φάση. Δηλαδή, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα,. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Πηγή: Brief

Send this to a friend