Ειδικοί για σχολεία: Eνθαρρυντικά αλλά ασαφή τα δεδομένα
Η ταυτόχρονη επιστροφή δεκάδων χιλιάδων μαθητών στις σχολικές αίθουσες προβληματίζει γενικά την επιστημονική κοινότητα στην Κύπρο, ειδκά σε ό,τι αφορά τις μικρές ηλικίες, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς διερωτώνται για το κατά πόσον θα εξυπηρετήσει σε κάτι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία για λίγες μόνο ημέρες, τη στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν ενθαρρυντικά μεν, ασαφή δε.
Η τοποθέτηση του επιδημιολόγου Μιχάλη Βωνιάτη ήταν χθες αρκετά έντονη. «Tο ερώτημα είναι αν χρειάζεται να γίνει όλη αυτή η ιστορία και οι διαδικασίες για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία για 10-12 ημέρες, χωρίς να είμαστε ακόμα 100% βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων». Θα μπορούσαν, είπε, «να επιστρέψουν στα σχολεία τα παιδιά που υπάρχει λόγος να επιστρέψουν. Για παράδειγμα τα παιδιά τα οποία από την επόμενη σχολική χρονιά θα αλλάξουν βαθμίδα εκπαίδευσης όπως τα παιδιά της έκτης Δημοτικού ή της Γ’ Γυμνασίου, ώστε να προετοιμαστούν, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο για αυτά τα παιδιά». Ωστόσο, «τουλάχιστον για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, όπου δεν μπορεί να διασφαλιστεί και η τήρηση των μέτρων διερωτώμαι εάν υπάρχει λόγος να γίνει αυτή η ιστορία».
Σύμφωνα με τον κ. Βωνιάτη «αυτό που λέμε ότι τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν στην τήρηση των μέτρων για αυτό θα ήταν καλό να επιστρέψουν τώρα στα σχολεία, επίσης μάλλον δεν το βλέπω σκόπιμο. Τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν τον Σεπτέμβριο. Στην Κύπρο, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν παρουσιάζονται τον Σεπτέμβριο αλλά περί τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου με βάση τις θερμοκρασίες που έχουμε».
Τα δεδομένα, που σήμερα υπάρχουν, εξήγησε, «δεν μας δίνουν 100% την εικόνα. Δηλαδή, αναμέναμε μέχρι τώρα να είχαμε μηδενικά κρούσματα και δεν έχουμε καταγράψει ακόμα μηδενικά κρούσματα. Αυτό μας δείχνει ότι έχουμε ακόμα εστίες μετάδοσης σε κάποιες ομάδες, άρα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων πριν ληφθούν αποφάσεις. Αν είχαμε φθάσει σε μηδενικά κρούσματα, τότε θα ήταν πιο εύκολο να πούμε, ναι τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία».
Η μαζική επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες ανησυχεί και τους παιδίατρους. Ο παιδίατρος και μέλος του συμβουλίου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «το καθολικό άνοιγμα των σχολείων είναι γεγονός ότι μας προκαλεί ανησυχία, κυρίως όσον αφορά τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς όπου είναι δύσκολη η συμμόρφωση και η πειθαρχία των μικρών παιδιών». Εάν βεβαίως, πρόσθεσε, «τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα κατά γράμμα, ίσως είναι μικρός ο κίνδυνος. Από την άλλη, όμως, είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο μεταβατικό στάδιο που ακριβώς τώρα θα αρχίσει να φαίνεται η επίπτωση της πρώτης φάσης των χαλαρώσεων. Από την άλλη εβδομάδα επομένως, θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα. Εμείς λέμε υπομονή και να παρακολουθούμε σωστά τι συμβαίνει».
Από τη στιγμή, πρόσθεσε, «που υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το σενάριο να παρατείνουμε τον χρόνο που πρέπει να μείνουν κλειστές κάποιες σχολικές μονάδες, όπως είναι τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί». Πρέπει, είπε καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης, «να περιμένουμε για να μπορούμε να τοποθετηθούμε σωστά, διότι τώρα η οποιαδήποτε τοποθέτηση θα ήταν ανεύθυνη».
Τα δεδομένα δίνουν το πράσινο φως για τις επόμενες χαλαρώσεις
Πεπεισμένοι ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στην Κύπρο βρίσκεται κάτω από το 1 είναι οι επιστήμονες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Στις δύο από τις τρεις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του δείκτη αυτού, το αποτέλεσμα είναι 0,70 και 0,71. Στην τρίτη μέθοδο, ο δείκτης παρουσιάζεται λίγο πάνω από το 1 και συγκεκριμένα στο 1,42, αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία.
Μάλιστα, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων ο καθηγητής Γεώργιος Νικολόπουλος, τα στοιχεία όπως αυτά καταγράφονται μέχρι σήμερα μάς δίνουν το πράσινο φως, εκτός απροόπτου βεβαίως, να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση των χαλαρώσεων. «Η πρώτη φάση των χαλαρώσεων βεβαίως ολοκληρώνεται την Κυριακή, αλλά δεν έχουμε ενδείξεις που να μας δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε κάποια ανατροπή».
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, είπε ο καθηγητής, «είναι και οι ενδείξεις που έχουμε από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αφού δεν έχουμε εισαγωγές και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ τώρα είναι μόλις τρεις». «Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εβδομάδα, βέβαια σε πανδημίες ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις τι θα γίνει, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε κάτι σημαντικό». Τόνισε ωστόσο ότι «το γεγονός ότι καταστείλαμε την επιδημία δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν μικρές εστίες μετάδοσης του ιού».
Κατά τη χθεσινή ημέρα ανακοινώθηκαν δύο μόνο κρούσματα, εγχώριας μετάδοσης.
Μέχρι την 12η Μαΐου 2020, έχουν αναφερθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία 904 περιπτώσεις COVID-19 και 23 θάνατοι (θνητότητα επί των διαγνωσμένων περιπτώσεων COVID-19: 2,5%).