Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Υφ. Έρευνας: Ο κορωνοϊός κατάρα και ευλογία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Υφ. Έρευνας: Ο κορωνοϊός κατάρα και ευλογία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Υφ. Έρευνας: Ο κορωνοϊός κατάρα και ευλογία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ως κατάρα και ταυτόχρονα ευλογία ενήργησε η πανδημία του κορωνοϊού στην Κύπρο αναγκάζοντας τις αρχές να κινηθούν σε πρωτόγνωρα για τα κυπριακά δεδομένα χρονοδιαγράμματα στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος.

Σε τηλεδιάσκεψη με το Επιμελητήριο Νέων ΕΒΕ Λευκωσίας (JCI-Junior Chamber International Cyprus) –με θέμα: «Η κρίση της πανδημίας ως αφετηρία για ψηφιακό μετασχηματισμό», ο κ. Κόκκινος είπε πως η πανδημία είναι κατάρα αλλά ταυτόχρονα είχε θετικό πρόσημο αφού υποχρέωσε τις αρχές να κάνουν πράγματα τα οποία χωρίς την πανδημία θα χρειάζονταν πολύ χρόνο να γίνονταν.

«Ήρθε δηλαδή ο Covid-19 σαν ένας καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η καινοτομία δεν γίνεται με τίτλους αλλά από αναγκαιότητα», τόνισε ο κ. Κόκκινος.

 

 

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, η κρίση οδήγησε στη επικέντρωση σε «μικρά σπριντ» αντί στην εστίαση στα μεγαλύτερα έργα.

«Αφήσαμε (τα μεγάλα έργα) να τρέχουν και ταυτόχρονα μέσα από μια πιο ευέλικτη προσέγγιση με μικρά σπριντ κάναμε μικρά μικρά βήματα τα οποία να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας, οι οποίες ναι μεν προέκυψαν από τον κορωνοϊό αλλά θα μείνουν στη ζωή μας και μετά την πανδημία, όπως τηλεεργασία, τηλεκπαίδευση και την ηλεκτρονική επικοινωνία του πολίτη με το κράτος», είπε.

Αναφέρθηκε για παράδειγμα στο στήσιμο της πλατφόρμας του Υπουργείου Εργασίας για τη καταβολή των επιδομάτων στους εργαζόμενους. «Σχεδιάσαμε σύστημα μέσα σε δύο εβδομάδες, ήταν κάτι το πρωτάκουστο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, αν αυτό γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο, κάποιος έπρεπε να συμπληρώσει μια φόρμα με τους δικαιούχους αν είναι 200.000, η φόρμα να εξεταστεί και μετά να γίνει η πληρωμή, θα χρειαζόταν δέκα μήνες.

«Πήγαμε με ένα ανορθόδοξο τρόπο, κάναμε το σύστημα και υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και πληρώθηκαν περίπου 140.0000 μέσα στο Πάσχα και για κάποιους τους οποίους για κάποιον λόγο το σύστημα δεν τους δεχόταν, τους πήραμε 5.000 με 10.0000 τη φορά για να δούμε πώς θα πληρωθούν», είπε.

«Παιδί της πανδημίας», και η ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Σε ερώτηση για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, ο κ. Κόκκινος είπε πως η επιτάχυνση του έργου είναι παιδί της πανδημίας.

Λέγοντας ότι το όνειρο της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης είναι όνειρο που ξεκίνησε πριν 15 χρόνια, ο κ. Κόκκινος σημείωσε πως μετά από ακυρώσεις δύο προκηρύξεων το 2012 και το 2015 για συμβούλους, ο τελευταίος διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2017 για ένα έργο των €15 περίπου εκατομμυρίων και η αξιολόγηση των προσφορών θα χρειαστεί άλλο ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί. «Αυτό δείχνει την αναποτελεσματικότητα μας να είμαστε γρήγοροι στις διαδικασίες», συμπλήρωσε ο Υφυπουργός.

Έτσι, αποφασίστηκε να αφεθεί το έργο να τρέχει υλοποιώντας ταυτόχρονα ένα τμήμα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, ήτοι, την ηλεκτρονική καταχώρηση των υποθέσεων, τις εφέσεις, τις πληρωμές ακόμη και κάποιου είδους ακροάσεις μέσα τηλεδιασκέψεις και να αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο, είπε, προσθέτοντας πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης είδε αυτό τον σχεδιασμό με μεγάλη χαρά.

«Αυτή τη στιγμή πάμε να σχεδιάζουμε ένα μικρό έργο που θα μας ζήσει 3 χρόνια και θα το εφαρμόσουμε στο μεγάλο έργο της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης», είπε, για σημειώσει ωστόσο ότι το έργο δεν είναι εύκολο, αφού υψηλή περιπλοκότητα και υψηλή αξία.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, η προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης ψηλά βρίσκεται στον κατάλογο με τις 160 προτεραιότητες στο πλαίσιο της προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού, στον οποίο περιλαμβάνονται οι διαδικτυακές υπηρεσίες στο Τμήμα Πολεοδομίας, το Κτηματολόγιο, η ηλεκτρονική κατάταξη νεοσυλλέκτων και η ηλεκτρονική εγγραφή των μαθητών.

«Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη είναι ψηλά. Ελπίζουμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό το έργο στο νομικό κόσμο», είπε ο Υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν είναι εύκολο έργο, αλλά έχει υψηλή περιπλοκότητα και υψηλή αξία», ελπίζουμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό το έργο στο νομικό κόσμο».

Θεσμοθέτηση της τηλεεργασίας για τη δημόσια υπηρεσία

Παράλληλα, ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνάντηση που είχε μαζί του τη θεσμοθέτηση της τηλεεργασίας στο δημόσιο τομέα. «Είναι πρωτόγονο ο δημόσιος υπάλληλος να πάει στο γραφείο το πρωί για να κτυπήσει την κάρτα και να την ξανακτυπήσει στις 14:30 το πρωί για να πληρωθεί ακριβώς όπως γράφει η κάρτα, λες και είναι εργοστάσιο».

«Γιατί να μην μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος ή ο ιδιωτικός να εργαστεί από το σπίτι του αν χρειαστεί; Να του δώσεις το σύστημα, τις υποδομές, το νομικό πλαίσιο και το σύστημα διακυβέρνησης», κατέληξε.

Send this to a friend