Ξενοδοχεία καραντίνας και για τουρίστες…
Η ξενοδοχειακή και γενικότερα η τουριστική βιομηχανία θα τρέξει σε άλλους ρυθμούς φέτος και θα κληθεί να τηρήσει αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας. Ο συχνός εξαερισμός εσωτερικών χώρων, η διαθεσιμότητα αντισηπτικού, μασκών και γαντιών σε περίοπτους χώρους, αλλά και η υποχρεωτική χρήση μασκών και γαντιών από το προσωπικό είναι ο κοινός παρονομαστής.
Με στόχο στα μέσα Μαΐου να εκδοθεί το «πρωτόκολλο επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας», το Υφυπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται διάφορες σκέψεις και σενάρια. Σύμφωνα με το προσχέδιο του πρωτοκόλλου που εξασφάλισε ο «Φ», δεδομένη θεωρείται η επιβολή κανόνων στη λειτουργία των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των αυτοκινήτων ενοικίασης, ενώ θα προωθηθούν ρυθμίσεις και για επιμέρους θέματα. Για παράδειγμα, πόσος κόσμος θα επιτρέπεται στις πισίνες, πώς θα λειτουργούν οι μπουφέδες πρωινού και γευμάτων, ποιες θα είναι οι αποστάσεις στις παραλίες και στα τουριστικά λεωφορεία.
Μια άλλη σκέψη που έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι τα «ξενοδοχεία καραντίνας». Δοκιμάστηκε πετυχημένα με τη φιλοξενία των επαναπατρισθέντων ο θεσμός των ξενοδοχείων καραντίνας, γι’ αυτό και το Υφυπουργείο Τουρισμού προσανατολίζεται στην επέκταση αυτού του θεσμού. Ουσιαστικά, πρόκειται για ξενοδοχεία φιλοξενίας τυχόν ασθενούντων τουριστών από κορωνοϊό, οι οποίοι δεν χρήζουν νοσηλείας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να απομονωθούν οι νοσούντες τουρίστες στα συγκεκριμένα δωμάτια μπαίνοντας σε καραντίνα. Για όλο το διάστημα της καραντίνας οι τουρίστες δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τα δωμάτια. Σημειώνεται ότι κάθε άτομο θα πρέπει να διαμένει σε ξεχωριστό δωμάτιο με εσωτερική ατομική τουαλέτα εξοπλισμένη με υγρό σαπούνι και νερό, ενώ θα τους προσφέρεται πακέτο που να περιλαμβάνει όλα τα γεύματα της ημέρας.
Για τη λειτουργία των συγκεκριμένων ξενοδοχείων το Υφυπουργείο Τουρισμού διατίθεται να αναλάβει και τα έξοδα μίσθωσης των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το υφυπουργείο πρόκειται να βγει σε προσφορές, όπως έκανε και το προηγούμενο διάστημα που κάλυψε τα έξοδα διαμονής και διατροφής των επαναπατρισθέντων.
Προς το παρόν δεν έχουν βγει περισσότερες πληροφορίες προς τα έξω σχετικά με το πόσα ξενοδοχεία θα δεσμευτούν και πώς θα λειτουργούν ή πώς θα αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες. Διότι αν ένα ξενοδοχείο είναι κλειστό, θα χρειαστεί να του πληρώσει κάποιος τα λειτουργικά του έξοδα, ώστε να παραμείνει ανοιχτό χωρίς πελάτες και να αναμένει τα τυχόν κρούσματα.
Είναι πολλά τα άγνωστα δεδομένα και όσο κυλούν οι μέρες θα ξεκαθαριστεί τι θα γίνει και με την επανέναρξη των πτήσεων και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα απαιτούνται. Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης ανέφερε ότι «εάν απαιτούνται τα τεστ κορωνοϊού, τότε μειώνονται οι πιθανότητες να έρθουν ασθενείς ανεξέλεγκτα στην Κύπρο. Εάν όμως επιτρέπονται ελεύθερα οι μετακινήσεις με τη θερμομέτρηση, τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα». Ο κ. Βαβλίτης τονίζει ότι θα πρέπει να απαιτούνται τα τεστ κορωνοϊού προτού έρθουν οι τουρίστες στη χώρα.
Άγνωστος παράγοντας είναι επίσης και οι επαναπατρισμοί. Εάν δηλαδή θα συνεχίσουν οι επαναπατρισθέντες να διαμένουν για δύο βδομάδες καραντίνα σε ξενοδοχεία, τότε τα ξενοδοχεία της καραντίνας θα είναι περισσότερα.
Υπενθυμίζεται ότι έχει συσταθεί Διυπουργική Επιτροπή η οποία θα εξετάσει τον χρόνο για το ρεαλιστικό άνοιγμα των αεροδρομίων και των πτήσεων, τα κριτήρια επιλογής των χωρών με τις οποίες θα αποκατασταθεί καταρχήν η συνδεσιμότητα και με ποιο τρόπο, τις διαδικασίες και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζονται από τους φορείς που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια, στις αεροπορικές εταιρείες και στους επιβάτες και με ποια κριτήρια θα επιτρέπονται επιβάτες στις πτήσεις.
Πηγή: philenews