Ο Δρ. Α.Χ”Παναγής μας μιλά για το άνοιγμα των σχολείων,το σύνδρομο Kawasaki και τον Covid-19
Δηλώσεις με αρκετό ενδιαφέρον παραχώρησε αποκλειστικά στο Larnakaonline ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λάρνακας αλλά και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παιδιατρικής, Δρ. Αδάμος Χατζήπαναγη.
Μας μίλησε για την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, αν θεωρείτε επικίνδυνη αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης και την σχέση συνδρόμου Kawasaki με τον Covid-19.
Ποια είναι η γνώμη σας για το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων; Θεωρείτε ότι είναι βεβιασμένη μία τέτοια εξέλιξη και ελλοχεύει κινδύνους;
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να δώσει κάποιος απάντηση σε αυτό, γιατί δεν υπάρχουν προηγούμενα παραδείγματα τα οποία μπορεί κάποιος να δει. Είναι πολύ πολύπλοκη η απόφαση γιατί θα ανοίξεις την εκπαίδευση. Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες αυτοί. Προσωπικά δεν νομίζω ότι ελλοχεύουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι, φθάνει οι άνθρωποι να τηρήσουν τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής κάτι που έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές. Η θερμοκρασία και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι υπέρ μας. Φαίνεται ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία, μειώνεται η μεταδοτικότητα του ιού, οπόταν πιστεύω δεν θα έχουμε πρόβλημα με την έναρξη των σχολείων».
Άρα θεωρείτε ασφαλή την εκ περιτροπής επιστροφής φοίτησης των παιδιών;
«Αυτό μπορώ να προβλέψω, χωρίς να μπορώ να το πω με απόλυτη ασφάλεια. Το λέω με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα στα χέρια μας».
Είναι εφικτό τα παιδιά να μπορέσουν να μάθουν να ακολουθούν πιστά τα μέτρα ατομικής υγιεινής στα σχολεία; Μιλάμε για μικρά παιδιά και νηπιαγωγεία.
«Τα παιδιά του δημοτικού σίγουρα μπορούν, όπως και των Γυμνασίων και του Λυκείου. Τα παιδιά των νηπιαγωγείων χρειάζονται ιδιαίτερη επιτήρηση από τους νηπιαγωγούς και ευκαιρία να μάθουν τα μωρά να ακολουθούν τους ατομικούς κανόνες υγιεινής από πολύ μικρή ηλικία. Θα δοθούν οδηγίες στους νηπιαγωγούς για το τι μέτρα πρέπει να λάβουν για να μειώσουν τη μεταδοτικότητα του ιού».
Η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα είπε ότι δεν ήταν στο άμεσο πλάνο το άνοιγμα των όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση και δεν ήταν δική τους εισήγηση. Τι μπορεί να άλλαξε;
«Φαίνεται ότι μέσα στην ίδια την επιστημονική επιτροπή, χωρίς να είμαι σίγουρος γιατί δεν είμαι μέλος, αλλά από τα δημοσιεύματα που έχω δει και τις δηλώσεις διαφόρων μελών της επιτροπής, υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις.
Πιθανότατα η Κυβέρνηση βασιζόμενη στη γνώμη κάποιων μελών της συμβουλευτικής επιτροπής και τις πιέσεις που δέχεται για έναρξη, πήρε αυτή την απόφαση. Δεν είναι εύκολο για κάποιον να κριτικάρει και να πει δεν ήταν σωστή απόφαση. Το μέλλον θα δείξει. Πρέπει να υπακούσουμε στις οδηγίες αυτών που κυβερνούν και από τη δική μας πλευρά να λάβει ο καθένας τα μέτρα του για την ατομική υγιεινή και να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού».
Είπατε προηγουμένως ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας τα κρούσματα μειώνονται και φεύγει ο ιός. Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει μετά το καλοκαίρι στα επίπεδα που το ζήσαμε αυτή την εποχή;
«Αυτό δεν το ξέρει κανένας. Είναι λίγο δύσκολο να φύγει ο ιός. Θα υπάρχει στην κοινότητα, θα υπάρχουν κρούσματα αραιά και που και αν ακολουθήσει το δρόμο των άλλων λοιμώξεων που έχουν έξαρση μέχρι τον επόμενο χειμώνα θα έχουμε ξανά έξαρση της ιογενούς λοίμωξης. Εύχομαι να είναι καλύτερα τα πράγματα γιατί μέχρι τότε θα έχουμε μάθει περισσότερα πράγματα και μακάρι να έχουμε κάποιο φάρμακο ή κάποιο εμβόλιο για να το αντιμετωπίσουμε αν και είναι πάρα πολύ νωρίς».
Πως συνδέεται το σύνδρομο Kawasaki με τον Covid-19 στα Παιδιά; Πόσο επικίνδυνο είναι για τα παιδιά;
«Το σύνδρομο Kawasaki δεν είναι ένα τόσο σπάνιο σύνδρομο, να σας το θέσω με αυτό τον τρόπο. Έχουμε αρκετά περιστατικά την χρονιά. Το σύνδρομο Kawasaki μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές, όπως για παράδειγμα επιπλοκή στα στεφανιαία αγγεία που είναι και η πιο σοβαρή, στα αγγεία δηλαδή που αιματώνουν την καρδία. Ευτυχώς σπάνια γίνονται τέτοιου είδους επιπλοκές. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του συνδρόμου Kawasaki. Υπάρχει ένα φάρμακο η γ-σφαιρίνη που χορηγείται σε συνδυασμό με την ασπιρίνη. Το σύνδρομο Kawasaki ουσιαστικά ονομάζεται έτσι γιατί δεν γνωρίζουμε την αιτία του. Σε διάφορες πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη έχουν αυτή την περίοδο παρατηρηθεί πάρα πολλά περιστατικά Kawasaki και κάποια με θετικό τον κορωνοϊό, πιθανολογείται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει το Kawasaki. Όλα αυτά προς το παρόν δεν έχουν τεκμηριωθεί με ασφάλεια αλλά ακόμα και να προκαλεί σύνδρομο Kawasaki ή ακόμη και αυτό που ονομάζουμε Kawasaki like, δηλαδή ότι μοιάζει με το σύνδρομο Kawasaki τα περιστατικά αντιμετωπίζονται και συνήθως τα παιδιά αυτά ξεπερνούν το πρόβλημα».
Μέχρι ποιές ηλικίες μπορούν τα παιδιά να προσβληθούν από το σύνδρομο Kawasaki;
«Οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως είναι μικρές ηλικίες από δυο μέχρι έξι χρόνων. Αλλά το βλέπουμε και σε πιο μικρές ηλικίες».