Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Υφ. Έρευνας: Η ηλεκτρονική υπογραφή και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Υφ. Έρευνας: Η ηλεκτρονική υπογραφή και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υφ. Έρευνας: Η ηλεκτρονική υπογραφή και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

«Ορόσημο στην πορεία εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αποτελεί το έργο των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, μία μεταρρύθμιση νευραλγικής σημασίας, με άμεσα και πολυδιάστατα οφέλη για το κράτος, την οικονομία και την κοινωνία. Πέραν της εξοικονόμησης πόρων, της απλοποίησης διαδικασιών και της αύξησης της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, επιτυγχάνεται πρωτίστως η αύξηση της ταχύτητας και η βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης που παρέχεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις», όπως αναφέρει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σε ανακοίνωσή του.

Το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων προνοεί την χρήση δύο πιστοποιητικών:
(α) ηλεκτρονικής ταυτοποίησης για σκοπούς πρόσβασης σε πληροφοριακά συστήματα και
(β) εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, με την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή. Με την υλοποίηση του έργου, θα μπορούν να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά -χωρίς φυσική παρουσία- εργασίες και συναλλαγές από κρατικές υπηρεσίες, όπως υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών καθώς και άλλες τραπεζικές, επιχειρηματικές ή και ιδιωτικής φύσεως συναλλαγές, εντός και εκτός συνόρων, με ευκολία, ευελιξία και ασφάλεια. Η έκδοση των πιστοποιητικών θα γίνεται από Εγκεκριμένους Παρόχους Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης.

Στο παρόν στάδιο προωθείται η εφαρμογή χρήσης της εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, με διάρκεια ενός έτους. Το ολοκληρωμένο έργο αναμένεται να εφαρμοστεί περί τα τέλη του χρόνου, με τη θέσπιση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων, οπόταν και θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών η ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα, με διάρκεια 3 χρόνια και με δικαίωμα ανανέωσης.

 

 

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου, η Κυβέρνηση, μέσω του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, προχώρησε σήμερα στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών για τη διευκόλυνση και διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και παροχή υπηρεσιών στον τραπεζικό τομέα. Ο τραπεζικός τομέας μετά την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου προχωρεί σε σχεδιασμό αξιοποίησης των νέων εργαλείων και μάλιστα στο εγγύς μέλλον.

Αναφερόμενος στην από κοινού υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος σημείωσε, «η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, ανοίγει τον δρόμο για ευρεία χρήση του ισχυρού αυτού εργαλείου, καταλύτη στην πορεία εκσυγχρονισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, που απώτερο σκοπό έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Κύπριου πολίτη. Τραπεζικές συναλλαγές, επιχειρηματικές ή και ιδιωτικές συμφωνίες, αλλά κυρίως, οι συναλλαγές του πολίτη με το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών θα μπορούν σύντομα να διεκπεραιώνονται, με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας, από όπου και αν βρίσκεται κανείς. Ειδικότερα σε μία εποχή όπου η ανάγκη για μείωση της φυσικής παρουσίας θεωρείται πλέον προϋπόθεση για διαφύλαξη της υγείας των πολιτών».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, κ. Μιχάλης Καμμάς, ανέφερε, «ο τραπεζικός τομέας είναι αφοσιωμένος τόσο στην ευρύτερη παροχή χρηματοοικονομικής γνώσης και αξιοποίησης της τεχνολογίας, μέσω δράσεων αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όσο και στην ενίσχυση της χρήσης εναλλακτικών καναλιών διεκπεραίωσης συναλλαγών και εξασφάλισης υπηρεσιών κυρίως μέσω της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών στα πλαίσια του Εποπτικού και νομοθετικού πλαισίου. Η ηλεκτρονική υπογραφή και ηλεκτρονική ταυτότητα θα διευρύνουν τις προοπτικές της ψηφιοποίησης στη χώρα μας, καθιστώντας πιο άμεσες και εύκολες τις συναλλαγές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως και στις τράπεζες».

Μέσω της υλοποίησης τέτοιων κρίσιμων έργων υποδομής, αλλά και μέσω αποτελεσματικών συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα, δρομολογούνται με σταθερά βήματα οι σχεδιασμοί για πλήρη υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής της Πολιτείας, που, με τη σειρά της, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους και μίας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, με το πέρας της υπογραφής του Μνημονίου δήλωσε:

«Σήμερα είναι μία σημαδιακή μέρα, μια σημαντική μέρα για τη μετάβασή μας στην ψηφιακή οικονομία και τη ψηφιακή κοινωνία. Δίνουμε στον πολίτη και στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μπορούν να υπογράψουν ηλεκτρονικά, να κάνουν τις συναλλαγές τους χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν για φυσική συνάντηση είτε σε τμήματα του δημοσίου είτε και επιχειρήσεις μεταξύ τους. Και χωρίς και την ανάγκη μαρτύρων αφού η ηλεκτρονική υπογραφή είναι μία μονοσήμαντη πράξη η οποία είναι κατοχυρωμένη νομικά και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πούμε ότι κάναμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα στην ψηφιακή οικονομία. Θέλω να πιστεύω ότι η κυπριακή κοινωνία, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις θα αγκαλιάσουν αυτό το πολυαναμενόμενο στοιχείο της ηλεκτρονικής ταυτότητας, που είναι η ηλεκτρονική υπογραφή, και ευελπιστώ ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου όσο και οι πράξεις που θα γίνονται μεταξύ ιδιωτών, θα γίνονται κατά το μεγαλύτερο τους μέρος, εάν είναι δυνατόν, ηλεκτρονικά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Τραπεζών, και τις τράπεζες γενικότερα και τη JCC, γι’ αυτή τη συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει. Είμαστε σίγουροι ότι μαζί θα πάμε μπροστά. Ευχαριστώ πολύ.

Ακολούθως, σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου και Ψηφιακός Πρωταθλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέλιος Χειμώνας, ανέφερε πως: «η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για τη μετάβασή μας στον ψηφιακό κόσμο. Η συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τον Σύνδεσμο Τραπεζών ανοίγει το δρόμο, πιστεύω, για την επιτυχή διείσδυση της ηλεκτρονικής υπογραφής στην οικονομία μας. Η ηλεκτρονική υπογραφή αναμένεται ότι θα εξαλείψει πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες αφού και διασφαλίζει την αυθεντικότητα των εγγράφων που υπογράφονται ηλεκτρονικά, και πιστοποιεί ποιος υπογράφει αυτό το έγγραφο».

Send this to a friend