Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Εξαναγκάζουν γονείς σε χρήση άδειας
Εξαναγκάζουν γονείς σε χρήση άδειας

Εξαναγκάζουν γονείς σε χρήση άδειας

Σε καταγγελίες τόσο στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και στην Επίτροπο για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού προτίθεται να προβεί σήμερα η Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ. Εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της για την παραχώρηση του επιδόματος Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών αποκλειστικά σε εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα, όταν δεν είναι εφικτή η εργασία από το σπίτι. Η συντεχνία διαφωνεί επίσης με τον εξαναγκασμό, όπως λέει, των εργαζόμενων γονέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να υποβάλουν αίτηση για χρήση της άδειας ανάπαυσης που έχουν σε πίστη τους, όταν δεν είναι εφικτή η εργασία από το σπίτι.

«Ένεκα της προδηλότητας του παράνομου χαρακτήρα των ρυθμίσεων, η Συντεχνία προτρέπει τα μέλη της να μην κάνουν χρήση της άδειας ανάπαυσης που έχουν σε πίστη τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Το Κράτος, ως εργοδότης, οφείλει να εξεύρει τρόπο επίλυσης του ζητήματος, όπως έπραξε και στην περίπτωση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να πλήττει δικαιώματα των εργαζομένων του, προστίθεται.

«Οι πιο πάνω ρυθμίσεις είναι άδικες και αντισυνταγματικές, γιατί εκχωρούν ένα δικαίωμα σε μία κατηγορία εργαζομένων και το αποστερούν από άλλη κατηγορία εργαζομένων με όμοια ουσιώδη χαρακτηριστικά (επίσης φορολογουμένων πολιτών της Δημοκρατίας), θέτοντάς την σε δυσμενέστερη μοίρα, χωρίς να υπάρχει ουσιώδης λόγος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

 

Προστίθεται ότι η ρύθμιση για χρήση της άδειας ανάπαυσης αντίκειται στις ισχύουσες ρυθμίσεις για την παραχώρηση άδειας ανάπαυσης, βάσει των οποίων δεν είναι επιτρεπτός ο οποιοσδήποτε εξαναγκασμός εργαζομένου για υποβολή αίτησης για άδεια ανάπαυσης.

«Πέραν τούτου, είναι εξωφρενικό/παράλογο να εξαναγκάζεται οποιοσδήποτε άνθρωπος να κάνει χρήση δικαιώματός του, ωσάν να είναι υποχρέωση και όχι δικαίωμα» συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με τη συντεχνία, η άδεια ανάπαυσης εργαζομένων κατοχυρώνεται σε αριθμό νομοθετημάτων για σκοπούς προστασίας αυτών από σωματική και ψυχολογική κόπωση. Εάν ο εργαζόμενος εξαναγκασθεί να κάνει χρήση της άδειας ανάπαυσης που έχει σε πίστη του, για σκοπούς φροντίδας των τέκνων του, τότε, ουσιαστικά, θα αφεθεί απροστάτευτος, για το υπόλοιπο του ημερολογιακού έτους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Send this to a friend