Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ανεβάζει ρολά το παζάρι, επιστρέφουν χιλιάδες εργαζόμενοι
Ανεβάζει ρολά το παζάρι, επιστρέφουν χιλιάδες εργαζόμενοι

Ανεβάζει ρολά το παζάρι, επιστρέφουν χιλιάδες εργαζόμενοι

Στις νέες συνήθειες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού μπαίνει από σήμερα η Κύπρος έπειτα από περίπου πενήντα ημέρες αυστηρού περιορισμού λόγω των έκτακτων μέτρων που είχαν εξαγγελθεί στις 15 Μαρτίου. Ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid-19 έχει περιοριστεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες και η πολιτική ηγεσία να έχει ανάψει το πράσινο φως στο πρώτο μικρό βήμα επιστροφής στην προ-κορωνοϊό εποχή. Αν όλα πάνε καλά και ο κορωνοϊός παραμείνει σε έλεγχο τότε θα μπούμε στο δεύτερο επίπεδο των μέτρων από τις 21 Μαΐου αν όχι θα επιστρέψουμε στην αρχή.

Σε γενικές γραμμές περίπου 70.000 εργαζόμενοι αναμένεται να επιστρέψουν στις εργασίες τους και περίπου 18.000 επιχειρήσεις να ανεβάσουν ρολά. Μόνο ο τομέας των κατασκευών έχει 8.438 επιχειρήσεις και 30.187 εργαζόμενους ενώ στο λιανικό εμπόριο εκτός από το εμπόριο οχημάτων υπάρχουν 9.438 επιχειρήσεις που απασχολούν 38.303 εργαζόμενους.

Η αρχή γίνεται σήμερα με το άνοιγμα των παρακάτω επιχειρήσεων:
-Κατασκευαστικός τομέας και όλες οι παρεμφερείς οικονομικές δραστηριότητες
– Λιανικό εμπόριο – επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων εκτός από εκείνα
που στεγάζονται εντός εμπορικών κέντρων/πολυκαταστημάτων
-Λαϊκές αγορές, πλανοδιοπώληση, παζαράκια
-Στάθμευση κρουαζιερόπλοιων για ανεφοδιασμό (χωρίς αποβίβαση επιβατών
ή αντικατάσταση πληρωμάτων).
-Αντικατάσταση πληρωμάτων για εμπορικά σκάφη και η μετακίνηση ιδιωτικών
σκαφών σε αδειοδοτημένους χώρους, για σκοπούς ελλιμενισμού, συντήρησης
και επισκευών
-Διεξαγωγή προγραμματισμένων εγχειρήσεων, βάσει οροφών που θα καθορίσει το
Υπουργείο Υγείας
-Οδοντιατρικά Κέντρα/Ιατρεία (όσα παραμένουν κλειστά μετά από το Διάταγμα της
23ης Απριλίου)
-Χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο για αθλητές και
αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής
Ολυμπιακής Επιτροπής, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων
κλειστών συναφών υποδομών.
-Προπονήσεις για ομαδικά αθλήματα μόνο σε ανοικτούς χώρους, χωρίς τη χρήση
αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών (από 18 Μαΐου)
-Τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία
-Πλήρης λειτουργία πλυντηρίων αυτοκινήτων
-Αναθεώρηση οδηγιών για δημόσιες μεταφορές (πληρότητα μέχρι 50%)
– Πλήρης λειτουργία Δημόσιας Υπηρεσίας και ευρύτερου δημόσιου τομέα

 

 

Eκπαίδευση
Λύκεια: μόνο τελειόφοιτοι των δημόσιων (3η Λυκείου) και των ιδιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης (από 11 Μαΐου). Για όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Νοείται ότι, μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων θα συνεχίσει η τελεκπαίδευση.

Μέτρα διακίνησης
*3 SMS την ημέρα
* Eπιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους όχι περισσότερων των δύο ατόμων μαζί (περπάτημα, τένις, ερασιτεχνικό ψάρεμα, κολύμβηση στη θάλασσα και όχι σε δημόσια ή ιδιωτικά κολυμβητήρια, ποδηλασία, κτλ) και θα είναι ανοιχτοί πεζόδρομοι και πεζόδρομοι εντός πάρκων, μόνο για σκοπούς ατομικής άσκησης και όχι περισσότερων των δύο ατόμων κατά περίπτωση, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Εξαιρείται από τον εν λόγω περιορισμό η παρουσία τωνανήλικων τέκνων γονέων που ασκούνται.
* Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 10 μ.μ. μέχρι 6 π.μ.
* Επιτρέπεται από τις 4ης Μαΐου η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων.
* Συνεχίζει να ισχύει το διάταγμα για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Kλειστά τα τουριστικά γραφεία
Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) ανακοινώνει ότι τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία δεν θα αρχίσουν τις εργασίες επαναλειτουργίας τους από την 4η Μαΐου, 2020 και ότι θα επαναλειτουργήσουν όταν ανακοινωθεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας των αεροδρομίων, των λιμανιών και των ξενοδοχειακών μονάδων. «Ο κλάδος του Τουρισμού και όλες οι συναφείς επιχειρήσεις του, θα παραμείνουν σε Πλήρη Αναστολή εργασιών», αναφέρεται. «Όταν ανακοινωθεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας των αεροδρομίων, των λιμανιών καθώς και των ξενοδοχειακών μονάδων, τα μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου θα επαναλειτουργήσουν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους», προστίθεται.

Μέτρα ασφάλειας
Τα μέτρα υγιεινής στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν: 8 τ.μ. για κάθε εργαζόμενο και 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους, υποχρεωτική τοποθέτηση αντισηπτικού σε κάθε είσοδο επιχείρησης, ανάρτηση έξω από το υποστατικό του αριθμού φυσικής παρουσίας ατόμων εντός του υποστατικού για ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και για διευκόλυνση του έργου των Επιθεωρητών Εργασίας. Kαθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά, κτλ, άμεση πρόσβαση σε μάσκες, θερμόμετρα, κτλ. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

Επίσης η χρήση μάσκας θα είναι για εργαζόμενους που έχουν άμεση επαφή με κοινό (δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, λιανικό εμπόριο, μέσα μαζικής μεταφοράς), σύσταση για πολίτες οι οποίοι διακινούνται σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπως υπεραγορές, μεγάλα καταστήματα. Θα υπάρξουν απλές οδηγίες προστασίας εργαζομένων από τον κορωνοϊό σε εργοτάξια. Επίσης θα υπάρξει ανανέωση του προγράμματος 20.000 δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων στους εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στις εργασίες τους στην 1η Φάση: 14.000 θα παραχωρηθούν σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, 6.000 θα διενεργηθούν δειγματοληπτικά σε εργαζόμενους των εργοταξίων που θα επαναλειτουργήσουν.

Send this to a friend