Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τι ισχύει για την αναστολή δόσεων…
Τι ισχύει για την αναστολή δόσεων…

Τι ισχύει για την αναστολή δόσεων…

Θα ήταν καταστροφικό για το τραπεζικό σύστημα εάν περιλαμβάνονταν στο σχέδιο αναστολής των δόσεων προς τις τράπεζες μέχρι το τέλος του χρόνου, δάνεια τα οποία είχαν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», θέση της Κεντρικής Τράπεζας είναι πως εάν στο σχέδιο η ημερομηνία αναφοράς ήταν η 31η Ιανουαρίου ή η 31η Δεκεμβρίου, τότε θα δημιουργούνταν επιπτώσεις καθώς όλοι οι δανειολήπτες την 30ή Μαρτίου οπόταν και τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία, θα θεωρείτο ότι είχαν να πληρώσουν τις δόσεις τους για 90 ημέρες.

Βάσει του διατάγματος του υπουργού Οικονομικών, στο σχέδιο μπορούν να συμμετέχουν δανειολήπτες οι οποίοι την 29η Φεβρουαρίου δεν είχαν καθυστερημένες πληρωμές πέραν των 30 ημερών, ανεξαρτήτως αν κατηγοριοποιούνται σαν μη εξυπηρετούμενοι, δηλαδή περιλαμβάνονται και μη εξυπηρετούμενοι δανειολήπτες. Πάντως, στην πράξη πολλοί από τους δανειολήπτες που θα επωφεληθούν της αναστολής θα είναι σε καθυστέρηση 59 μέρες αφού δεν θα έχουν καταβάλει ούτε τη δόση Μαρτίου. Σημειώνεται επίσης πως πρακτικά κάποιοι δανειολήπτες στην πράξη δεν θα έχουν καταβάλει τη δόση τους για τρεις μήνες και εντούτοις θα δικαιούνται συμμετοχής στο σχέδιο. Χαρακτηριστικά, αν ένας δανειζόμενος δεν κατέβαλε δόση στις 31 Ιανουαρίου, στις 29 Φεβρουαρίου και στις 31 Μαρτίου, δικαιούται συμμετοχής στο σχέδιο, καθώς στις 29 Φεβρουαρίου δεν παρουσίαζε καθυστέρηση πέραν των 30 ημερών.

Προ ημερών παρέμβαση στο θέμα είχε κάνει ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος είχε ζητήσει διόρθωση του σχεδίου. Επίσης επιστολή απέστειλε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου και στον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ζητώντας απαντήσεις εάν μπορούν να συμμετέχουν στο σχέδιο αναστολής δόσεων και βιώσιμοι δανειολήπτες οι οποίοι για 1-2 μήνες δεν πλήρωσαν τις δόσεις, υποστηρίζοντας πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιτρέπεται. Αξίζει να σημειωθεί πως βάση της νομοθεσίας εάν ένας δανειολήπτης του οποίου η συμβατική ημερομηνία καταβολής της δόσης του είναι η τελευταία μέρα εκάστου μήνα, δικαιούται να επωφεληθεί του διατάγματος αναστολής καταβολής των δόσεων έστω και αν η τελευταία δόση που έχει καταβάλει είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

 

 

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τράπεζα στις 25 Μαρτίου ότι είχε ανακοινώσει πως η εφαρμογή του μορατόριουμ των δόσεων δεν συνιστά μέτρο αναδιάρθρωσης και αθέτησης υποχρεώσεων, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες ενώ στις 2 Απρίλιου είχε δημοσιεύσει και σχετικές οδηγίες. Εξάλλου, στις 30 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση του διατάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της Κεντρικής Τράπεζας με την αναστολή των δόσεων ήταν στήριξη συνεπών δανειοληπτών και η προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων αλλά και την ύπαρξη σημαντικού αριθμού στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σημειώνεται πως η αναστολή δόσεων στην Κύπρο έχει ευρεία εφαρμογή καθώς καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους ή τομέα δραστηριότητας καθώς και φυσικά πρόσωπα. Πάντως δεν έχουν εφαρμόσει όλες οι χώρες αναστολή των δόσεων. Σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης το μορατόριουμ των δόσεων εφαρμόζεται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας ή μεγέθη επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα η αναστολή των δόσεων για εννέα μήνες είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη καθώς στις πλείστες χώρες το μέτρο θα είναι για έξι μήνες.

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι οι Οικολόγοι απαιτούσαν απαντήσεις από την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) κατά πόσο μπορούν να συμμετέχουν στο σχέδιο αναστολής δόσεων και βιώσιμοι δανειολήπτες που πιθανόν να έχουν μία ή δυο απλήρωτες δόσεις, σε επιστολή του ο Διοικητής της ΚΤ προς τον κ. Περδίκη δεν δίνει απαντήσεις για το θέμα. Απλά αναφέρεται στα μέτρα που λήφθηκαν για τη διευκόλυνση τραπεζών προς εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ώστε με το πέρας της πανδημίας να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο Διοικητής της ΚΤ παραθέτει τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 12 Μαρτίου για συνέχιση της παροχής ρευστότητας στα τραπεζικά ιδρύματα και τη στήριξη των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και στην προσωρινή απελευθέρωση αποθεμάτων κεφαλαίων και ρευστότητας στα σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ.

Επιπλέον αναφέρεται στις ενέργειες της ΚΤ, τονίζοντας πως το όφελος που παραχωρείται στις τράπεζες αναμένεται να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία μέσω παροχής ρευστότητας στην αγορά, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και για την απορρόφηση από τις τράπεζες, τυχόν ζημιών από υφιστάμενο δανεισμό. Αναφέρει ακόμα, ότι έγιναν συστάσεις προς τις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Επιπλέον αναφέρεται στις υποδείξεις που έγιναν στις τράπεζες για να μην επωφεληθούν της συγκυρίας και προβούν σε διανομή μερισμάτων.

Πηγή: philenews

Send this to a friend