Οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα πρόληψης σε Δικαστήρια και οδοντιατρεία
Οδηγίες προς τα δικαστήρια και τα οδοντιατρεία για μέτρα ελέγχου και πρόληψη της διασποράς του ιού, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.
Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο αναφέρει:
Α. Παρουσίαση συμπτωμάτων και γενικές οδηγίες λειτουργίας Οποιοδήποτε από το προσωπικό των δικαστηρίων (νομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι) συστήνεται αυστηρά η κατ’οίκον παραμονή και αποχή του από την εργασία εφόσον εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και άμεση επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό. Σε περίπτωση που το προσωπικό παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια εργασίας στο δικαστήριο θα πρέπει να απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί και να απομακρύνεται κατά το δυνατό νωρίτερα από το χώρο του δικαστηρίου. Συστήνεται κατά το δυνατό να προωθείται η τηλεργασία και η εργασία στο σπίτι και να χρησιμοποιούνται εναλλασσόμενες βάρδιες υπαλλήλων(νομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι) με περιορισμένο αριθμό μέσα στο χώρο του δικαστηρίου ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας σωματικής αποστασιοποίησης.
Συστήνεται επίσης κατ οίκον περιορισμός για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου-ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τον αναθεωρημένο ορισμό που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας.
Β. Προετοιμασία του κτιρίου Δικαστηρίων
1. Τοποθέτηση αλκοολούχων διαλυμάτων (με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε κάθε είσοδο και αίθουσα του Δικαστηρίου. Συστήνεται υποχρεωτική και σωστή εφαρμογή υγιεινής των χεριών κατά την είσοδο και έξοδο από αυτή (συμπεριλαμβανομένου και των διαλειμμάτων) σε όλους ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ που εισέρχονται και εξέρχονται από το κτίριο και αποφυγή συνωστισμού στις εισόδους εξόδους και στους εξωτερικούς χώρους στάθμευσης παρκινγκ με αυστηρή επιτήρηση από ειδική ομάδα για τήρηση των παραπάνω.
Συγκεκριμένα, το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται στις εισόδους αλλά και κοντά στην έξοδο οποιαδήποτε αίθουσας δικαστηρίων.
Συστήνεται να αφισοκολληθούν οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας σχετικά με την ορθή χρήση του αλκοολούχου διαλύματος και από τις δύο πλευρές (έσω και έξω πλευρά της κάθε αίθουσας δικαστηρίων).
2. Καθαρισμός κτιρίου δικαστηρίου: Όλος ο χώρος του Δικαστηρίου να καθαρίζεται καθημερινά και σχολαστικά ακολουθώντας τις καθημερινές πρακτικές καθαριότητας με έμφαση στα ακόλουθα:
Καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (high touch surfaces) όπως τα πόμολα, τα γραφεία, όλων των επίπλων, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες και κυρίως τα έδρανα δικαστικών κλπ με καθαριστικό διάλυμα (είτε αλκοολούχο διάλυμα είτε αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99). Να γίνεται αυστηρά έλεγχος της καθαριότητας βάσει των παραπάνω.
Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση της τουαλέτας και των επιφανειών του χώρου με καθαριστικά διαλύματα (αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).
Επίσης κατά τη χρήση της τουαλέτας συστήνεται να κλείνει το καπάκι πριν τη χρήση φλοτέρ, Επίσης καθαρισμός των χεριών ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ τη χρήση/καθαρισμό της τουαλέτας. Τέλος αποφυγή συγχρωτισμού μέσα στους κλειστούς χώρους της τουαλέτας με αυστηρή τήρηση των παραπάνω μέτρων.
Συστήνεται να γίνεται έλεγχος των ατόμων και του αριθμού που μπαίνουν στις τουαλέτες ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατό ο συγχρωτισμός τους στο χώρο της τουαλέτας κατά το διάστημα που το δικαστήριο είναι ανοιχτό.
Καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα (προτιμητέο αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).
Σημείωση: Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
Αερισμός κτιρίου δικαστηρίου:
Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα από τις αίθουσες (ακόμα και κατά τη διάρκεια της δίκης εφόσον αυτό είναι εφικτό). Συστήνεται μετά το πέρας κάθε δίκης να δίνεται ένα διάλλειμα 10-15 λεπτών όπου και θα αερίζεται επαρκώς ο κενός χώρος πριν την έλευση της επομένης δίκης.
Αποφυγή χρήσης αιθουσών που δεν έχουν παράθυρα και δεν είναι εφικτός ο εξαερισμός του χώρου. Για να είναι εφικτό το παραπάνω συστήνεται να λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό και περιορισμένο χώρο που πληροί τα παραπάνω κριτήρια. Σε κάθε χώρο του δικαστηρίου ανεξάρτητα από το αν είναι αίθουσα ή διοικητικό γραφείο να τηρούνται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ ατόμων. Για να είναι εφικτό το παραπάνω συστήνεται ευέλικτο ωράριο με επέκταση ωραρίου λειτουργίας με μειωμένο προσωπικό
Γ. Ειδικές συστάσεις για προσωπικό δικαστηρίου
1. Χρήση μάσκας από προσωπικό δικαστηρίου που έρχεται σε επαφή με κοινό. Να τονιστεί η ορθή χρήση της μάσκας την οποία και οφείλουν να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν σωστά όπως επίσης και τη διαδικασία απόρριψης. Εφαρμογή υγιεινής των χεριών πριν τη χρήση, αποφυγή διαβροχής της, άμεσα μετά την απόρριψη της μάσκας εφαρμογή υγιεινής των χεριών. Η μάσκα θα απορρίπτεται κατά την έξοδο από το δικαστηρίου υποχρεωτικά. Μέριμνα για ειδικούς κάδους και στην είσοδο έξοδο του δικαστηρίου. Σύσταση για εκπαίδευση πρώτα του προσωπικού πάνω στα μέτρα ατομικής προστασίας.
2. Αυστηρή τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης από ΟΛΟΥΣ εντός του κτιρίου του Δικαστηρίου.
Σε κάθε αίθουσα να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ ατόμων. Η απόσταση αυτή θα τηρείται ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους χώρους του Δικαστηρίου με έμφαση στις αίθουσες όπου και θα ελέγχεται ο αριθμός των ατόμων που θα μπαίνει ανά δίκη.
Συστήνεται αρχικά να μπαίνουν στο χώρο ΜΟΝΟ οι απαραίτητη για την έναρξη της δίκης και έπειτα αριθμημένα και ελεγχόμενα να μπαίνουν μάρτυρες και λοιπό προσωπικό ώστε να διασφαλίζεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ η απόσταση των δύο μέτρων.
Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, άλλου γραφικού υλικού και άλλων προσωπικών αντικειμένων μεταξύ των υπαλλήλων του Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που είναι υποχρεωτικό να διακινούνται γραπτά έγγραφα τότε ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η τακτική πλύση των χεριών. Σύσταση κατά το δυνατό να χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά έγγραφα και να διακινούνται με χαρτί ΜΟΝΟ τα απολύτως απαραίτητα έγγραφα.
Απόσταση αυστηρά Δικαστικού και ομάδας στα έδρανα τουλάχιστον στα 2 μέτρα
Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτέρνισμα, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος ή διάρροιες Σύσταση όπως όλο το προσωπικό να εργάζεται με το ελάχιστο δυνατό αριθμό και να γίνει πρόγραμμα με εναλλασσόμενες βάρδιες.
Φρουρός ή ο κλητήρας μπορεί να συντονίζει την είσοδο / έξοδο ατόμων για να περιμένουν σειρά εντός του κλειστού χώρου.
Δ. Τήρηση λοιπών μέτρων προστασίας.
1. Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
2. Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλο στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
3. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
4. Έλεγχος και αποφυγή συνάθροισης κατά τα διαλλείματα των δικαστηρίων. Συστήνεται να γίνεται έλεγχος στους χώρους ώστε να μην συνωστίζονται στους ούτε στους εξωτερικούς χώρους των δικαστηρίων.
5. Σύσταση το προσωπικό να φέρει φαγητό από το σπίτι τους και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός κατά τη σίτιση-διαλειμματα και σε χώρους όπως κυλικεία.
Ε. Λοιπές ειδικές διαδικασίες
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΕΙΟ
1. Κατά το δυνατό η εξυπηρέτηση κοινού που μπορεί να γίνει από άλλα σημεία εκτός Δικαστηρίου τότε να γίνεται από άλλους χώρους/ φορείς εκτός Δικαστηρίου και να ενισχύεται η τηλεφωνική ή επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τις τυχόν ερωτήσεις του κοινού.
2. Δικηγόροι και διάδικοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με Πρωτοκολλητή και να προγραμματίζεται συνάντηση (ραντεβού) για καταχωρίσεις και ένορκες δηλώσεις συγκεκριμένη ώρα και μέρα με αριθμητική σειρά ώστε να είναι ελεγχόμενη η καθημερινή προσέλευση.
ΧΑΡΤΟΣΗΜΑ
1. Εξυπηρέτηση κοινού που μπορεί να γίνει από άλλα σημεία εκτός Δικαστηρίου να γίνει και να ανακοινωθεί μάλιστα και προς το κοινό για να το γνωρίζει.
2. Συστήνεται τα σημειώματα εμφάνισης στο ποινικό Δικαστήριο να είναι έτοιμα από πριν με τα ένσημα πάνω ανάλογα της περίπτωσης.
3. Συστήνεται να υπάρχει συντονισμός στην είσοδο / έξοδο ατόμων για να περιμένουν σειρά εκτός του κλειστού χώρου.
4. Συστήνεται οι Δικηγόροι να επικοινωνούν με τους υπάλληλους που κάθονται στα χαρτόσημα τηλεφωνικώς και να ζητούν όπως ετοιμαστούν τα ένσημα που χρειάζονται και η παρουσία τους να περιορίζεται στην αγορά αυτών και όχι να υπολογίζονται εκείνη την ώρα.
ΣΤ. Λοιπές διαδικασίες
1. Συστήνεται οποιαδήποτε διαδικασία για οδηγίες ή αναβολή μπορεί να διεκπεραιωθεί σε συνεννόηση με την γραμματέα του κάθε Δικαστή.
Συνεννόηση μπορεί να γίνει τηλεφωνικός και γραπτώς μέσο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και / ή τηλεομοιότυπο.
2. Συστήνεται επέκταση του ωραρίου εργασίας που σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα μέτρα θα πετύχει αποσυμφόρηση των αιθουσών και χώρων Δικαστηρίου αλλά και στην πιο ομαλή διεκπεραίωση διαδικασιών.
3. Συστήνεται αποστολή Ακροάσεων ενδιάμεσων/πρωτογενών αιτήσεων και τελικών γραπτών αγορεύσεων με email σε μορφή pdf στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των δικαστών ή των γραμματέων τους
4. Συστήνεται οποιεσδήποτε εμφανίσεις ενώπιον Δικαστηρίου για οποιοδήποτε θέμα οι οποίες επιβάλλεται να γίνουν, να γίνονται με ραντεβού σε συνεννόηση με το πρόγραμμα του ιδίου του Δικαστηρίου, το οποίο θα δίνει συγκεκριμένη ώρα που θα παρευρεθεί κάποιος για εμφάνιση.
Οι οδηγίες για τα οδοντιατρεία
A. Γενικές συστάσεις για επείγοντα και μη επείγοντα περιστατικά
1. Για τον επαρκή έλεγχο διασποράς από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς συστήνεται η χρήση μάσκας για οποιοδήποτε πρόσωπο εισέρχεται στο χώρο του Οδοντιατρείου (συμπεριλαμβανομένου και όλου του προσωπικού που εργάζεται στο ιατρείο) ανεξάρτητα από το αν παρουσιάζει ή όχι αναπνευστικά ή άλλα συμπτώματα.
2. Συστήνεται να γίνει ενεργητικός έλεγχος συμπτωμάτων (active screening) με ερωτηματολόγιο όλων των ατόμων που εισέρχονται στο Οδοντιατρείο ρωτώντας εάν παρουσιάζουν πυρετό ή/και συμπτώματα του αναπνευστικού. Ο έλεγχος για παρουσία συμπτωμάτων αφορά τόσο τους ασθενείς όσο και όλο το προσωπικό που εργάζεται εντός του οδοντιατρείου. Η διαδικασία συστήνεται να πραγματοποιείται, εφόσον είναι εφικτό, πριν μπουν στο χώρο. Πιο συγκεκριμένα, εάν το προσωπικό εργάζεται με βάρδια συστήνεται το ερωτηματολόγιο να πραγματοποιείται πριν την έναρξη της βάρδιας.
3. Συστήνεται να υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη του Οδοντιατρείου που θα κάνει τηλεφωνική διαλογή (Telephone triage) για να προγραμματίζει το εβδομαδιαίο οργανόγραμμα ώστε να είναι εφικτή η τήρηση των μέτρων σωματικής αποστασιοποίησης εντός του χώρου και η αποφυγή συνωστισμού εντός του οδοντιατρείου με προκαθορισμένα κατά το εφικτό ραντεβού και αριθμός ατόμων που θα βρίσκονται εντός του χώρου του ιατρείου (απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων).
4. Για την τηλεφωνική διαλογή (Telephone triage) συστήνεται και συμπλήρωση/υιοθέτηση ερωτηματολογίου όπου και θα ανιχνεύονται συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 από τους ασθενείς, συμπεριλαμβάνοντας και το τελευταίο 14 ήμερο. Έπειτα από την αρχική διαλογή συστήνεται να γίνεται διαχωρισμός των ασθενών με βάσει την παρουσία ή όχι συμπτωμάτων (ύποπτο κρούσμα) και την ύπαρξη επείγουσας ή όχι οδοντιατρικής φροντίδας.
5. Σε περίπτωση υποψίας λοίμωξης COVID-19 (ή και επιβεβαίωσης) συστήνεται κατά το δυνατό η εφαρμογή τηλεδιάσκεψης ή/και τηλεφωνικών οδοντιατρικών οδηγιών, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Εφόσον κρίνεται εφικτό από τον θεράποντα οδοντίατρο και δεν πρόκειται για επείγον περιστατικό συστήνεται η παροχή εξ αποστάσεως οδηγιών και οδηγιών χρήσης φαρμάκων. Σε περίπτωση που κρίνεται ότι το περιστατικό χρήζει επείγουσας οδοντιατρικής αντιμετώπισης θα πρέπει το οδοντιατρείο να έχει έτοιμο ένα πλάνο διαχείρισης βάσει και των παρακάτω.
Β. Διαχείριση περιστατικών στην Οδοντιατρική
Σε περίπτωση που ένας ασθενής χαρακτηριστεί ως επείγον περιστατικό θα πρέπει να προηγηθεί συστηματική αξιολόγηση του πριν την είσοδο στο χώρο του οδοντιατρείου. Θα πρέπει να ερωτηθεί εάν τώρα ή και κατά το διάστημα των τελευταίων 14 ημερών παρουσίαζε συμπτώματα, καθώς εάν έχει πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού (π.χ. από τους επαναπατριζόμενους, κ.α.) ή εάν είχε επαφή τελευταία με ύποπτο ή/και επιβεβαιωμένο περιστατικό. Εάν ο ασθενής δώσει αρνητικές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω και είναι απύρετος (με επί τόπου έλεγχο θερμοκρασίας) τότε μόνο μπορεί να παρέχεται άμεσα επείγουσα οδοντιατρική φροντίδα κάτω από τα ειδικά μέτρα προφύλαξης και μέτρων του χώρου και των συμμετεχόντων στην παροχή φροντίδας.
Β.1. Μέτρα αναφορικά με τον χώρο και τις πρακτικές σε οδοντιατρικά περιστατικά
1. Αποφυγή κατά το δυνατόν οδοντιατρικών πράξεων κατά τις οποίες παράγεται αερόλυμα (αεροζόλ). Αποφυγή κατά το δυνατό της χρήσης χειρολαβών υψηλών ταχυτήτων και περιορισμού στοελάχιστο της χρήσης υδροαεροσύριγγας. Η χρήση μηχανήματος υπερήχων (ultrasonic scaler) καλύτερα να αποφεύγεται. Συστήνεται η προτεραιότητα/προτίμηση στις ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές και με την χρήση απλών εργαλείων χειρός.
2. Σε περίπτωση που είναι αναγκαία μία θεραπεία κατά την οποία εκλύεται αερόλυμα, συστήνεται η υιοθέτηση της «Οδοντιατρικής 4 χεριών», κατά την οποία γίνεται χρήση ισχυρής αναρρόφησης και χρήση ελαστικού απομονωτήρα. Ο αριθμός των βοηθών του οδοντιάτρου θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος δυνατός για την παροχή της οδοντιατρικής φροντίδας. Δεν πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος=επισκεπτών στον χώρο κατά την παροχή επείγουσας περίθαλψης.
Β.2. Μέτρα ατομικής προστασίας σε επείγοντα και μη-επείγοντα περιστατικά
1. Όλο το προσωπικό συστήνεται να φορά μάσκα καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο του οδοντιατρείου. Τονίζεται η ορθή χρήση της, με πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την αφαίρεση της.
2. Η γραμματεία συστήνεται να φοράει τη μάσκα για τους παραπάνω λόγους όχι όμως και το λοιπό εξοπλισμό προστασίας.
1. Το υπόλοιπο προσωπικό (οδοντίατροι, βοηθοί οδοντιάτρων) να φορά μάσκα καθόλη τη διάρκεια της εργασίας του και εφόσον χρειάζεται να την εναλλάσσει με τις μάσκες υψηλής προστασίας στις διαδικασίες που προκαλείται αερόλυμα.
2. Συστήνεται όλο το προσωπικό να εκπαιδευτεί στην ορθή χρήση και απόρριψη της απλής χειρουργικής μάσκας και της μάσκας υψηλής προστασίας, με κατάλληλη υγιεινή των χεριών πριν τη χρήση και αμέσως μετά την αφαίρεση. Συστήνεται να γίνεται έλεγχος καλής εφαρμογής πριν την χρήση των ειδικών μασκών υψηλής προστασίας.
3. Εάν η μάσκα διαβρεχτεί θα πρέπει να γίνει αλλαγή της μάσκας.
Β.3. Οδοντιατρικές πράξεις σε ασθενείς χωρίς COVID19
1. Κατά την είσοδο στο χώρο φροντίδας. Σύσταση για μάσκες υψηλής προστασίας. Εάν δεν υπάρχει μάσκας υψηλής προστασίας θα πρέπει τουλάχιστον να χρησιμοποιείται ο συνδυασμός απλής χειρουργικής και προστατευτικής προσωπίδας (face shield).
2. Κατά τη διάρκεια πράξεων που παράγουν αερόλυμα (χρήση χειρολαβών υψηλών ταχυτήτων, χειρολαβών υπερήχων, υδροαεροσύριγγας) συστήνεται η χρήση μασκών υψηλής προστασίας FFP2/FFP3.
3. Μετά τις πράξεις που παράγουν αερόλυμα, η είσοδος στο χώρο θεραπείας να παραμένει κλειστή (διότι ο χώρος μπορεί να έχει επιμολυνθεί λόγω αερολύματος). Να ακολουθείτε απολύμανση και να αφαιρείτε και απορρίπτετε προσεκτικά τη μάσκα σε ειδικό χώρο απορριμμάτων και έπειτα να προχωράτε σε ορθή χρήση της υγιεινής των χεριών.
4. Προστασία ματιών. Συστήνεται η χρήση προστατευτικών γυαλιών με πλαϊνή επέκταση στις περιπτώσεις πρόκλησης αερολύματος (όχι των προσωπικών γυαλιών μυωπίας) και όπως και παραπάνω κατά την έξοδο από τον χώρο εργασίας αφαίρεση των γυαλιών και άμεσα καθαρισμός τους σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών (όπως και παραπάνω).
5. Γάντια. Πριν την είσοδο στο χώρο εργασίας (ή κατά την είσοδο) φορέστε γάντια μια χρήσης. Πριν εξέλθετε από το χώρο εργασίας αφαιρέστε προσεκτικά τα γάντια και άμεσα εφαρμόστε υγιεινή των χεριών.
6. Ποδιές πριν την είσοδο στο χώρο εργασίας (ή κατά την είσοδο) φορέστε αδιαβροχοποιημένη ποδιά, κατά προτίμηση μιας χρήσης. Πριν εξέλθετε από το χώρο εργασίας αφαιρέστε προσεκτικά τις ποδιές σε ειδικό κάδο εάν είναι μίας χρήσης και σε άλλο ειδικό κάδο εάν πλένονται και άμεσα εφαρμόστε υγιεινή των χεριών. Εάν υπάρχει έλλειψη ποδιάς, συστήνεται αποφυγή ή ελαχιστοποίηση στις διαδικασίες που παράγουν αερόλυμα.
Σημείωση: Εξαιρετικά σημαντική η υψηλή συμμόρφωση στην υγιεινή των χεριών από όλο το προσωπικό τουλάχιστον στις εξής διαδικασίες: πριν και μετά την επαφή με ασθενή, πριν και μετά την επαφή με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα, πριν και μετά τη χρήση και απόρριψη του εξοπλισμού προστασίας.
Γ. Γενικές συστάσεις λοιπά μέτρα
Ισχύουν όλες οι γενικές αναθεωρημένες συστάσεις που έχει εκδώσει πρόσφατα το Υπουργείο υγείας με σχετικό έγγραφο (https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/erg7.pdf).
Παράκληση να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στις ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες του υπουργείου υγείας (https://www.pio.gov.cy/coronavirus/press/29042020_9.pdf) και να αντιμετωπίζονται κατά το δυνατό με τον ελάχιστη δυνατή έκθεση σε άλλα άτομα. Κατά το δυνατό να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ασθενείς. Η γραμματέας που θα αναλαμβάνει το οργανόγραμμα του ιατρείου να σημειώνει πότε είναι εφικτή η παροχή φροντίδας σε αυτούς τους ασθενείς.
Πέρα από τα παραπάνω συστήνονται επίσης:
Απολύμανση όλων των επιφανειών και αποστείρωση όλων των εργαλείων που χρησιμοποιηθήκαν αμέσως μετά τη διαδικασία και πριν τον επόμενο ασθενή.
Έλεγχος ότι ο καθαρισμός του περιβάλλοντος ήταν επαρκής και σωστός καθημερινά o Συστήνεται και ο καθαρισμός ρουτίνας ΠΡΙΝ τη χρήση ειδικών καθαριστικών που έχουν υπόδειξη για ειδικό καθαρισμό έναντι for SARS-CoV-2 στους νοσοκομειακούς χώρους.
Συστήνεται καθημερινός καθαρισμός και αποστείρωση των οδοντιατρικών εργαλείων βάσει των οδηγιών χρήσης.
Σύσταση για συστηματικό έλεγχο του προσωπικού πριν την έναρξη βάρδιας για έλεγχο συμπτωμάτων. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων επιβάλλεται η απομάκρυνση από το χώρο του ιατρείου και άμεση επικοινωνία με προσωπικό ιατρό για περαιτέρω υποδείξεις.
Δ. Επείγοντα περιστατικά με επιβεβαιωμένο COVID-19 στην οδοντιατρική
Για να διενεργηθεί επείγουσα οδοντιατρική πράξη σε επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID19 θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά ΟΛΑ τα μέτρα ΚΑΙ της αερογενούς μετάδοσης όπως και στο Νοσοκομειακό χώρο τόσο με την εφαρμογή μασκών υψηλής προστασίας ΑΛΛΑ και με χώρο απομόνωσης αρνητικής πίεσης.
Ε. Διαχείριση ασθενών COVID-19 που ολοκλήρωσαν τη καραντίνα και χρειάζονται επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη
Οι ασθενείς με COVID-19 που παρουσίασαν συμπτώματα και ολοκλήρωσαν τη καραντίνα μπορούν να λάβουν επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη με βάσει τουλάχιστον ύφεση του πυρετού χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών και σημαντική βελτίωση ή ύφεση των λοιπών συμπτωμάτων και παρουσία δύο αρνητικών αποτέλεσμα της μοριακής μεθόδου σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας Κύπρου με χρονικό διάστημα άνω των 24 ωρών μεταξύ των δύο δειγμάτων.