Την προσαρμογή του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου στα δεδομένα που προκαλεί ο COVID-19 στην παγκόσμια και την Κυπριακή οικονομία τονίζει μέσα από την ανακοίνωση του για τα οικονομικά του αποτελέσματα για το 2019. Σημειώνει τα μέτρα που πάρθηκαν αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του Συγκροτήματος για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Συγκεκριμένα το Συγκρότημα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις του ιού COVID-19 στην παγκόσμια και την Κυπριακή οικονομία σημειώνει στην ανακοίνωση της η Τράπεζα Κύπρου. Συνέπεια των υφιστάμενων δύσκολων οικονομικών συνθηκών λόγω της εξάπλωσης του ιού COVID-19, το Συγκρότημα θα αναθεωρήσει τις μακροοικονομικές παραδοχές στις οποίες βασίζεται ο υπολογισμός των πιστωτικών ζημιών του.
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, τονίζετε στην ανακοίνωση, το Συγκρότημα δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια το μέγεθος της μελλοντικής επίδρασης του COVID-19 στις δραστηριότητες και στα οικονομικά του αποτελέσματα, καθώς αυτή θα εξαρτηθεί κυρίως από τον ρυθμό και την έκταση της εξάπλωσης του ιού, τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στους πελάτες και την αποτελεσματικότητα των κανονιστικών και δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για τη στήριξη της οικονομίας και μετριασμό των επιπτώσεων.
Επίσης σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπως και για άλλες Ευρωπαϊκές τράπεζες, η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για την κερδοφορία του Συγκροτήματος. Συνέπεια των υφιστάμενων δύσκολων οικονομικών συνθηκών λόγω της εξάπλωσης του ιού COVID-19, το Συγκρότημα θα αναθεωρήσει τις μακροοικονομικές παραδοχές στις οποίες βασίζεται ο υπολογισμός των πιστωτικών ζημιών σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 9 για το α’ τρίμηνο 2020 με βάση τη σχετική κανονιστική καθοδήγηση, και αναμένει ότι δύναται να προκύψουν αυξημένες οργανικές προβλέψεις για το α’ τρίμηνο 2020, αν και στο παρόν στάδιο το μέγεθος δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Παρόλο που στο παρόν στάδιο, συνεχίζει στην ανακοίνωση της η Τράπεζα, παρατηρούνται χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές και χαμηλότερη ζήτηση για δάνεια, το Συγκρότημα, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας, δεν έχει καλή εκτίμηση του πιθανού μελλοντικού αντίκτυπου του ιού COVID-19 στα λειτουργικά και οικονομικά του αποτελέσματα και επομένως δεν είναι σε θέση να παρέχει καθοδήγηση για το τρέχον έτος. Τέλος τονίζετε η καλή κεφαλαιακή θέση και η ισχυρή ρευστότητα του Συγκροτήματος, του επιτρέπουν να στηρίξει τους πελάτες του αυτή την περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας.
Για τον θέμα ο Διευθύνων Σύμβουλός του Συγκροτήματος Πανίκος Νικολάου δήλωσε τα εξής:
“Λόγω της υφιστάμενης οικονομικής αβεβαιότητας, στο παρόν στάδιο δεν είμαστε σε θέση να έχουμε καλή εκτίμηση τουμελλοντικού αντίκτυπου του COVID-19 στα λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος. Συνέπεια των υφιστάμενων δύσκολων οικονομικών συνθηκών λόγω της εξάπλωσης του ιού COVID-19, θα αναθεωρήσουμε τις μακροοικονομικές παραδοχές στις οποίες βασίζεται ο υπολογισμός των πιστωτικών ζημιών σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 9 για το α’ τρίμηνο 2020 με βάση τη σχετική κανονιστική καθοδήγηση, και αναμένουμε ότι δύναται να προκύψουν αυξημένες οργανικές προβλέψεις για το α’ τρίμηνο 2020, αν και στο παρόν στάδιο το μέγεθος δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Παρόλο που στο παρόν στάδιο παρατηρούμε χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές και χαμηλότερη ζήτηση για δάνεια, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας δεν έχουμε καλή εκτίμηση του πιθανού μελλοντικού αντίκτυπου του ιού COVID-19 στα λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος και επομένως δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε καθοδήγηση για το τρέχον έτος. Ωστόσο, είμαστε πεπεισμένοι ότι η καλή κεφαλαιακή θέση και η ισχυρή ρευστότητα της Τράπεζας, μας επιτρέπουν να στηρίξουμε τους πελάτες μας αυτή την περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, διαδραματίζοντας τον ρόλο μας για περιορισμό των επιπτώσεων αυτής της πανδημίας στην Κύπρο.
Οι μεσοπρόθεσμες προτεραιότητές μας παραμένουν ξεκάθαρες, με την προσοχή μας να συνεχίζει να εστιάζει στην ενίσχυση του ισολογισμού μας και στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και της αποδοτικότητας μας, για να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ζωτικό ρόλο στη στήριξη της Κυπριακής οικονομίας.
Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας και Λειτουργικές Επιπτώσεις του ιού COVID-19
Ο ιός COVID-19 είναι μια κρίση στον τομέα της υγείας, η οποία παρουσιάζει ένα άνευ προηγουμένου εξωτερικό οικονομικόσοκ. Οι προτεραιότητες της Τράπεζας είναι ξεκάθαρες.
Κύριες Προτεραιότητες
• Προστασία της υγείας του προσωπικού και των πελατών, διασφαλίζοντας παράλληλα την επιχειρησιακή
λειτουργία της Τράπεζας
• Παροχή στήριξης στους πελάτες που έχουν επηρεαστεί από τον ιό COVID-19 και την ευρύτερη Κυπριακή
οικονομία
• Παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν επηρεαστεί για ελάφρυνση των
βραχυπρόθεσμων προκλήσεων Μέτρα που έχουν ληφθεί για Προστασία Υγείας και Ασφάλειας
• Σύσταση επιτροπής για παρακολούθηση των μέτρων για αντιμετώπιση του ιού COVID-19, εντοπισμό
περιστατικών και παροχή τακτικής ενημέρωσης στο προσωπικό
• Εφαρμογή μέτρων Υγείας και Ασφάλειας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας
• Ειδική άδεια για προσωπικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες
• Ενισχυμένες εντατικές απολυμάνσεις, προληπτική διαδικασία απολύμανσης για όλη την Τράπεζα
• Μεταφορά μασκών, γαντιών και απολυμαντικών στα καταστήματα
• Συμμετοχή στο Κυβερνητικό σχέδιο ελέγχου για τον ιό COVID-19
Μέτρα που έχουν ληφθεί για Διασφάλιση της Επιχειρησιακής Λειτουργίας
• Ενεργοποίηση του Σχεδίου Αντιμετώπισης Πανδημίας για Διασφάλιση της Επιχειρησιακής Λειτουργίας, χωρίς
διακοπή των καθημερινών δραστηριοτήτων
• Διαχωρισμός των μονάδων με κύριες δραστηριότητες σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις και παροχή πρόσβασης εξ αποστάσεως
• Εκ περιτροπής λειτουργία δικτύου καταστημάτων, ως προληπτικό μέτρο
• 44% του προσωπικού (εξαιρουμένων των καταστημάτων) εργάζεται εξ αποστάσεως
• Παροχή εναλλακτικών λύσεων στους πελάτες για πραγματοποίηση των καθημερινών τραπεζικών συναλλαγών μέσω ψηφιακών καναλιών
• 70% των πελατών χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια για διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών 6
Στήριξη πελατών που έχουν επηρεαστεί από τον ιό COVID-19 και της ευρύτερης Κυπριακής οικονομίας μέσω παροχής ρευστότητας για ελάφρυνση βραχυπρόθεσμων προκλήσεων
• Υλοποίηση μορατόριουμ για αναστολή δόση (κεφαλαίου και τόκων) για εννέα μήνες, διαθέσιμο για όλους τους πελάτες (εταιρίες και ιδιώτες) με καθυστερήσεις λιγότερο από 30 μέρες στις 29 Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με τα μέτρα της Κυβέρνησης
• Πέραν των 20,000 αιτήσεων έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα (περίπου €5.2 δις)
• Παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για ελάφρυνση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων, μέσω:
- Δανεισμού με κρατικές εγγυήσεις (εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, εκκρεμεί έγκριση από τη
- Βουλή)
- Βραχυπρόθεσμου δανεισμού βάσει οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ)
- Άλλων προϊόντων δανείων
Πηγή:Philenews